Особливості соціальної політики. Повсякденне життя. Антирелігійні кампанії.

Про матеріал
Період хрущовської «відлиги» (1953-1964 рр.) ознаменувався значними змінами в соціальній сфері України. Після ХХ з’їзду КПРС (1956 р.) було скасовано кримінальну відповідальність за самовільне залишення роботи, а робітники отримали право вільного вибору місця праці. Однак селяни, позбавлені паспортів з 1932 року, залишалися «прив’язаними» до колгоспів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Асоціативний куш

Номер слайду 2

План. Реформи в соціальній сфері. Грошова реформа повсякденне життя населення. Антирелігійна кампанія.

Номер слайду 3

Соціальні зміни в Україні під час хрущовської «відлиги»Період хрущовської «відлиги» (1953-1964 рр.) ознаменувався значними змінами в соціальній сфері України. Після ХХ з’їзду КПРС (1956 р.) було скасовано кримінальну відповідальність за самовільне залишення роботи, а робітники отримали право вільного вибору місця праці. Однак селяни, позбавлені паспортів з 1932 року, залишалися «прив’язаними» до колгоспів.

Номер слайду 4

Зміни в трудових відносинах1 Скорочення робочого часу. У 1959 році робочий день скоротили до 8 годин, а робочий тиждень – до 5 днів. Для робітників, які працювали в шкідливих умовах, робочий тиждень становив 36 годин. Для підлітків встановили 6-годинний робочий день.2 Збільшення мінімальної зарплати. Мінімальна зарплата зросла на третину. Для колгоспників запровадили щомісячну виплату авансу та ліквідували натуральну оплату праці.3 Створення фондів гарантованої оплати праціДержава заохочувала створення в колгоспах фондів гарантованої оплати праці, незалежної від підсумків господарського року.

Номер слайду 5

Пенсійне законодавство та соціальний захист. Зниження пенсійного віку. У 1956 році було прийнято «пенсійне законодавство», яке знизило пенсійний вік для жінок до 55 років, а для чоловіків – до 60 років. Збільшення розміру пенсій. Розмір пенсій збільшили в середньому вдвічі. До 1964 року соціальний захист колгоспників здійснювали самі колгоспи. Державна пенсія для колгоспників. Непрацюючі селяни отримали право на державну пенсію: жінки – у 60, чоловіки – у 65 років. Однак, розмір пенсії селянина був значно меншим, ніж пенсія міського робітника.

Номер слайду 6

1. Чим відрізнялися можливості робітників і селян щодо самостійного вибору роботи?2. Скільки годин тривав робочий тиждень? Як змінилась оплата праці колгоспників?3. Які зміни було внесено в законодавство про пенсії і декретні відпустки?

Номер слайду 7

Грошова реформа та зміни в споживчому ринку1 Відміна державних позик. У 1957 році було відмінено державні позики, які примусово розповсюджували серед населення у формі облігацій.2 Грошова реформа 1961 року. У 1961 році провели грошову реформу, замінивши старі гроші на нові у співвідношенні 10:1.3 Збільшення цін на товари. Після грошової реформи на третину подорожчали товари народного споживання, а зарплата залишалася незмінною.4 Урізноманітнення раціону харчування. Раціон харчування дещо урізноманітнився, до нього увійшли овочі, м’ясо, фрукти, зокрема й цитрусові.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Масове будівництво житла. Перевага. Нове житло було кращим варіантом, ніж життя в бараку, гуртожитку чи комунальній квартирі. Недоліки. Квартири в «хрущовках» були маленькими, незручними, а будівництво часто здійснювалося неякісно. Мета будівництва. Масове будівництво багатоквартирних будинків розпочалося в 1957 році. До 1964 року 3 млн українських сімей заселились у нові квартири. Будівництво багатоповерхівок у селах мало на меті ліквідувати присадибні господарства селян.

Номер слайду 10

Як змінилася купівельна спроможність українців після відміни державних позик у 1957році та після грошової реформи 1961 року?Коли в УРСР розпочалося масове житлове будівництво? Як називали нові квартири?Як проводили дозвілля робітники й селяни? Хто такі стиляги?

Номер слайду 11

Контроль над дозвіллям та модою. Культурно-масова робота. Компартійні органи, профспілки й комсомол організовували культурно-масову роботу та спортивні змагання у трудових колективах. Масові гуляння. На рівні міста чи села проводили урочисті й масові гуляння, виступи духових оркестрів. Паради. Обов’язковими були паради до Дня Першого травня, Жовтневої революції тощо. Кінотеатри та спільні перегляди фільмів. Люди залюбки відвідували кінотеатри, у сільських клубах організовували спільні перегляди кінофільмів. Мода. Радянські жінки намагалися дотримуватися тенденцій моди, усе більше користувалися косметикою. Стиляги. У цей час з’явилися стиляги – молоді люди, які вирізнялися одягом, сленгом та інтересом до західної музики і танців. Переслідування стиляг. За нехтування радянськими нормами стиляг переслідували: молодь виключали з комсомолу, відраховували з вишів, проти них розгорнули інформаційну кампанію.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Політика щодо релігії та церкви1953-1956 Збільшення кількості церков і молитовних будинків. Повернення репресованих священників.1957-1961 Розгортання нової хвилі антирелігійної кампанії. Відмова в реєстрації церковним громадам, зняття з реєстрації чинних громад.1961-1964 Посилення переслідувань після проголошення курсу на побудову комунізму. Закриття церков і молитовних будинків, руйнування храмів, посилення атеїстичної пропаганди.

Номер слайду 14

Атеїстична пропаганда. Закриття храмів. Протягом 1959—1962 років в УРСР щороку закривали близько 1 тисячі церков і молитовних будинків. Музеї атеїзму. На базі закритих храмів створювали музеї атеїзму та історії релігії, планетарії. Атеїстична пропаганда в ЗМІАтеїстична пропаганда здійснювалася через засоби масової інформації, у навчальних закладах, на підприємствах, в установах, організаціях. Кафедри наукового атеїзму. В інститутах та університетах відкривали кафедри наукового атеїзму.

Номер слайду 15

1. Яким було становище церкви в Україні в першій половині 1950-х років?2. Які методи боротьби проти вірян застосовували в другій половині 1950-х років?3. Що таке атеїзм? Як здійснювали атеїстичну пропаганду в Радянській Україні?

Номер слайду 16

Узагальнюємо та систематизуємо. Поясніть значення понять: «хрущовки», атеїзм, стиляги. За допомогою інтернет-ресурсів дослідіть, які новорічні віншування, колядки й щедрівки були перероблені в дусі «соціалістичного реалізму». Про що свідчить поява такого жанру фольклору? Результати своєї роботи обговоріть у класі. Виконайте історичну задачу та дайте розгорнуті відповіді на запитання до світлини поруч задачі.

pptx
Додано
31 липня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку