Пакування продуктів. Інформація на етикетках та упакуванні продуктів харчування, її правильна інтерпретація. Проблема збільшення обсягів сміття. Екомаркування.

Про матеріал
Презентація з ДОВКІЛЛЯ для 6 класу на тему "Пакування продуктів. Інформація на етикетках та упакуванні продуктів харчування, її правильна інтерпретація. Проблема збільшення обсягів сміття. Екомаркування. "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пакування продуктів. Інформація на етикетках та упакуванні продуктів харчування, її правильна інтерпретація. Проблема збільшення обсягів сміття. Екомаркування. Довкілля 6 клас.

Номер слайду 2

Повторення вивченого. Дайте усну відповідь на питання: Як можна збільшити термін зберігання харчів? Назвіть способи консервування продуктів. Як консервують сік? Назвіть поширені природні консерванти. Як позначають наявність консервантів у складі продукту на пакуванні?А літера Е та числа від 100 до 200 Б літера Е та числа від 200 до 299 В літера К та числа від 200 до 299 Г літера К та числа від 100 до 200

Номер слайду 3

Інформація на етикетках харчових продуктів. Візьміть будь-який харчовий продукт, що має етикетку, та уважно її розгляньте. Яка інформація там міститься? За законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів, етикетка кожного продукту в магазині має містити обов’язкову певну інформацію, подану державною мовою (для імпортованого товару можлива наліпка з перекладом) . Надписи на етикетці мають бути чіткими і зрозумілими. Обов’язкова інформація про харчовий продукт

Номер слайду 4

Інформація на етикетках харчових продуктів. У складі продукту перелічують усі ін-гредієнти в порядку зменшення їхньої масової частки. Деякі складники позначають назвою категорії, після якої зазначається індекс відповідно до європейської цифрової системи. Наприклад, ви вже знаєте, що консерванти маркують літерою «Е» із порядковим номером речовини від 200 до 299. Окрім консервантів існують інші добавки, які мають спеціальне маркування. Це — барвники, згущувачі, підсолоджувачі тощо. Якщо у складі продукту є алергени, то їх наявність мають виділяти окремим кольором або шрифтом. Позначка «Без ГМО» підтверджує відсутність у продукті генетично-модифікованих організмів. Якщо частка ГМО перевищує 0,9 %, то виробник має зазначити «із ГМО».

Номер слайду 5

Інформація на етикетках харчових продуктів. А як дізнатися інформацію про продукти, які продають на вагу? У такому разі інформація має бути на великій тарі (наприклад, на мішку з борошном, на великій коробці з печивом), і споживачі можуть із нею ознайомитися. Іноді в супермаркетах поруч із ваговими продуктами розміщують стенд з інформацією про продукт. Якщо ваговий продукт покласти на ваги й роздрукувати штрих-код, то поруч із назвою та вартістю продукту буде зазначено його склад і дата фасування. Це регламентується законодавством. Персонал магазину зобов’язаний надати інформацію про продукт на вимогу покупця. Також на етикетках ви, певно, бачили штрих-код — послідовність чорних і білих смуг. У такий спосіб передають інформацію для зчитування технічними засобами. Кожному виду товару привласнюють номер. Перші три цифри означають країну походження продукту, наступні цифри кодують підприємство-виробника, найменування товару, його споживацькі властивості, розміри, масу, колір. Останню цифру використовують для перевірки правильності зчитування штрихів сканером.482 — код України. Товар, який має штрих-код, що починається із цих цифр, — українського виробництва

Номер слайду 6

Інформація на етикетках харчових продуктів. Завдання 1 Розгляньте етикетку та позначте, яку інформацію ви можете з неї дізнатися. А Найменування та місце розташування підприємства-виробника. Б Кінцевий термін придатностіВ Енергетична (поживна) цінність. Г Країна походження. Д Маса. Е Умови зберіганняЄ Склад. Ж Назва

Номер слайду 7

Екомаркування. Можливо, ви бачили на етикетках харчових продуктів або в рекламі слова та позначки, як-от: «Еколінія», «Екологічно чистий», «Органічний продукт», «Натуральний» тощо. Зазвичай це роблять для привертання уваги споживачів. Те, що продукт справді є екологічним, позначають екомаркуванням — спеціальними символами на етикетці.

Номер слайду 8

Екомаркування. Екомаркування застосовують для інформування споживачів про перевірені та підтверджені екологічні характеристики. Виробники керуються Міжнародними стандартами серії ІSO «Екологічні маркування та декларації». Україна також є членом ІSO від 1994 року. Маркування на етикетці може стосуватися як безпосередньо продукту харчування (приміром, «виготовленого з органічної сировини»), так і самої упаковки (як-от, «складається з повністю перероблювального пластику»). Найпоширенішим символом екопродукції є «Листок Мебіуса». Найчастіше його використовують щодо упаковки. Він буває повністю заштрихований (указує на вміст повторно переробленого матеріалу із зазначенням відсотка) та прозорий (означає, що матеріал упаковки придатний для повторного перероблення).

Номер слайду 9

Екомаркування. Так ми можемо дбати про довкілля, купуючи товари, тара яких придатна до повторного перероблення або вже виготовлена з переробного матеріалу. У світі існує багато незалежних сертифікаційних систем, які займаються органічною сертифікацією і є міжнародно визнаними. Деякі з них мають представництва в Україні. У кожної із цих систем наявний логотип для сертифікованої продукції. Український знак, який видає Орган добровільної сертифікації підприємства "Екомедсервіс"у м. Харкові. Використання знаку "Екологічно чистий" на етикетці продукту підтверджує якість продукту і відповідність його національним та міжнародним вимогам якості. Слід пам'ятати, що в Україні немає законодавства щодо екологічної (органічної) продукції.

Номер слайду 10

Екомаркування

Номер слайду 11

Підсумуємо. Завдання 2 Зображений знак на етикетках: А є символом екопродукціїБ є логотипом виробника товару. В означає, що продукт не містить консервантів. Г означає, що продукт не містить ГМОЗавдання 3 Що означають перші три цифри на штрих-коді?А ціна продукту. Б код країни-виробника. В код товару. Г маса продукту

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Опрацювати § 46 Завдання на 10 балів: Дайте письмово відповідь на питання 442, 443, 444, 445 зі сторінки 200 підручника.442. Яка інформація про фасований харчовий продукт обов’язково має бути на етикетці? 443. Чи можна визначити виробника продукту за штрих-кодом? Назвіть код України. 444. У яких випадках використовують екомаркування? 445. Що означає «Листок Мебіуса» на етикетках? Чим відрізняється заштрихований і прозорий знак?Завдання на додаткових 2 бала: Підготуйте повідомлення на 446 питання.446. Поміркуйте, чому саме «Листок Мебіуса» став символом екопакування? Із додаткових джерелах дізнайтеся про стрічку Мебіуса. У чому її особливість?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Gurba Elena
    Дякую за презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Гришина Лариса
Додано
19 травня
Переглядів
212
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку