Ознайомлення з найбільш уживаними вставними словами (практично). Виділення вставних слів на письмі комами

Про матеріал
Ця презентація створена до відкритого уроку на тему :"Ознайомлення з найбільш уживаними вставними словами (практично). Виділення вставних слів на письмі комами"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала. Гладкова Олена Володимирівнавчитель української мови та літератури. КЗО “СЗШ №54” ДМР Ознайомлення з найбільш уживаними вставними словами (практично). Виділення вставних слів на письмі комами

Номер слайду 2

Гра «Так – Ні»1.     Звертання бувають поширеними? 2.     Звертання виділяємо на письмі лапками? 3.     Звертання називає того, до кого звертаються ?4.     Звертанням виражається іменником у називному відмінку ?5.     Звертання може бути членом речення ?6.     Звертання завжди стоїть на початку речення?7.     При звертанні може бути знак оклику? 8.     Займенники ти і ви можуть бути звертаннями?9.     Звертання може вживатися в множині?10.   Звертання  в усному мовленні виділяємо паузами?

Номер слайду 3

Відповіді: 1. Так; 2. Ні; 3. Так; 4. Ні; 5. Ні; 6. Ні; 7. Так; 8. Ні; 9. Так; 10. Так. За кожну правильну відповідь учні ставлять у картку оцінювання 0,5 бала.

Номер слайду 4

Завдання :- навчитися розрізняти вставні слова в контексті; - аналізувати їх стилістичну роль; - правильно інтонувати речення із вставними словами; - виділяти комами вставні слова на письмі; -будувати речення із вставними словами. Тема: «Ознайомлення з найбільш уживаними вставними словами (практично). Виділення вставних слів на письмі комами.»

Номер слайду 5

Лінгвістична розминка1) Дібрати синоніми до слова безумовно.2) Назвати антонім до слова на жаль.3) Продовжити ряд слів по-перше, по-друге, … .4) Записати слова по-моєму, по-твоєму у формі множини.5) Дібрати синонім до слова можливо.

Номер слайду 6

Пояснити, яких відтінків набирає висловлена в кожному з речень думка завдяки виділенням словам.- Сьогодні,без сумніву, буде дощ;- Сьогодні, на щастя, буде дощ;- По-вашому, сьогодні буде дощ ?;- Сьогодні, напевно, буде дощ.

Номер слайду 7

Довідка Вставними називаються слова або словосполучення, які виражають ставлення мовця до змісту повідомлення.

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вставні слова найчастіше виражають. Упевненість. Невпевне-ність, припущення. Різні почуття людини. Джерело повідомлення. Послідовність викладу думок. Ввічливість. Безсумнівно, безумовно, звичайно, без сумніву, справді, розуміється. Можливо, мабуть, здається, напевне, очевидно. На жаль, на щастя, на сором, як на зло, як навмисне, шкода. Кажуть, на думку…, по-моєму, по-твоєму, по-нашому, за словами…По-перше, по-друге, нарешті, з одного боку,  до речі, навпаки, наприклад, отже, словом. Даруйте, пробачте на слові, уявіть собі

Номер слайду 9

На письмі вставні слова і словосполучення виділяються однією або двома комами залежно від місця в реченні. В усному мовленні вставні слова виділяються паузою. Наприклад:1. Звісно, першим вітається молодший зі старшим.2. Першим вітається, безсумнівно, учень з учителем. Вставні слова та словосполучення не відповідають на запитання, отже, не є членами речення.

Номер слайду 10

Памятка!Не є вставними і не виділяються комами такі слова: Ніби, нібито, мовби, немовби, наче, неначе,все – таки, адже, принаймні, навіть, між тим, за традицією, у кінцевому підсумку, буквально, якби, майже, при тому, при цьому, тим часом, до того ж, приблизно, якраз,саме, особливо…

Номер слайду 11

I група. Гра «Зроби свій вибір». Підкресліть вставні слова (речення додаються).1. Літо бабине вгорі, отже, осінь на порі. (О. Пархоменко.)2. Десь, кажуть, є гора, де не співають птиці. (Л. Костенко.)3. Задумливо летять сніжинки. А чи їм падать, може, ліньки… (А. Казка.)4. І справді, ця земля округла, наче глобус. (В. Осадчий.)5. Радилися небораки: по-перше, де зимують раки? По-друге, хто малює зебрі смуги? По-третє, чи колючий хвіст у редьки? По-четверте, чи в середу буває четвер? (І. Світличний.)6. Поки щось жираф ковтне, мабуть, цілий день мине. (Є. Гуцало.)7. Воли, як відомо, худоба повільна й лінива. (Марко Вовчок.)

Номер слайду 12

ii група. Гра «Постав правильно знак». Правильно поставте розділові знаки при вставних словах (речення додаються). 1. Немов на батька рідний син, на місяць схожий апельсин. Мабуть, вночі, коли я спав, цей апельсин із неба впав. (А. Качан.) 2. Живців, нарешті, досить у відрі.  Стрибають в іскрянім півколі  маленькі рибки, мов у дивній грі! (М. Рильський.) 3. Ось лиса хитрі кроки. В село він, певно, біг. (Л. Полтава.) 4. А це ж для вас не тайна, що Вовчиця ця, звичайно, страх голодная була. (І. Франко.) 5. Не знаю я того, як сірий вовк тут опинився. Обмерз, забовтався, мабуть, три дні не їв, дрижить, як мокрий хорт, зубами, знай, цокоче. (Є. Гребінка.) 6. Хтось розкаже нам, напевне, чом це здавна між людей на Вкраїні зветься червнем перший літній місяць цей? (Н. Забіла.) 7. На жаль, у лісі є слимаки й кліщі. (М. Доленго.)

Номер слайду 13

iii група. Гра « Прояви кмітливість ». Доберіть з довідки вставні слова й уведіть їх в речення замість пропусків (речення додаються).1. Понад Дніпром козак іде, може, з вечорниці. (Т. Шевченко.)2. А наш соловейко коли заспіває, здається , скресає Дніпро. (Л. Забашта.)3. Як відомо , море Янтарне вимиває шматки янтарю. (Л. Забашта.)4. Троянди, кажуть ,запашні. (М. Доленго.) 5. У чому, власне ,чудо Паганіні? (Л. Костенко.) 6. У дереві кожному скрипка, напевне , живе. (Є. Гуцало.)7. Либонь, колись тут була рівнина.( Є. Гуцало.)

Номер слайду 14

Фізхвилинка

Номер слайду 15

.1. Вихована людина, очевидно, ніколи не дозволить собі сказати брутальні слова іншій людині.2. Мабуть, ви помічали, що тонкий гумор або жартівливі натяки надають навіть спілкуванню легкого, невимушеного характеру.3. Зрештою, створюють дружню атмосферу.4. Дошкульні висловлювання на адресу присутніх чи відсутніх, висміювання певних вад людей призводить до напруженості у взаєминах і, без сумніву, може згубно позначитися на подальшому спілкуванні.5. Тому гумор, анекдоти, напевно, повинні бути виваженими, доречними, невульгарними. 6. Отже, вони мають супроводжувати розмову з безпосередністю й невимушеністю . Дослідження - відновлення

Номер слайду 16

Лексична робота. Дошкульний1. Який викликає, спричиняє фізичний біль; 2. Який сильно діє, глибоко вражає; ображає кого-небудь уїдливими словами).

Номер слайду 17

Спостереження над мовним матеріалом1. На мою думку товариш не звернув уваги . - Задача, на мою думку, розв’язана правильно.2. Учителі кажуть Сергієві, що в нього артистичний хист . - Кажуть, як лежить сніг на полі, то буде хліб у коморі.

Номер слайду 18

орення речень за поданими схемами-моделями. Створення речень за схемами-моделями

Номер слайду 19

1. Яке речення має вставне слово?А Ніхто, певна річ, не зміг дати правильні вказівки. Б Нарешті встановилася добра погода. В Все можливо сьогодні на уроці.2. У реченні вставні слова можуть вказувати на : А. того, до кого звертаються;Б. залежність від головних членів речення;В. впевненість або невпевненість;Г. наявність другорядних членів реченн3. У якому реченні правильно виділене вставне слово? (Розділові знаки не розставлені)А Щастя її було безмежним. Б В сінях на щастя не було стелі. В Щастя мета кожної людини.4. У якому реченні правильно розставлені розділові знаки при вставному слові?А Гірських вершин досягають, на жаль, не тільки орли Б Гірських вершин досягають на жаль, не тільки орли В  Гірських вершин досягають, на жаль не тільки орли. Тест-контроль

Номер слайду 20

Відповіді до тест – контролю: 1. А; 2. В; 3. Б; 4. А. За кожну правильну відповідь учні ставлять у картку оцінювання 0,5 бала.

Номер слайду 21

10 –12 балів - скласти діалог, використовуючи вставні слова по-моєму, звичайно, по-перше, по-друге, по-третє, отже, зверніть увагу та інші; 7-9 балів – вправа № за підручником4–6 балів – вправа № за підручником. Домашнє завдання

pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
2699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку