Особливості декоративних технологій Полтавської області.

Про матеріал
Людина з давніх-давен захоплювалася красивими речами і намагалася зробити середовище навколо себе гарним і комфортним. Саме це й дало початок розвитку декоративних технологій. Воно забезпечує практичні потреби людини і водночас задовольняє її прагнення до краси. Декоративні технології виникли на ранніх стадіях розвитку людського суспільства і завжди були найважливішою ланкою художньої творчості. Проте, кожен регіон має власні особливості декоративних технологій. У презентації розглянуто особливості декоративних технологій Полтавської області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості декоративних технологій регіону. Полтавська область

Номер слайду 2

Особливості декоративних технологій - це. Людина з давніх-давен захоплювалася красивими речами і намагалася зробити середовище навколо себе гарним і комфортним. Саме це й дало початок розвитку декоративних технологій. Воно забезпечує практичні потреби людини і водночас задовольняє її прагнення до краси. Декоративні технології виникли на ранніх стадіях розвитку людського суспільства і завжди були найважливішою ланкою художньої творчості. Проте, кожен регіон має власні особливості декоративних технологій, які ми, власне, сьогодні й розглянемо.

Номер слайду 3

Історія Полтавщини. Ми, жителі Полтавщини, зобов’язані знати історію нашої області. Починаючи з того як, коли та чому вона виникла, та, закінчуючи архітектурою, мистецтвом та іншим. Полтаавська область, як адміністративно-територіальна одиниця України з центром у місті Полтава, була утворена 22 вересня 1937 року. Але історія Полтавщини набагато старіша та багатша – вона почалася не у 1937 році.

Номер слайду 4

Особливості декоративних технологій одягу. Особливістю полтавської вишивки є поєднання рослинного, рослинно-геометричного та геометричного орнаментів, використання мотивів, характерних для даної місцевості. Майстрині нашого краю дуже полюбляли у своїх роботах зображати барвінки, зозулю, ламані дерева та гілки. А основою геометричного орнаменту були найпростіші фігури, такі як трикутник, ромб, квадрат, скісний і прямий хрест та різноманітні зірчасті мотиви. Саме такі поєднання і комбінації створюють розмаїтість та величезну кількість варіантів композиційних побудов. І саме в цьому поєднанні виникає така особливість як безперервний ритм руху композиції, тому дуже важко знайти її початок чи визначити кінець. Це певний ланцюг, у якому одні елементи є частинами інших. Такі вишивки зачаровують не тільки своєю красою, але й бажанням розгледіти в них кожний елемент, проникнути у сутність кожного узору.

Номер слайду 5

Архітектура Полтавщини. Народна архітектура Полтавщини має давні слов'янські традиції. Визначається певними об'ємно-планувальними рішеннями та досконалими конструктивними засобами будівництва з дерева. Створювалася протягом століть шляхом безперервного вдосконалення форм і прийомів. Від покоління до покоління передавався будівельний досвід, професійні й технічні навики, художня майстерність, створювалися народні архітектурно-будівельні традиції. На формування і розвиток народної архітектури впливали особливості історичного, соціально-економічного та культурного розвитку краю, його політичного становища, обставини заселення, взаємозв'язки із сусідніми регіонами, природнокліматичні умови, наявність тих чи інших будівельних матеріалів, побутовий уклад тощо. Народна архітектура відзначена чистотою архітектурних форм, злитих з матеріалом і конструкцією, органічною єдністю форм, виявлених у структурі та деталях споруд.

Номер слайду 6

Мистецтво Полтавщини. Якщо говорити сьогодні про мистецтво в Полтаві, то мова піде не про окремих осіб, а про деякі усталені, незалежні від розвитку мистецтва закони. Це схоже на інтерпретацією язичницьких богів в вульгарному матеріалістичному дискурсі. Боги, що персоніфікують сили природи, звільнившись від своїх масок, вже діють як сили самі по собі. Так і в Полтаві сьогодні можна спостерігати мистецтво без художників, культуру без діячів. Вірніше, у сформованій системі є діячі, які проводять певну діяльність, і їх зусилля не хочеться применшувати, але вони не долають задані рамки гри і є її агентами. Це – не стільки гра за суворими правилами і чіткими параметрами, скільки стихія, мінливість. Це – блукаючі вітри степу, міські божевільні, недогорілі пам’ятники архітектури. У розмові про локальне мистецтво не можна уникнути згадки фактора погоди (адже якщо піде дощ, то будь-який захід виявиться під загрозою зриву) або еміграції. Саме в ряду цих чинників і варто розглядати полтавське мистецтво.

Номер слайду 7

Полтавська земля особлива, і ця особливість пов'язана з людьми цього краю. Варто згадати хоча б письменників, які народилися на Полтавщині, — Іван Котляревський, Григорій Сковорода, Микола Гоголь, Остап Вишня, брати Тютюнники. Серед науковців теж чимало відомих імен, цей перелік був би нескінченним. Полтавська земля і справді щедра на таланти, як і на звичайних добрих та привітних людей. Краса нашої області неперевершена – вона особлива та унікальна. Ми повинні любити, поважати та пам’ятати свій дім!

Номер слайду 8

Джерела інформації:http://histpol.pl.ua/ru/pamyatniki-istorii-i-arkhitektury/ocherki-istorii-arkhitektury?id=858https://poltava.to/project/364/https://www.ukrlib.com.ua/sochm/printout.php?id=893https://www.gallery.pl.ua/arxitektura-j-arxitektori-poltavi.htmlhttp://histpol.pl.ua/ru/pamyatniki-istorii-i-arkhitektury/ocherki-istorii-arkhitektury?id=858 Дякую за увагу!

pptx
Додано
12 жовтня 2022
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку