Вулкани і землетруси

Про матеріал
Матеріал подано до уроку "Вулкани і землетруси" в 6 класі , де всі явища проілюстровано в презенації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вулкани і землетруси

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Внутрішня будова ЗемліЧи знаєте ви літосферні плити?Епіграф уроку: Ніщо так не допомагає повторювати географію, як виверження вулканів та землетруси.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Не слід вибігати з будинку, оскільки уламки, які падають уздовж стін, є серйозною небезпекою. Безпечніше перечекати поштовх там, де він вас зас­тав, і, лише дочекавшись його закінчення, перейти у безпечне місце. Перебуваючи всередині багатоповерхового будинку, не поспішайте до ліфтів чи сходів. Сходові прольоти та ліфти часто обвалюються під час землетрусу. Після припинення поштовхів потрібно терміново вийти на вулицю, відійти від будівель на відкрите місце, щоб уникнути ударів уламків, які падають. Перебуваючи в автомобілі, що рухається, слід повільно загальмувати по­далі від високих будинків, мостів чи естакад. Необхідно залишатись в машині до припинення поштовхів. Опинившись у завалі, слід спокійно оцінити становище, надати собі пер­шу допомогу, якщо вона потрібна. Необхідно надати допомогу тим, хто її по­требує. Важливо подбати про встановлення зв'язку з тими, хто перебуває зовні завалу (голосом, стуком). Людина може зберігати життєздатність (без води і їжі) понад два тижні.

Номер слайду 23

На сьогодні є тварини, які відчувають і реагують на землетруси. За їх поведінкою можна передбачити наближення землетрусу. Цих тварин називають індикаторами (сейсмографами). У 1975 році в китайському місті Хайчен, за словами очевидців, змії стали масово виповзати зі своїх нір за місяць до того, як стався великий землетрус. Така поведінка була тим більш дивною, що відбувалося все під час зими при мінусових температурах, коли змії повинні були перебувати у сплячці і, виповзаючи назовні, фактично прирікали себе на вірну смерть. Перед сильним землетрусом в Ашхабаді у 1948 році у стайні кінзаводу (за 2 години до лиха) чотириногі стали бити копитами, голосно іржати, а потім зірвалися із  припонів. Їх спіймали біля воріт стайні і прив’язали. За 15 хвилин до землетрусу коні вибили ворота і розбіглися. Конюхи почали ловити переляканих коней, у цю мить здригнулася земля і стайня завалилася. Так, у грудні 1974 року китайські вчені почали отримувати регулярні повідомлення з провінції Хайнань про незвичайну неспокійну поведінку змій, які в денний час стали залишати свої нори. Цей феномен супроводжувався низкою незначних підземних коливань. Протягом січня 1975 року кількість повідомлень про дивну поведінку тварин збільшилася. Тепер вже і рогата худоба відмовлялася йти в стійла. І тоді було прийнято безпрецедентне рішення про евакуацію міста Хайнань, яке у лютому того ж року було повністю стерто з лиця землі катастрофічним восьмибалльным землетрусом. В історії сейсмології це практично єдиний землетрус, який вдалося заздалегідь передбачити і врятувати життя 400 тисяч городян.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Вулкан в результаті якого загинуло три міста . Хвилі в гавані Вулкан, діяльність якого не зберегла ніяких відомостей Вулкан, виверження якого найсильніше Чим закінчується жерло? Місце, що міститься над вогнищем землетрусу?

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

pptx
Додано
29 червня 2023
Переглядів
514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку