"Унікальність Австралійського континенту" (Презентація)

Про матеріал
Матеріал допоможе вчителю розкрити особливості рослинного та тваринного світу материка Австралія. Фото органічного світу з їх особливостями допоможе дітям зоряно запам`ятати цю тему. Матеріал можна використовувати впродовж уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Унікальність органічного світу Австралії

Номер слайду 2

Унікальність і своєрідність органічного світу Австралії. Оскільки австралійський континент тривалий час перебував в умовах ізоляції від інших частин суші земної кулі, тут сформувався неповторний і своєрідний органічний світ. Австралію можна порівняти з величезним природним заповідником, де збереглося багато рослин і тварин, близьких до тих, які населяли Землю за давніх часів і зникли на інших континентах. Багато видів тварин і рослин Австралії є ендеміками і реліктами. Ендеміки (грецьк. endemos — «місцевий» ) — рослини та тварини, які живуть лише в певному відносно обмеженому районі або групі районів. Ендеміки являють собою надзвичайно ціннучастину біосфери та потребують особливої уваги й охорони. Релікти (лат. reliotus — «залишений» ) — види рослин і тварин, залишки давньої флори й фауни, що збереглися донині.

Номер слайду 3

«Собачий паркан»В Австралії є так званий «Собачий паркан», що розділяє континент на дві частини, одна з яких є ареалом проживання диких собак динго. Паркан був побудований насамперед із метою обороняти пасовища Південного Квінсленда від ненажерливих динго. Його загальна протяжність становить 5614 км.

Номер слайду 4

Тваринний світ. Гірський кускус. Гірський кускус (Burramys parvus) - єдиний представник роду Burramys. Зустрічається він в австралійських штатах Вікторія і Новий Південний Уельс. Гірський карликовий поссум внесений до списку Міжнародної Червоної книги зі статусом «вид під загрозою». Дінго. Дінго (Canis lupus dingo) - повторно здичавілий домашній собака, єдиний плацентарний хижак в аборигенній фауні Австралії. Назва «дінго» виникла на початку європейської колонізації Нового Південного Уельсу і, ймовірно, походить від «тінго» - термін, що використовувався аборигенами Порт-Джексона для опису своїх собак. Дінго - основні хижі ссавці Австралії і займають важливе місце в екології континенту.

Номер слайду 5

Тваринний світ. Кенгуру — травоїдні ссавці, які вживають у їжу велику кількість різної зелені: траву, пагони, листя дерев і чагарників. Більшу частину вологи тварини беруть із їжі, тому можуть довгий час взагалі не пити воду. Якщо говорити про стрибки, то кенгуру є єдиним великим звіром, який стрибає під час пересування. Спираючись на хвіст як на жердину, ця тварина може стрибнути на 10–12 метрів у довжину, пролітаючи над гладдю степу на висоті приблизно двох метрів і досягаючи швидкості приблизно 60 кілометрів на годину. Коала. Про існування пухнастих сумчастих ведмедів європейці не підозрювали до 1798 року, коли в Блакитних горах якийсь Прайс побачив тварин, схожих на південноамериканських лінивців. Своє «офіційне», наукове ім'я коала отримала лише в 1816 році, коли її присвоїли родову назву Phascolarctos - від грец. phaskolos «шкіряна сумка» і arktos «ведмідь».

Номер слайду 6

Тваринний світ. Качкодзьоби отруйні. Яд качкодзьоба здатний вбити велику тварину, отрута для людини не смертельна, але все ж викликає сильний біль і набряк, який може тривати багато днів або місяців. Качкодзьоб є одним із символів Австралії (він зображений на 20 центовій австралійській монеті). Хвіст качкодзьоба накопичує жир, який використовується в якості джерела енергії при браку їжі. Качкодзьоб єдиний ссавець, що має розвинену електрорецепцію, яка сприймає електросигнали для пошуку їжі. Австралійська єхидна мешкає в Австралії і на островах Нова Гвінея і Тасманія. Це сумчастий ссавець, що нагадує великого  їжака, відноситься до родини єхиднових загону однопрохідних. Аборигени Австралії полюють на єхидну, бо там її м’ясо вишуканий делікатес. Запаси підшкірного жиру дозволяють їй при необхідності голодувати місяць і більше. Єхидна легко перевертає камені в два рази важчі, ніж сама. У цих тварин слабкий зір, проте добре розвинені нюх і слух.

Номер слайду 7

Тваринний світ. Тілацин був найбільшим, відомою м’ясоїдною сумчастою твариною із сучасних часів. Уродженець Австралії та Нової Гвінеї, як припускають, вимер в 20-му сторіччі. Звичайно відомий як тасманійський тигр (через свою смугасту спину), і також відомий як тасманійський вовк. Тілацин вимер на австралійському материку 3000 років тому, але вижив на острові Тасманії поряд з багатьма іншими місцевими різновидами, такими як тасманійсьий диявол. Тасманійські дияволи - ненажерні істоти. Ходять легенди про те, що один із них з'їв калоші, гумові рукавиці, бавовняні шкарпетки і навіть пластиковий пакет. Сьогодні цей сумчастий хижак зустрічається тільки на Тасманії, проте раніше, вочевидь, він мешкав і на континенті. Тасманійський диявол зустрічається в евкаліптових лісах, він з'являється також у гірських районах, у густому буші або прибережних лісах. Для схованок удень він обирає покинуті дупла, порожні стовбури дерев, печери у скелях. Іноді тасманійський диявол викопує собі нору в піщаних берегах річок.

Номер слайду 8

Тваринний світ. Ему  — рід птахів ряду казуароподібних (Casuariiformes), єдиний представник своєї родини . Представлений трьома сучасними видами, що населяють Австралію та кілька невеликих островів біля її узбережжя. Ему – найбільша птах Австралії. Ему мають потужні пазуристі лапи, які використовують для захисту (іноді вони псують металеві огорожі). У минулому, корінні австралійці споживали м’ясо ему в їжу. Перші європейські поселенці використовували жир Ему для заправки ламп (він же служив і як ліки, їх втирали в шкіру). У 1930 роках, за один рік було винищено 57000 ему. З 1999 року, ему охороняється законом Австралії. Вомбати є другими за величиною сумчастими в Австралії. Вони нагадують невеликого ведмедика або великого хом’яка. Вомбати мають повільний метаболізм. Щоб переварити їжу, їм необхідно до 14 днів. Вомбати – найбільш економні споживачі води з усіх ссавців після верблюда: їм достатньо всього 22 мл води на кг маси тіла на добу. Всі види вомбатов живуть в Тасманії і Австралії.

Номер слайду 9

Рослинний світ. Евкаліпт Родина Миртові (Myrtaceae) - рослина чагарникових заростей Малі. Росте на пісках, утворюючи невеликі, але майже чисті спільноти. Зростаючий в Австралії евкаліпт - найвище дерево з листяних дерев, в той самий час, воно є найвищою покритонасіннию рослиною і найвищою з квітучих рослин. Ризантелла Гарднера. Рослини Австралії, фото з назвами яких можна побачити в багатьох довідниках з ботаніки, часто дуже рідкісні. Наприклад, унікальна сапрофітна орхідея. Вона веде підземний існування. Сьогодні існує небагато місць, де можна зустріти цю рослину. Найчастіше воно зустрічається на південному заході Австралії.

Номер слайду 10

Рослинний світ. Араукарія. В дикому вигляді араукарії Бідвілла сьогодні зустрічаються лише на сході Австралії. Набагато більше дерев цього виду можна зустріти в національних парках і заповідниках. До слова, причиною настільки невеликої кількості диких популяцій цих дерев стала їх надмірна вирубка через особливо цінну деревину. Цікаво, що для австралійських аборигенів араукарія Бідвілла – священне дерево, а їстівне насіння її шишок було для них важливим джерелом їжі.

Номер слайду 11

Рослинний світ. Пляшкове дерево . При цьому назві відразу ж виникає перед очима дерево в формі гігантських розмірів пляшки. Це враження вірно, бо стовбур пляшкового дерева дійсно має форму пузатої пляшки. У висоту дерево може досягати 15 метрів. Що стосується діаметру такого дерево, то він може становити три метри. Австралія - ​​одне з найбільш посушливих місць на Землі, тому багато рослин пристосувалися з цим боротися. Темно-зелені дерева, наприклад, навчилися накопичувати вологу усередині себе. Таке вміння вплинуло на їх зовнішній вигляд - стовбур став схожий на товсту пляшку, а сучки починаються дуже високо, часто нагадуючи коріння. Ось за цей ствол дерева і називають «пляшковими».

Номер слайду 12

Рослинний світ. Скреб  — зарості низькорослих (1–2 м) вічнозелених ксерофітних чагарників у субтропічній і частково тропічній південно-західній і центральній частинах Австралії. Скреби обрамляють з півдня австралійську зону саван і саванових рідколісь. У скребах переважають чагарникові евкаліпти й акації. Скребами вкриті величезні площі, що майже позбавлені річок та озер. Рослини скребів характеризуються адаптацією до сухого клімату, яка має різні прояви: невеликі листи, щоб обмежити втрати води; шипи, аби захистити їх від жуйних тварин; м'ясисті листя або стебла, де запасають воду; довге коріння, яке здатне досягати глибоких ґрунтових вод.

Номер слайду 13

Рослинний світ. Спініфекс - рід прибережних багаторічних трав'янистих рослин сімейства мятлікові, один з найпоширеніших представників флори піщаних дюн. Є одним з найважливіших закріплювачів пісків. В Австралии проживает племя аборигенов Пила Нгуру, альтернативное название которого — племя спинифекс.

Номер слайду 14

Рослинний світ. Нотофагус. Вічнозелені або листопадні дерева або чагарники, заввишки до 40-50 м, діаметром 1,5-2 м, з прямим, незграбним стволом, що має контрфорси біля основи. Крона широка. Виростає в помірному океанському або тропічному кліматі Південної півкулі. Виявлено в Південній Америці (Чилі, Аргентина) і Австралазії (східна і південно-східна Австралія, Нова Зеландія, Нова Гвінея і Нова Каледонія). Є основною лісовими породами в складі рослинності голантарктической частини Південної Америки і прилеглих островів Австралазії, де ростуть від рівня моря до кордону вічних снігів. деревина нотофагус за механічними властивостями схожа на деревину бука. Тому в країнах південної півкулі вона знаходить аналогічне застосування і використовується в будівництві, для виготовлення меблів, фанери, для отримання деревного вугілля, після импрегнирования для телеграфних стовпів і залізничних шпал. Деревина нотофагус косого стійка до впливу вологого клімату і без просочення може застосовуватися для будівництва мостів і виготовлення шпал.

Номер слайду 15

Унікальність континенту. Австралія – це казковий світ дивовижних рослин, рідкісних тварин і надзвичайно красивої природи. Тут все незвичайно: в липні - сніг, спекотне літо настає в грудні. Природа створювала рослинний світ Австралії протягом 50 мільйонів років. Це відбувалося відокремлено від інших континентів і материків. Різні кліматичні зони сприяли тому, що на цій землі з'явилися ендеміки Австралії. Рослини (величезна кількість) ростуть тільки на цьому континенті.

pptx
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
31 березня 2020
Переглядів
9702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку