Особливості освіти в ФРН (Німеччині)

Про матеріал
Німецька система освіти є однією з найкращих у світі. Рівень знань школярів у цій країні є значно вищим, ніж у багатьох інших європейських державах. Період навчання в Німеччині триває 12 років. Після цього учню видається атестат зрілості, який дозволяє втупити у будь-який державний ВНЗ Федеративної республіки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОСВІТА В НІМЕЧЧИНІПіддготували студентки групи 2ммз СОАртемчук АлінаЄжак Марина

Номер слайду 2

Дошкільна освіта Німеччини. У Німеччині існують такі типи дошкільних закладів:дитячі садки з повним або неповним днем, призначені для дітей 3-х — 6-ти років;одногрупові дошкільні заклади (переважно для старших дошкільників);пришкільні групи (для п'ятирічних дітей);підготовчі класи основної школи. У них виховують і навчають п'ятирічних дітей;цілодобові інтернати для здорових дітей віком від 3-х до 6-ти років;інтернати для дітей із проблемами здоров'я і розвитку;материнські центри. У них матері разом з дітьми займаються цікавою і корисною діяльністю, спілкуються між собою та спеціалістами з педагогіки і психології.

Номер слайду 3

Традиції суспільного дошкільного виховання в Німеччині є одними з найдавніших. З 1957 р. діє закон про вільне відвідування дитячих садків, 20 % з яких утримує держава, 80 % належать церковним общинам, профспілкам, німецькому Червоному Хресту, службі молоді, іншим благодійним товариствам. Батьки оплачують 50 % утримання дітей, інші витрати відшкодовує власник дошкільного закладу.

Номер слайду 4

Ігри для дітей організовують вихователі та їх добровільні помічники - старшокласниці, які мріють у майбутньому пов'язати своє життя з вихованням дітей. Ігор приділяється дуже велика увага. У них моделюються життєві ситуації, розвивається вміння самостійно мислити та приймати рішення. Дитячі садки добре облаштовані. В кожному дитячому саду обов'язково є велика кімната, де багато розвиваючих ігор та ін. Ще одна окрема кімната - ляльковий будинок, де багато ляльок і всіляких іграшок для ігор в ляльки. Там же стоїть великий стіл для малювання. Є в садку і кімната для відпочинку. У цій кімнаті майже немає меблів, просто на підлозі лежать багато матраців і подушок, тут діти за бажанням відпочивають або грають в спокійні ігри. 

Номер слайду 5

Температура або застуда не є підставами для відсутності дитини в саду. Тут на температуру до 38 градусів ніхто просто не зверне увагу. У дитячих садках Німеччини дуже поширений педикульоз(!) В даному випадку, це доведений до абсурду принцип невтручання: не можна втручатися в те, що може зашкодити честі чи гідності людини. Дівчатка в німецькому садку чисто зовні від хлопчиків, мало чим відрізняються. Все ті ж штани, футболки, кросівки. Німецькі малюки постійно щось майструють: на святах у дитячих садках, у своїй кімнаті. Дуже популярні, тому, численні і різноманітні виставки дитячих робіт, з врученням призів і подарунків. У дитячих садках дуже популярні дитячі базари. Там батьки можуть принести і продати за символічну суму старі речі своїх дітей.

Номер слайду 6

Школи НІМЕЧЧИНИПісля реформ та модернізації освіти з кінця 80-х років і до сьогодні Німеччина отримала чотирьохступеневу систему освіти: початкова, двоступенева середня освіта та вища. Для всіх дітей від шести років обов’язковою є дев’ятирічна шкільна освіта. Навчання в державних школах безкоштовне. Як правило, діти навчають в початковій школі протягом чотирьох років (Grundschule). Лише в Берліні і Бранденбурзі початкова школа триває 6 років (відповідно, навчання на наступних рівнях триває менше). Перші два роки всі дисципліни викладає класний керівник, у цей час немає дисциплінарної структуризації – базові знання з математики, німецької мови, краєзнавства, музики і релігії викладають комплексно, у межах одного навчально-виховного курсу. Починаючи з третього класу, уроки ведуть педагоги-предметники.

Номер слайду 7

По закінченні початкової школи учні отримують рекомендацію про те, в якій з трьох видів шкіл продовжити освіту: в основній школі, у реальній школі або в гімназії. Головна відмінність двох перших шкіл від гімназії в тому, що програма в них легша, а довідка про відвідування школи не дає права на вступ до вишу. Як правило, початкові класи існують у межах однієї середньої школи (Allgemeineschule), де учні, які одержали початкову освіту, продовжують навчальний курс у середній школі (з 10-12 до 16 років) і середній профільній школі (з 16 до 19 років).

Номер слайду 8

Оцінювання учнів У більшості федеральних земель діти в перші два роки навчання не отримують оцінок, а лише загальну характеристику успішності, яка дає інформацію про індивідуальні сильні і слабкі сторони у вивченні окремих предметів.{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}Бали. Характеристика рівня знань1 – відмінно(sehr gut)Рівень знань, що в бездоганній мірі відповідає поставленим вимогам.2 – добре (gut)Рівень знань, що повністю відповідає поставленим вимогам.3 – задовільно (befriedigend)Рівень знань, який загалом відповідає поставленим вимогам.4 – достатньо (ausreichend)Рівень знань, який має недоліки, але загалом ще може відповідати поставленим вимогам.5 – недостатньо (mangelhaft)Рівень знань, який не відповідає поставленим вимогам, проте вказує на наявність необхідних основних знань та на те, що недоліки за певний проміжок часу можуть бути усунені.6 – незадовільно (ungenügend)Рівень знань, що не відповідає поставленим вимогам, та недостатній рівень основних знань.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вища освіта в НімеччиніВища освіта в Німеччині — це поєднання фінансової доступності, високих стандартів життя та чудових кар'єрних перспектив. 8 німецьких вишів входять до ТОП-100 університетів світу за даними рейтингу QS World University Ranking 2019 року. Серед них Мюнхенський університет Людвіга-Максиміліана (Ludwig Maximilians Universitat ), Мюнхенський технічний університет (Technische Universität München, TU München), Гайдельберзький університет Рупрехта-Карла (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg), Берлінський університет імені Гумбольдта (Humboldt-Universität zu Berlin) та ін..

Номер слайду 14

Основні переваги отримання вищої освіти у Німеччинівисока якість освіти;безкоштовне навчання у державних закладах (крім однієї землі);зарахування в основному без іспитів;свобода вивчення обраних дисциплін в університетах;можливість працювати під час навчання до 20 годин на тиждень;фінансова підтримка молодих вчених;можливість подорожувати країнами Євросоюзу;можливість вчитися семестр-два семестри в ін. країнах Євросоюзу за програмами обміну;різноманітні знижки та пільги під час навчання (проїзні квитки у громадському транспорті, музеї, кіно, екскурсії тощо);унікальна можливість отримання дозволу на проживання на 1,5 року для пошуку роботи після закінчення державного вишу;високий шанс працевлаштування в Європі.

Номер слайду 15

Типи ступеневих програм у ВНЗ Німеччинибакалавріат (3-3,5 роки);магістратура (1-2 роки);докторантура (3 роки).

Номер слайду 16

У Німеччині існують 6 основних типів вищих навчальних закладів: Університети (Universitäten, Uni)Класичні університети і раніше є стовпом німецької вищої освіти. Тут не тільки навчають, але і проводять фундаментальні та прикладні наукові дослідження. Технічні університети (Technische Universitäten, TU)Головний акцент в цих університетах робиться на вивченні точних та інженерних наук. Хоча можуть викладатися і ряд гуманітарних дисциплін. Університети прикладних наук (Fachhochschulen, FH)Даний тип університетів дає більш прикладну освіту і за більш короткий термін, ніж класичні університети. Через практичну спрямованість навчання велика увага приділяється стажуванню за фахом. Види німецьких ВНЗ

Номер слайду 17

Види німецьких ВНЗТворчі вузи (Musik- und Kunsthochschulen)У даних вузах навчають майбутніх художників, дизайнерів, архітекторів, музикантів, працівників медіа-індустрії та інших представників творчих професій. Основний акцент робиться на навчанні конкретним професійним навичкам. Спеціальні вузи. До спеціальних належать ВНЗ з вузькою спеціалізацією, такі, як педагогічні, медичні, ветеринарні та інші подібні внз. Недержавні, приватні вузи (Private Hochschulen)До цієї категорії відносяться приватні вузи з державною акредитацією. Пропонується більше програм англійською мовою і пред'являються більш жорсткі вимоги при вступі.

Номер слайду 18

Шкала оцінювання рівня професійної підготовки студентіву ВНЗ Німеччини за Європейською кредитно-трансферною системою

pptx
Додав(-ла)
Артемчук Аліна
Додано
6 листопада 2020
Переглядів
1612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку