Особливості дії тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на розвиток репродуктивної системи підлітків (Презентація)

Про матеріал

¨На жаль, куріння — дуже поширена шкідлива звичка, про яку всі знають. Також усім відомо про шкідливий вплив нікотину. Проте, позбутися цієї шкідливої звички дуже важко. Тому краще її не набувати.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Особливості дії тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на розвиток репродуктивної системи підлітків. Особливості впливу тютюнового диму, алкоголю й наркотиків на статеве дозрівання. Поняття про інфекції, що передаються статевим шляхом. Причини, умови розвитку й наслідки СНІДу. Навички відмови від шкідливих звичок.

Номер слайду 2

Вплив тютюнопаління на здоров’я людини. На жаль, куріння — дуже поширена шкідлива звичка, про яку всі знають. Також усім відомо про шкідливий вплив нікотину. Проте, позбутися цієї шкідливої звички дуже важко. Тому краще її не набувати.

Номер слайду 3

Паління – підступний ворог людства, найпоширеніша шкідлива звичка!Сигарети містять нікотин, отруйні смоли і багато інших канцерогенів. Нікотин вбиває шість видів бактерій, з них вісім видів - корисних

Номер слайду 4

Нікотинову кислоту , яка необхідна для людського організму, виробляють спеціальні клітини. Коли людина курить, ці клітини перестають працювати,а тому виробляється сильний потяг до сигарет. Паління починає вбивати з першої сигарети.

Номер слайду 5

Цигарковий дим « багатий» на більш ніж 4 тисячі хімічних сполук, шкідливих для здоров’я . Одна викурена цигарка вкорочує життя на 15 хвилин

Номер слайду 6

Дим сигарет забруднює легені, спричиняє кашель. Курці частіше хворіють на рак. Здорові легеніЛегені курця

Номер слайду 7

Від диму сигарет жовтіють зуби й пальці. Нікотин утрудняє роботу серця, прискорює пульс. З рота погано пахне.

Номер слайду 8

Рак губи

Номер слайду 9

Рак гортані

Номер слайду 10

Наслідки тютюнопаління. Легені – утруднюється дихання; виникає “кашель курця”Серце – утруднюється робота серця; ризик серцевих нападів збільшується у 7 разів. Мозок – виникає нікотинова залежність; погіршується пам’ять.

Номер слайду 11

Нікотин – надзвичайно сильна отрута, яка діє переважно на нервову систему і травлення. У людей, які палять кровоносні судини втрачають еластичність, стають крихкими.r

Номер слайду 12

Крім того: У тих, хто палить вміст вітаміну С в крові менший в 2 рази;здатність крові постачати в тканини кисень знижується на 5-10%По даними патологоанатомів, легені палія 40 років виглядають, як легені людини, що не палить у віці 75-80 років;Досліди показали, що для виконання 8-часовой роботи після викурювання пачки цигарок необхідно на 2 години більше часу. При тривалому палінні погіршується зір, порушуються здатність розрізняти запахи та смаки; В11% випадків імпотенція настає внаслідок куріння;У жінок, що палять в 2 - 3 рази частіше народжуються недоношені діти;У 40% жінок маленькі діти мають схильність до судом та епілепсії;Палії в середньому живуть на 5-6 років менше;У віці від 40 до 49 років курці помирають в 3 рази частіше, як правило, від інфаркту міокарда і рака легень.

Номер слайду 13

Курці отруюють не тільки себе, а й тих хто біля них. В кімнаті накуреній будеш сидіти, НЕ буде у тебе тоді апетиту.І біль в голові будеш ти відчувати,А в розвитку фізичному будеш відставати.

Номер слайду 14

Пасивне паління. Ось як розходжується нікотин при палінні: - залишається в організмі курця - 20%; -- руйнується при згоранні - 25%; - залишається в недопалку - 5%; - йде в повітря - 50%. Тобто, 50% нікотину разом з димом залишається в повітрі, яким дихають без вини винні.

Номер слайду 15

Курити не модно - модно бути здоровим!r

Номер слайду 16

Вплив алкоголю на здоров'я дитини

Номер слайду 17

Алкоголізм – це важка недуга. На неї хворіють ті, хто часто вживають спиртні напої.

Номер слайду 18

Алкоголь всмоктується в кров, ним можна отруїтися і вмерти. Через систематичне отруєння алкоголем можливо захворіти на цукровий діабет. Серед причин смертності алкоголізм на третьому місці.

Номер слайду 19

Від алкоголю страждають усі внутрішні органи, особливо мозок. Майже всі алкоголіки страждають на цироз печінки, туберкульоз легень.

Номер слайду 20

Отруєння мозку призводить до того, що людина втрачає здатність мислити - у неї погіршується пам’ять, слабшають розумові здібності.

Номер слайду 21

Алкоголь « тисне » на дитину:знижується увагавона погано росте

Номер слайду 22

П’яна людина небезпечна для інших,бо вона не контролює своїх вчинків. На грунті алкоголізму скоюються важкі злочини. Уникайте п’яниць!

Номер слайду 23

Запам’ятайте!Найкращий спосіб не стати алкоголіком - не вживати спиртного. Здоров’я – за гроші не купиш

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Вплив наркотиків на здорв я дитини

Номер слайду 26

Наркоманія – хворобливий потяг до вживання наркотиків. Наркотики – це хімічні речовини, більшість яких є токсинами ( тобто отрутою), які спричиняють у людини стан сп’яніння. Рак волі – так називають наркоманію. Наркоманія важко виліковується

Номер слайду 27

Багато наркоманів хворіють на вірусні інфекції та СНІДВ них розвивається захворювання печінки і нирок. Вік життя наркоманів в середньому на 20 – 25 років менший, ніж у нормальних людей.r

Номер слайду 28

Під впливом наркотиківзнищується неповторна особистістьлюдина не контролює свої емоціївона втрачає волю

Номер слайду 29

У наркоманів неприємний запах від тіла, із рота. Проблеми із шлунком, поноси, нудота . Шкіра стає зморщеною. Швидко втрачають вагу, старіють. Запалення повік, носа. На місці ін’єкцій виразки.

Номер слайду 30

Запам’ятайте!Легко піддаються втягненню в наркоманію морально – нестійкі люди, недисципліновані, схильні до правопорушень. Життя доводить – ті, хто рано починають зловживати тютюном, алкоголем, - легко звертають до наркотиків. Наркотики діють на дівчат ще сильніше, ніж на хлопців, - вилікувати їх майже неможливо.

Номер слайду 31

Ніколи не пробуйте наркотиків. Це може призвести до біди. Бути здоровим – модно, стильно, класно!

Номер слайду 32

Поняття про інфекції, що передаються статевим шляхом.

Номер слайду 33

Існують інфекційні захворювання, що передаються статевим шляхом. Деякі з них раніше називали венеричними (від імені богині любові Венери). До них належать сифіліс, гонорея, хламідіоз, трихомоніаз, герпес, загострені кондиломи або венеричні бородавки, СНІД. До таких захворювань найчастіше призводить безладне статеве життя, що зумовлене наркоманією та алкоголізмом. Хвороби, які передаються статевим шляхом (ХПСШ) — це захворювання, що їх легше уникнути, аніж лікувати. Ви маєте знати про існування ХПСШ і, приймаючи рішення, зважати на ці знання, аби захистити своє життя та здоров'я, оскільки за одну помилку людина може розплачуватися все своє життя, ХПСЩ можуть призвести до безпліддя, сильних запалень та інших порушень здоров'я.

Номер слайду 34

Головна ознака зараження ХПСШ — зеленуваті виділення зі статевих шляхів з неприємним запахом, біль, висипи. Але деякі інфекції можуть не мати симптомів. Лікувати такі хвороби треба тільки в лікаря. І чим швидше хворий звернеться до лікаря, тім успішнішим буде лікування.

Номер слайду 35

Причини, умови розвитку й наслідки СНІДу.

Номер слайду 36

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) відрізняється від інших вірусів тим, що вражає клітини імунної системи. Через це ці віруси та бактерії починають безперешкодно потрапляти до організму й викликати різноманітні захворювання. Вплив ВІЛ на життєдіяльність людини дуже негативний — виникають хвороби, а імунна система майже не працює. ВІЛ настільки послаблює захисні сили організму, що він втрачає здатність боротися навіть із найслабшими ворогами. Недарма кажуть, що для людини з ВІЛ смертельно небезпечною є навіть проста нежить.

Номер слайду 37

Головним шляхом передачі ВІЛ серед молоді в Україні є використання нестерильного інструменту — шприца, яким уводять наркотик одразу кілька людей. ВІЛ не передається при рукостисканнях або обіймах, через піт або сльози, при кашлі й чханні, при використанні спільного посуду або постільної білизни, при користуванні спільною панною й унітазом, при спільних заняттях спортом, у громадському транспорті; через тварин або при укусах комах, при поцілунках (через слину).

Номер слайду 38

Щоб захистити себе від СНІДу, слід не тільки дотримуватись правил захисту, але й уміти аналізувати інформацію про «СПІД та інфекції, що передаються статевим шляхом, отриману .і різних джерел (друзі, ровесники, книги, газети, радіо, телеба­чення, Інтернет). Якість інформації може бути різною, особливо, якщо вона надходить від випадкових знайомих, а торговці наркотиками взагалі будуть обманювати вас, приховуючи правди.

Номер слайду 39

Навички відмови від шкідливих звичок.

Номер слайду 40

Кожен підліток повинен мати навички відмови від шкідливих звичок. Що допоможе сказати «ні» шкідливим звичкам і залишатися здоровими: 1. Вмійте ставити цілі, приймати рішення й бачити позитивні та негативні наслідки своїх дій. 2. Приймаючи рішення, шукайте потрібну вам інформацію й аналізуйте її. 3. Приймаючи рішення, обов'язково думайте про своє здоров'я та його збереження. 4. Здійснюйте самоконтроль. Якщо ви вирішили не набувати шкідливих звичок, то майте силу волі це зробити. 5. Вчіться керувати своїми почуттями й емоціями.

Номер слайду 41

Підсумок Роблячи вибір між курінням, алкоголем, наркотиками й відмовою від цих шкідливих звичок, слід обов'язково отримати та проаналізувати інформацію, потрібну для прийняття рішення. В іншому разі — це буде не ваше, а чуже рішення. Вами маніпулюватимуть інші люди й використовувати вас задля власних цілей. Захворювань ХПСШ легше уникнути, аніж потім їх лікувати. Про такі захворювання потрібно знати та враховувати ці знання для захисту свого життя й здоров'я. Потрібно мати навички відмови від шкідливих звичок.

Номер слайду 42

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лях Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ломанова Галина Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. жабіцька жанна
    прекрасна візуалізація, виклад, відповідає темі,дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Черняк Леся Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
7 грудня 2018
Переглядів
33482
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку