Особливості розвитку УРСР у 1953 0 1964 рр.

Про матеріал
Після смерті Сталіна у 1953 році в Українській Радянській Соціалістичній Республіці (УРСР) відбулися важливі зміни, які вплинули на розвиток країни: Десталінізація: Зменшення культу особи Сталіна. Ліквідація системи ГУЛАГу та реабілітація незаконно засуджених. Економічні реформи: Реформи М.С. Хрущова, спрямовані на покращення економічної ситуації. Зростання обсягу промислового виробництва. Соціокультурні зміни: Запроваджено “соціалістичне змагання”. Зменшено кількість українців у владі. Цей період був важливим для УРСР та відзначався реформами, десталінізацією та змінами в суспільств.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Особливості розвитку УРСР у 1953 – 1964 рр.

Номер слайду 3

Внутрішньополітична ситуація в СРСР і УРСР у першій половині 1950-х років Після смерті Йосифа Сталіна у 1953 році розпочалася боротьба за владу в СРСР, яку врешті-решт виграв Микита Хрущов. Це ознаменувало початок періоду "відлиги" - пом'якшення державного контролю та розширення прав союзних республік, зокрема УРСР. Українські партійні діячі отримали більше впливу, а представники УРСР зайняли вищі посади в союзних органах. Проте зовнішня політика УРСР залишалася під суворим контролем Москви.

Номер слайду 4

Справа лікарів1 Арешт лікарів. Взимку 1953 року, коли здоров'я Сталіна різко погіршало, весь медичний персонал, який обслуговував партійних працівників, було заарештовано і звинувачено у підривній діяльності проти радянської влади.2 Антисемітська кампанія. Преса нагнітала антисемітські настрої, адже заарештовані лікарі були євреями, яких таврували як агентів американської розвідки.3 Страх репресій. Суспільство завмерло і чекало нової хвилі репресій, однак смерть Сталіна 5 березня 1953 року перервала цю кампанію.

Номер слайду 5

Що називають «справою лікарів»?Хто після смерті Йосифа Сталіна зайняв керівну посаду в СРСР, а хто — в УРСР?Розгляньте карикатуру і світлину та виконайте завдання 1-3.1. З якими історичними подіями пов’язані ілюстрації?2. Як би ви назвали карикатуру та світлину? Чому?3. Чи пов’язані ці зображення з «холодною війною»? Відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 6

Боротьба за владу після смерті Сталіна1 Перемога Хрущова. Після смерті Сталіна розпочалася активна боротьба за владу, яку врешті-решт виграв Микита Хрущов.2 Арешт БеріїХрущов розправився зі своїм політичним опонентом Лаврентієм Берією, звинувативши його у шпигунстві та змові з метою захоплення влади.3 Призначення українців. На вищі партійні посади в УРСР почали призначати представників корінної національності, зокрема Олексія Кириченка та Миколу Підгорного.

Номер слайду 7

Адміністративно-територіальні зміни в УкраїніПричини змін. Зміни в адміністративно-територіальному устрої України у 1954 році пов'язують з відзначенням 300-річчя Переяславської ради та бажанням підкреслити "возз'єднання" України з Росією. Також ці зміни були спрямовані на вдосконалення адміністративного поділу та полегшення управління територіями. Основні зміни. У 1954 році було створено Черкаську область, перейменовано Кам'янець-Подільську область на Хмельницьку, а Ізмаїльську область приєднано до Одеської. Крім того, Кримську область було передано від Російської Федерації до Української РСР. Подальші зміни. У 1958-1962 роках відбулися й інші зміни: перейменування Ворошиловграда на Луганськ, ліквідація Дрогобицької області, перейменування Сталіно на Донецьк та Станіславської області на Івано-Франківську. Що зумовило зміни в адміністративно-територіальному устрої УРСР у 1954 році?Стисло охарактеризуйте територіальні зміни у 1954 році. Які територіальні зміни відбулися у 1958–1962 роках?

Номер слайду 8

Зовнішньополітична діяльність УРСРОбмежена зовнішня політика. Зовнішньополітична діяльність УРСР суворо контролювалася Москвою. Україна не мала власних дипломатичних представництв, а її участь у міжнародних організаціях була обмежена. Представництво при ООНВід 1957 року УРСР мала постійне представництво при ООН в Нью-Йорку. У 1960 році українські делегати ініціювали прийняття Декларації про надання незалежності колоніальним країнам і народам. Співпраця з соцтабором. Основними партнерами УРСР були країни Центрально-Східної Європи, з якими вона співпрацювала в рамках Ради економічної взаємодопомоги (РЕВ). З якою ініціативою виступили українські представники у ООН у 1960 році?Переважно з якими країнами співпрацювала УРСР? Чому?Як українці поставилися до повстань у НДР, Польщі, Угорщині?

Номер слайду 9

Ставлення українців до повстань у соцтаборіЗомбоване населення. Значна частина жителів УРСР була зомбована радянською пропагандою і засуджувала "зраду народних інтересів" у повсталих країнах. Об'єктивний погляд. Проте були й ті, хто розцінював дії СРСР із придушення повстань у НДР, Польщі та Угорщині як інтервенцію. Участь українців. У радянських військових формуваннях, які придушували революції, служили й українці.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Пам'ятник Тарасу Шевченку у ВашингтоніУрочисте відкриття27 червня 1964 року у Вашингтоні (США) відбулося урочисте відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку. На церемонії був присутній екс-президент США Дуайт Ейзенхауер. Участь української діаспори. Подія зібрала понад 100 тисяч людей, насамперед представників української діаспори.

Номер слайду 13

Пам'ятники Тарасу Шевченку у світіУкраїна. Пам'ятники Шевченку встановлені в багатьох містах України. Канада. Один з перших пам'ятників Шевченку за межами України був споруджений у Канаді. СШАПам'ятник у Вашингтоні - одна з найвідоміших шевченківських скульптур за кордоном. Польща. Пам'ятники Шевченку встановлені також у Польщі та інших країнах світу.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 11 с. 61 – 65 Поясніть значення понять: лібералізація, «відлига».Історик Сергій Єкельчик стверджує, що боротьба за владу між наступниками Йосифа Сталіна несподівано надала Україні більшу політичну вагу. Чи погоджуєтеся ви з цією думкою? Відповідь аргументуйте. Використовуючи легенду карти «Адміністративно-територіальні зміни в Україні у 1954– 1962 роках», стисло охарактеризуйте адміністративно-територіальні зміни в Україні упродовж 1950–1960-х років.

pptx
Додано
24 червня
Переглядів
16
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку