Особливості рослинного та тваринного світу Австралії (Презентація)

Про матеріал
Матеріал допоможе вчителю розкрити особливості рослинного та тваринного світу материка Австралія. Фото органічного світу з їх особливостями допоможе дітям зоряно запам`ятати ці особливості. Матеріал можна використовувати впродовж уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості рослинного і тваринного світу Австралії

Номер слайду 2

  Унікальність фауни і флори Австралії пояснюється віддаленістю цього материка від інших континентів.  Флора Австралії дуже багата, крім того, з 22 тисяч видів рослин 90% є ендемічними. Ліси Австралії на 80% складаються з евкаліптів, яких нараховують тут близько 3 тис видів. У Австралії зустрічаються більше 500 видів акації. Околиці материка (крім західних) зайняті вологими лісами - вічнозеленими тропічними на північному, евкаліптовими підтропічними на південному сході і південному заході. Зі збільшенням континентальності клімату вглиб материка вологі ліси змінюються тропічними і підтропічними сухими евкаліптовими лісами, рідколіссями і саванами.

Номер слайду 3

Найбільше значення серед рослинних ресурсів Австралії мають природні пасовища в областях напівпустель і саван. Ліси товарного значення займають близько 2% площі материка. Велика частина їх складається з евкаліптів, що дають тверду деревину, яка не піддається гниттю, цінні олії і камедь.

Номер слайду 4

Крім того, на південному континенті ростуть унікальні чайні дерева, мангрові зарості та кипарисові сосни. Серед рослин є такі, що можуть завдати сильного болю і викликати непритомний стан у людини від одного лише дотику. До таких відносять лапортею деревовидну, яка є далекою родичкою відомої кропиви. Цікаво, що після контакту з такою рослиною біль змінюється страшенною сверблячкою, яка відчувається на протязі ще трьох місяців. Центральна частина материка являє собою пустелю, де ростуть трав’янисті жорсткі злаки, в зволоженіших місцях (у напівпустелях) розвинені чагарникові зарості — скреби.

Номер слайду 5

  Тваринний світ Австралії представлений найдавнішими видами тварин. Навіть мезозойські релікти в живому вигляді населяють цей континент. З понад ста видів плацентарних - проживають тільки дрібні види (гризуни, кажани). З 235 видів ссавців, більше всього налічується сумчастих, їх знайдено 140 видів. Це кенгуру, вомбат, мурахоїд, тасманський диявол, кускус, кузу, опосум, сумчастий вовк, сумчаста білка, сумчастий кріт, коала, летюча сумчаста миша та інш.  Найбільш відомими серед сумчастих є кенгуру, комбати та коали. Ці тварини також є національними австралійськими символами. І це не випадково. Адже на території материка мешкають 55 видів кенгуру, які різняться своїми розмірами та вагою від 500 г до 90 кг. Мабуть тому зображення кенгуру займає почесне місце на гербі австралійської держави.

Номер слайду 6

 Кускуси, які живуть у лісах, схожі на нашу білку. Серед них один вид має назву кузу-лиса. Це дуже важлива хутрова тварина Австралії. Щороку добувають близько мільйона шкурок цих звірят. Живе в Австралії сумчастий мурашкоїд завбільшки з білку. У самок цієї тварини сумка нерозвинена. Вомбат – незграбний звір, який нагадує бабака або маленького ведмедя, живе в тропічних лісах південної Австралії. Вобат – нічна тварина. Він риє в землі глибокі нори, де й оселюється.

Номер слайду 7

В океані можна зустріти китів, тюленів, пінгвінів, акул.  Прибережні води є домом для великої кількості морських тварин: на півдні кілька видів китів, а на деяких частинах південного узбережжя - тюлені, в північних водах - дюгонь, трепанг. У прибережних водах Австралії живе досить велика кількість небезпечних тварин: близько 70 видів акул, в тому числі чорна акула і рифова акула; медуза австралійська - морська оса - один дотик якої може закінчитися трагічно, морська змія, що досягає 3 м в довжину і укус якої смертельний; бородавчаста риба і блакитний восьминіг.

Номер слайду 8

Качкодзьоб - один з небагатьох отруйних ссавців. Качкодзьоби раніше служили об'єктом промислу через цінне хутро, однак на початку XX ст. полювання на них було заборонене. В даний час їх популяція вважається порівняно стабільною, хоча через забруднення води і деградацію середовища існування ареал качкодзьоба стає все більш мозаїчним. Певну шкоду йому завдали і завезені колоністами кролики, які, риючи нори, турбували качкодзьобів, примушуючи їх покидати обжиті місця. Спроби розводити качкодзьобів в неволі увінчалися успіхом лише кілька разів. Тасманійський мурахоїд - ссавець сімейства сумчастих мурахоїдів; єдиний представник однойменного сімейства. У зв'язку з господарським освоєнням і розчищенням земель чисельність сумчастого мурахоїда різко скоротилася.. Наприкінці 1970-х рр. намбатів налічувалося менше 1000 особин. В результаті інтенсивних охоронних заходів,популяцію вдалося збільшити. Однак цей звір як і раніше входить до списків Міжнародної Червоної книги зістатусом «зникає»

Номер слайду 9

Половину від усіх видів птахів становлять ендемічні види. Австралійські птиці вражають різноманіттям. Тут є і страус Ему, і казуар, і зимородок кукабарра, і вінценосні голуби, і лірохвіст, і райські птахи, і чорні лебеді, і велика кількість папуг. Всього 720 видів птахів, при чому 360 видів більше ніде не зустрічаються. Лише на цьому материку мешкають кукабари, лірохвости, чорні лебеді та малі пінгвіни. Варто відмітити, що на території Австралії дуже багато отруйних змій, а в північній частині материка зустрічаються небезпечні крокодили. Австралію справедливо називають природним заповідником планети. Тому австралійці бережуть і захищають свої унікальні природні багатства. В Австралії прийнятий спеціальний документ, який регулює охорону природи і носить назву «Акт про захист навколишнього середовища та біологічної різноманітності», створено багато природоохоронних територій, а 16 природних об’єктів материка занесені в Список Всесвітнього спадку ЮНЕСКО.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
31 березня 2020
Переглядів
9834
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку