"Озера, болота, штучні водойми"

Про матеріал
Презентація містить схеми об'єктів гідросфери, що розглядаються. Наведена класифікація озер, типи озер і боліт. Є схеми створення водосховищ та утворення боліт. Наводиться користь від ставків і приводиться приклад прийому " фішбоун". Рефлексія з запитаннями для учнів .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОЗЕРА. БОЛОТА. ШТУЧНІ ВОДОЙМИ

Номер слайду 2

Типи озер

Номер слайду 3

Типи озер

Номер слайду 4

Що це за об’єкти?

Номер слайду 5

Утворення болота

Номер слайду 6

Типи боліт а – верхове б - низинне

Номер слайду 7

…- це надмірно зволожена ділянка земної поверхні з вологолюбною рослинністю, унаслідок відмирання якої утворюється шар торфу не менше як ЗО см.

Номер слайду 8

Вправа Записуємо вгорі на рисочках позитивні риси боліт, а внизу негативні риси, в хвості записуємо висновок.

Номер слайду 9

Водосховище

Номер слайду 10

Від греблі вище за течією річки утворюється штучне озеро — водосховище. У світі створено понад ЗО тис. водосховищ. Серед найбільших у світі за площею — водосховище Вольта (8480 км2) в Африці; за об’ємом води —Братське водосховище на річці Ангарі (169,3 км'Ц. В Україні на річці Дніпро створено каскад водосховищ: Київське, Канівське, Кременчуцьке, Дніпродзержинське, Дніпровське, Каховське.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Ставок

Номер слайду 13

Користь від ставків Ці маленькі водосховища люди створюють у руслах струмків, ярах або спеціально викопаних заглибленнях. Воду з них використовують для зрошення полів, садів і городів, водопою худоби та інших господарських потреб. У ставках розводять водоплавну птицю й рибу. Ставки є окрасою дачних ділянок,населених пунктів, парків, зон відпочинку.

Номер слайду 14

Підсумок уроку Відповідаємо на запитання: Я ДІЗНАВСЯ….. Я ЗРОЗУМІВ…. Я НАВЧИВСЯ….. НАЙБІЛЬШИЙ МІЙ УСПІХ –ЦЕ…. Я НЕ ВМІВ, А ТЕПЕР ВМІЮ…. НА НАСТУПНОМУ УРОЦІ Я ХОЧУ…

Номер слайду 15

Домашнє завдання Опрацювати текст параграфа. Скласти п’ять запитань-«чомучок» до тексту параграфа. Дізнайтеся, як на карті позначають болота, використовуючи карти атласу. Знайдіть на карті території, на яких болота займають великі площі. Поясніть причину їх утворення боліт. Які небезпеки можливі при підриву греблі на водосховищах?

ppt
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
27 червня 2023
Переглядів
308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку