Ознаки адиктивної поведінки. Профілактика шкідливих звичок у підлітків.

Про матеріал

Матеріал корисний для психологів, класних керівників, заступників директора з НВР, педагогів-організаторів.

Інформація може служити як основою для виступу перед батьками учнів середньої та старшої ланок на батьківських зборах, так і для надання рекомендацій батькам з приводу профілактики адиктивної поведінки підлітків у ході індивідуальної консультації, бесіди тощо. Може поширюватися у вигляді пам'яток, буклетів.

Перегляд файлу

         ОЗНАКИ АДИКТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ.

http://kplsp.pl.ua/uploads/posts/2013-04/1365578208_2.jpgПРОФІЛАКТИКА ШКІДЛИВИХ ЗВИЧОК                       

У ПІДЛІТКІВ

Адиктивна поведінка одна з форм деструктивної поведінки, яка виражається в прагненні до відходу від реальності шляхом зміни свого психічного стану за допомогою прийому деяких речовин або постійної фіксації уваги на певних предметах або активностях (видах діяльності), що супроводжується розвитком інтенсивних емоцій. Цей процес настільки захоплює людину, що починає керувати його життям. Людина стає безпорадним перед своєю пристрастю. 

Основні види адиктивної поведінки

  1. Алкоголізм.
  2. Наркоманія.
  3. Прийом лікарських засобів у дозах, що перевищують терапевтичні.
  4. Прийом препаратів побутової хімії.

Ознаки адиктивної поведінки

  1. Втрата інтересу до старих уподобань.
  2. Зниження успішності, прогули занять.
  3. Часті, різкі й непередбачувані зміни настрою.
  4. Самоізоляція в сім’ї: дитина уникає батьків, по телефону відповідає нишком, уникає участі в сімейних справах, відмовляється брати участь у сімейних святах.
  5. Скритість, прагнення до самотності. Втрата ентузіазму, байдужість. Ознаки, які мають не тільки насторожити, вони свідчать про те, що є підстави бити тривогу.
  6. Пропажа з будинку грошей, цінностей.
  7. Зростаюча облудність, хитрість, спритність.
  8. Зміни апетиту і, незалежно від того, що це зміни, втрата апетиту або навпаки, його різке підвищення. Але дитина однаково худне.
  9. Неохайність. Відмова від ранкового туалету. Незацікавленість у зміні вбрання. Можуть з’явитися татуювання і малюнки на руках.
  10. Зовнішній вигляд нездорової людини – блідість, набряклість. Почервоніння очей, наліт на язику.
  11. Безсоння, швидка втомлюваність, що змінюється непояснимою бадьорістю.
  12. Сліди уколів – маленькі червоні крапки на венах.
  13. Часті синці, порізи, опіки від сигарет на венах рук, які підлітки не можуть пояснити.
  14. Надмірно розширені або звужені зіниці.

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ                                  ШКІДЛИВИХ ЗВИЧОК

З ЧОГО ПОЧИНАТИ РОЗМОВУ ПРО ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИ

  1.    Якщо Ви просто посадите свою дитину перед собою і прочитаєте їй лекцію, взяту з якоїсь брошури про наркотики чи алкоголь, користі буде мало. Цим Ви можете навіть спровокувати дитину спробувати наркотичні речовини, цигарки чи алкогольні напої з почуття протесту. Краще обговоріть з Вашою дитиною пов’язані з цими речовинами теми.
  2.    Обговоріть з нею рекламні повідомлення про алкоголь і тютюн, з'ясовуючи те, що вони намагаються підкреслити і про що вони мовчать.
  3.    Якщо у Вас є знайомі або родичі, які хочуть кинути курити, але не можуть цього зробити, обговоріть зі своєю дитиною, чому це так важко, зробивши висновок, що найкраща гарантія не потрапити в залежність від наркотичних речовин — це взагалі не починати.
  4.    Якщо Ви і Ваша дитина знають когось (родич, знайомий, популярна особистість), на чиїй долі негативно позначилося вживання ними алкоголю або нелегальних наркотиків, поговоріть про те, що будь-який споживач наркотиків ризикує відчути на собі такі негативні наслідки.
  5.    Скористайтеся слушною нагодою (фільм, пісня, випадок на вулиці).
  6.    Розповідь страшних історій про алкоголіків та наркоманів – не спрацює. Якщо ваша дитина знає когось, хто вживає наркотики чи зловживає алкоголем, вона Вам не провірить. Вона може також думати, що це може трапитися з кимось, але тільки не з нею. До того ж страшні історії приваблюють. Недаремно багато дітей із захватом дивляться фільми жахів.
  7.    Ризик може відштовхнути дорослу людину, але привабити підлітка, оскільки надає можливість випробувати себе. Катання на роликових ковзанах і гірських лижах пов'язане з певним ризиком, саме цим воно й приваблює.
  8.    Не треба також детально говорити про віддалені наслідки, такі як рак легень або цироз печінки. Для підлітка така перспектива настільки далека, що він не сприймає цю інформацію щодо себе.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ САМІ КУРИТЕ?

  1.    Розкажіть своїм дітям про те, як важко кинути курити.
  2.    Розкажіть їм про те, що Вам би дуже не хотілося, щоб вони курили.
  3.    Ви можете оголосити всю або велику частину свого будинку або квартири «зоною, вільною від тютюнового диму» і курити тільки на балконі, на сходах, у дворі тощо. Ця заборона повинна розповсюджуватися на всіх — від Вас самих до найбільше шанованих гостей.
  4.    Ви можете нікому не дозволяти курити в присутності Ваших дітей.

ЯК ВЕСТИ РОЗМОВУ ПРО ВЖИВАННЯ                                  АЛКОГОЛЮ В СІМ’Ї

   Алкоголь досить міцно ввійшов у нашу культуру, і тому багато дорослих не уявляють собі, наприклад, сімейне свято без алкоголю. Але навіть у цих обставинах Ви можете допомогти Вашій дитині зробити здоровий вибір. Для цього:

  1.    Розкажіть їй, що дорослі можуть вживати алкоголь у деяких ситуаціях, але для дітей це неприпустимо ні в якому разі.
  2.    Покажіть дітям, що Ви обов'язково утримуєтеся від алкоголю в певних обставинах, наприклад, при керуванні автомобілем.
  3.    На Вашому столі завжди повинна бути безалкогольна альтернатива для будь-якого гостя.
  4.    Покажіть дітям, що Ви нікого не примушуєте до випивки і поважаєте право кожної людини відмовитися від алкоголю без пояснення причини.
  5.    Допоможіть дітям зрозуміти, що люди збираються разом не тільки для того, щоб випити, і що в сімейному святі алкоголь грає дуже незначну роль.
  6.    Покажіть дітям, що Ви завжди знаєте, скільки випити, щоб не втратити контроль за своєю поведінкою.

ЯК ДІЯТИ, ЯКЩО ДИТИНА СПРОБУВАЛА                          НАРКОТИКИ ЧИ АЛКОГОЛЬ?

  1.    Не сперечайтеся з дитиною, якщо вона прийшла в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Дочекайтеся, коли вона протверезіє і заспокоїться, і тоді поговоріть з нею.
  2.    Не приймайте споживання наркотичних речовин як виправдання неприйнятної поведінки. Якщо Ви домовилися, що за певну поведінку дитина повинна понести покарання, покарайте її незалежно від того, була вона п'яною чи тверезою. В іншому разі виправдання стане додатковою причиною для вживання наркотиків.
  3.    Скажіть їй, що розумієте можливі причини, які штовхають людей до наркотиків. Це не заохочення пияцтва і наркоманії, а спосіб донести до Ваших дітей те, що Ви розумієте очевидне і готові до відкритої дискусії з даного питання.
  4.    Спробуйте зрозуміти істинні причини, які підштовхнули Вашу дитину до вживання наркотиків, і дійте більше в напрямі усунення цих причин, а не споживання наркотиків як такого.
  5.    Дайте дитині ясно зрозуміти, що, хоч Вам не подобається, те, що вона робить, Ви любите її і надасте їй усю необхідну для її здоров'я і безпеки підтримку.
  6.    Проводьте більше часу зі своєю дитиною. Деякі батьки вважають, що досить дивитися телевізор разом з дитиною. Але це не те проведення часу, яке потрібне Вашій дитині! Беріть участь у її справах. Допомагайте їй робити домашні завдання. Спробуйте розділити її хобі. Вигадайте нову цікаву справу, якою Ви зможете займатися разом.
  7.    Відвідайте місця, де любить проводити час Ваша дитина, нехай навіть це буде прокурений бар. Спробуйте зрозуміти, чим її це місце так приваблює, і тоді Ви зможете запропонувати їй інші способи задоволення подібних потреб.
  8.    Не намагайтеся задобрити її грошима. Ви не зможете купити власну дитину, а розповсюджувачі наркотиків дуже люблять дітей з грошима.
  9.    Познайомтеся з її друзями. Можливо, хтось із них настроєний проти наркотиків чи алкоголю, і Ви зможете разом впливати на Вашу дитину.
  10. Підтримуйте контакти з тими батьками, котрі також дійсно хочуть допомогти своїм дітям, які вживають наркотики чи алкоголь.
  11. Спробуйте встановити, який саме наркотик уживає Ваша дитина. Іноді діти кажуть, що вони всього-на-всього лише курять марихуану, але вони можуть уживати й інші наркотики.
  12. Ознайомтеся з тими службами у Вашій місцевості, які надають допомогу і лікування споживачам наркотиків, алкоголю, щоб у той момент, коли Ви і Ваша дитина вирішить звернутися за такою допомогою, Ви разом змогли вибрати те, що їй найбільше підійде.
  13. Зверніться за допомогою для самого себе. Усвідомлення того, що Ваша дитина наражається на небезпеку наркотиків, є досить важким випробуванням, і Ви безпосередньо потребуєте допомоги. Деякі наркологічні служби і громадські організації проводять спеціальні програми допомоги родичам споживачів наркотиків. Якщо Ви самі отримаєте там допомогу, Вам буде набагато легше допомагати Вашій дитині.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
5 липня 2018
Переглядів
4132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку