ОСОБЛИВОСТІ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ЕМАЛЕВОЇ ФАРБИ

Про матеріал
Опорний конспект теми "Особливості та застосування емалевої фарби". Багато хто вважає, що емаль і емалева фарба - одне і те ж, проте це абсолютно невірно. Емаль є склоподібним покриттям, до складу якого входять кварцові частинки, металевий луг, кольоровий пігмент і інші складові. Коли емаллю покривають поверхню, її обробляють особливим термічним чином, що забезпечує міцність і зносостійкість предмета. Нерідко емаллю покривають посуд, кераміку, поверхні ванної.
Перегляд файлу

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ

з теми «Особливості та застосування емалевої фарби»

 

Особливості та застосування емалевої фарби

Особенности и применение эмалевой краски Багато хто вважає, що емаль і емалева фарба - одне і те ж, проте це абсолютно невірно. Емаль є склоподібним покриттям, до складу якого входять кварцові частинки, металевий луг, кольоровий пігмент і інші складові. Коли емаллю покривають поверхню, її обробляють особливим термічним чином, що забезпечує міцність і зносостійкість предмета. Нерідко емаллю покривають посуд, кераміку, поверхні ванної.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-8.jpg        https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-9.jpg

Емалева фарба була створена хіміками, які змогли наситити пентафталеву оліфу особливими смолами з алкіди. На відміну від них звичайні фарби виготовляють на масляній основі натуральної оліфи. Цей пункт виробники зазначають на етикетці з інформацією про склад. Наявність пентафталу позначають буквами ПФ, масляні матеріали мають абревіатуру MA. Перша має рівномірне, щільне і блискуче покриття, для багатьох ці чинники є вирішальними при виборі.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-2.jpg

Емалеві лакофарбові матеріали представляють собою гелевидний або рідкий засіб, в якому присутній органічний розчин, який утворює плівку. Даний процес відбувається завдяки наявності в складі лаку або алкідної смоли. Деякі виробники використовують інші складові, але з аналогічними хімічними властивостями.

Після висихання фарби на основі утворюється щільна плівка, що виконує захисну функцію і підвищує зносостійкість поверхні. Захищає вона від стирання, неглибоких подряпин, бруду і води, завдяки своїм відштовхуючим властивостями. Поверхню з емалевим покриттям достатньо протерти вологою ганчіркою, і вона знову набуде свого первинного вигляду

Ще однією великою перевагою емалевих лакофарбових матеріалів є їх неймовірний блиск, який надає основі багатий і красивий вид. Дана властивість залежить не стільки від плівкоутворювача, скільки від спеціальних добавок.

Більшість професійних малярів віддають перевагу саме емалевим засобам: працювати з ними легко, вони відмінно наносяться і лягають рівномірним шаром. Наносити їх можна на деревину, грунт і метал.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-4.jpg    https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-5.jpg

Емалеві фарби можна фарбувати в один шар. Сучасні виробники пропонують широкий асортимент даних матеріалів, що має різноманітну палітру кольорів. Будь-який покупець зможе вибрати собі колір в залежності від необхідного відтінку і власного смаку. Демократична ціна товарів дає емалевим лакофарбовим засобам більшу перевагу перед олійними аналогами.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-6.jpg

Крім такої кількості плюсів, емалеві фарби мають нюанси, які потрібно враховувати при виборі. Великим мінусом є токсичний і різкий запах, відсутній в інших фарбах. Працювати з емалевими різновидами слід акуратно. Необхідно надягати респіраторну маску для захисту організму від токсичного отруєння. Зберігання банок повинно відбуватися особливим чином. Вони повинні стояти виключно у вертикальному положенні (якнайдалі від дітей).

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-7.jpg

Види

Класифікацію емалевих фарб здійснюють за складом. Їх дуже багато, виділимо найпоширеніші.

Нітроцелюлозні

Головним компонентом даного складу є нітрат целюлози. Крім нього в складі є пігменти, спеціальні добавки, наповнювачі та розчинник. Як правило, такими складами фарбують металеві, бетонні та дерев'яні поверхні. Продають ці фарби в банках, або балонах. Вони мають токсичний, їдкий запах. Нітроцелюлозні фарби не поєднуються з іншими видами.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-10.jpg  https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-25.jpg

Ні в якому разі не можна наносити масляну фарбу на нітроцелюлозний склад: вона може згорнутися. У разі зіткнення цих двох матеріалів основа покриється дрібними бульбашками і може вздутися.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-11.jpg

Кремнійорганічні

Великим плюсом цього лакофарбового матеріалу є можливість його нанесення на будь-яку основу. Ці склади повністю вологостійкі, вони мають підвищену щільністю і досить зносостійкі.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-27.jpg

При бажанні можна нанести даний матеріал на висохлу акрилову фарбу.

Пентафталеві і гліфталеві

Дані емалеві продукти схожі з масляним підвидом, так як виготовляють їх з суміщених і штучних оліф після модифікації алкідами. Ці матеріали можна поєднувати з акриловими і епоксидними фарбами.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-13.jpg     https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-14.jpg

Акрилові

Дані склади виробляють на основі латексу. Вони мають водну консистенцію, комбінувати їх можна лише з фарбами на основі води. При проведенні спеціальної підготовки можливе комбінування і з іншими видами фарбувальних сумішей.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-28.jpg

Уретанові і алкідно-уретанові

Дані емалеві фарби досить міцні і зносостійкі, тому їх можна наносити поверх масляних, епоксидних і пентафталевих лакофарбових покриттів.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-16.jpg

Алкідні

Алкідна емаль має високу стійкість до атмосферних явищ, хімічних засобів, мінеральному маслу, бензину. Якщо нанести її в два шари на підготовлену ґрунтовкою поверхня, вона збереже свої характеристики протягом 3 - 4 років. Утворена плівка стійка до змін температурного режиму аж до -50 градусів. Застосовувати її можна для зовнішніх і внутрішніх робіт.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-29.jpg

Грунт-емаль

Даний засіб є поєднанням антикорозійних частинок і пігментів, які розчиняються в алкідному середовищі. Під час виготовлення до складу додають органічні речовини, а також цільові компоненти.

Засіб досить швидко застигає, утворює рівномірне і міцне покриття, стійке до корозійних процесів і атмосферних явищ. За рахунок цього складу можна значно заощадити час на проведення підготовчих робіт перед фарбуванням.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-18.jpg

Шарова

Ці фарби мають особливе призначення. Ними фарбують борти кораблів.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-19.jpg

Як вибрати?

При покупці емалевого лакофарбового продукту слід звернути увагу на деякі деталі, які важливі і допоможуть визначитися з вибором.

Слід уважно оглянути банку з усіх боків. На ній не повинно бути вм'ятин або інших пошкоджень. У разі порушення герметичності внутрішній склад може втратити свої характеристики.

Подивитися потрібно і на термін придатності, тому що стара фарба не дасть потрібного ефекту.

Слід пошукати на банці напис «ГОСТ»: це буде гарантувати більш високу якість продукту.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-20.jpghttps://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-21.jpg

Рекомендується звернути увагу і на код лакофарбового матеріалу, він вказаний великими буквами і цифрами на лицьовій стороні упаковки. Наприклад, першими є букви ПФ, що позначають пентафталеву основу фарби, далі йдуть три цифри. Перша допомагає визначити, для якого виду робіт призначений товар (1 - зовнішніх, 2 - внутрішніх). Наступні дві цифри вказують на номер фарби в каталозі.

Емалеву фарбу випускає безліч виробників – і вітчизняні, і зарубіжні. Широка палітра представлена ​​фарбами будь-яких кольорів (особливо затребувані білі, червоні, чорні, зелені, жовті, темно-сині тони).

Як використовувати?

Емалеві лакофарбові матеріали мають свою інструкцію із застосування. Наносити їх слід особливим чином. Спочатку слід ретельно підготувати основу: в іншому випадку фарба може почати відшаровуватися протягом тижня після фарбування. Для підготовки поверхні потрібно повністю прибрати старий шар фарби, однак і тут є невеликі нюанси.

Попереднє покриття видаляють тільки в разі, якщо воно легко відшаровується. Якщо ж воно занадто щільне, доведеться очистити його і обробити крупнозерновим шліфувальним матеріалом, потім необхідно прибрати пил і промити основу теплою водою.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-22.jpg

Після висихання основи можна приступати до фарбування. При необхідності потрібно розвести матеріал спеціальним розчинником і розмішати. Потім емалеву фарбу наносять трьома шарами, причому наносити наступний шар слід після застигання попереднього.

https://dekoriko.ru/images/article/orig/2018/02/osobennosti-i-primenenie-emalevoj-kraski-23.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Орел Наталя
Додано
25 січня 2022
Переглядів
1049
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку