Пам'ять: як розбудити свій мозок і навчитись керувати нею.

Про матеріал
Інформаційні матерали містять практичні рекомендації щодо того, як розбудити свій мозок і навчитися керувати пам'яттю.
Перегляд файлу

ПАМ'ЯТЬ: ЯК НАВЧИТИСЬ КЕРУВАТИ НЕЮ

 

 

Пам’ять – дуже складний психічний процес. Розвиток пам’яті залежить від того, як забезпечується управління цим процесом. Досягнути успіху в запам’ятовуванні можна. Варто лише докласти зусиль і створити умови для успіху:

  • Послідовність і система. За письмовий стіл слід сідати за звичкою, а не чекаючи, коли прийде натхнення. Якщо важко взятись до роботи, слід змусити себе попрацювати лише 5 хвилин, а  тоді мозок почне працювати автоматично і НАТХНЕННЯ ПРИЙДЕ. Задумайтеся: Якщо систематично вивчати по три іноземних слова щодня, то за рік ви знатимете тисячу слів.
  • Зосередьтеся. Увага, за словами К.Д.Ушинського – це двері, через які проходить все, що входить у душу людини із зовнішнього світу.
  • Відпочинок. Не забувайте про перерви. Це – не байдикування і не приємне проведення часу, а кількахвилинна можливість мозку перепочити від кількості отриманої інформації.
  • Повторення. Якщо повторювати параграф 20 разів поспіль і подумати, що все вивчено, це – самообман. За півгодини забувається 40%  нової інформації, на наступний день – 34%, через місяць – 21%. Слід повторювати так: перший раз – відразу після запам’ятовування, другий – приблизно через півгодини, третій – через день, четвертий – через 2-3 тижні. Повторювати завжди краще перед сном і вранці можна пригадати практично все.
  • Тренування пам’яті за допомогою вправ. Пам'ять погіршується від неповного її використання. Ви погано запам’ятовуєте прізвища ваших знайомих, телефонні номери, вірші, важливі дати? Ви стали помічати, що ваша пам’ять раз у раз вас підводить?

Тоді саме час її потренувати

  1. Розбуди свій мозок.

Більшість наших реакцій абсолютно автоматичні. Мозок одного разу прийняв запропоновану йому інформацію як базову та щодня «запускає» нас за алгоритмом рухів, інтелектуальних і емоційних реакцій. Зверни увагу, якою ногою ти щодня переступаєш поріг школи чи стаєш з ліжка? Якою рукою чистиш зуби вранці чи подаєш щоденник вчителю? Однією і тією ж? Спробуй зробити інакше. Зміни алгоритм початку робочого дня. Ти здивуєшся тому, як стрепенеться від подиву твій мозок! «Прокинувшись», він почне працювати ефективніше.

  1. Використовуй асоціації та абревіатури, римуй

Сформуй асоціативний ланцюг між інформацією, яку ти намагаєшся вивчити. Роби асоціативні записи або малюнки, клейте маленькі шпаргалки з помітками в найвидніших місцях робочого простору. Ваш мозок проаналізує запис, знайде в пам’яті інформацію і запам’ятає її знову, але вже автоматично.

  1. Прокручуй свій день.

В дрібних деталях згадуй, що ти сьогодні робив, але не лише те, що тебе зачепило, а якнайдетальніше. Задумайся, чи пам'ятаєш ти, якого кольору авто проїжджали мимо по дорозі до школи? Як були одягнені твої товариші тощо?

  1. Вчи напам'ять вірші або прозу.

Трохи втомлива, але дуже ефективна вправа! Заучуй лише те, що тобі подобається, щоб мозок не «збунтувався». Утішайся, уявляючи, як здивуєш ти колись якесь високе товариство, прочитавши зненацька вірші Бродського…А може, це стане вирішальним моментом у твоїй долі? Але не зубри, навіть регулярні спроби механічного запам'ятовування ефекту не дають. Відштовхуйся від змісту і логіки.

  1. Пам’ятай про регулярні інтелектуальні навантаження та спортивні розвантаження.

Багато вчених під час написання своїх наукових праць стимулювали роботу мозку спортивним бігом. Щонайменше тричі на тиждень, не поспішаючи, бігай по півгодини (пульс не повинен перевищувати 140 уд/хв.). Це збереже твоє здоров’я і розвантажить мозок. Інтелектуальні навантаження ж дозволять зберегти ясність розуму до глибокої старості..

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іватченко Людмила
    Добрий день! Дуже рада, що знайшла Ваш матеріал та поспішаю сказати, ДЯКУЮ! Ще менше року працюю на посаді шкільного психолога. Багато невпевненості. Кожного разу, коли збираюся на роботу, нервуюся щодо того, з чим я прийду на урок. Нарешті я знайшла те, що шукала!) Така кількість підготовленого матеріалу, чудово підготовленого. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
9 лютого 2020
Переглядів
662
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку