Пам`ятка батькам "Ведемо дитину у перший клас"

Про матеріал

Ця пам`ятка розроблена для батьків першокласників. Можна використовувати під час проведення батьківських зборів. Допомогає батькам та дітям краще підготуватися до навчального року без конфліктів. Будуйте доброзичливу атмосферу у своєму класі!

Перегляд файлу



 

«Дітям більше потрібний приклад для наслідування, ніж                            критика.»                    (Ж. Жубер )


«Діти ніколи не слухалися дорослих, та зате вправно їх наслідували.»

(Д. Болдуїн )


Формуйте позитивний образ школи. Ні в якому разі не потрібно говорити першокласникові фрази типу “закінчилося дитинство, почалося доросле життя” або “не будеш слухати вчительку, вона тебе покарає”. Так любов до школи в нього точно не виховати.  Батьки можуть розповідати дитині забавні історії з їх шкільного життя, наприклад, про те, як вони знайшли свого першого шкільного друга. Також можна показати першокласникові батьківські шкільні фотографії. 

Не залякуйте оцінками. Казати дитині про те, що вона повинна приносити тільки хороші оцінки заборонено. Тим більше що в 1-му класі їх не ставлять. Краще вже зараз завести журнал досягнень малюка, щодня записуючи туди кожен його успіх, наприклад, “сьогодні малюк сам почистив зуби”. Тоді він буде знати, що хороші оцінки – це не єдині його заслуги перед батьками і перестане боятися принести “двійку”, коли буде ходити до школи. 

Тренуйте увагу і не тільки. Наприклад, хороша гра для тренування пам’яті і уважності: розкласти на столі десять будь-яких предметів. Нехай малюк уважно подивиться на них протягом 1 хвилини, намагаючись запам’ятати якомога більше, а потім, не дивлячись на стіл, розповість, що там лежить. Ще можна забрати один предмет і замість нього покласти другий – нехай скаже, яку річ замінили. 

Нарешті, мова. Прочитавши казку на ніч, мама або тато можуть попросити малюка переказати почуту історію і відповісти на декілька нескладних питань по ній. Так першокласник навчиться висловлювати свою думку, розмірковувати на задану тему і чітко відповідати на запитання. 

Підтримайте в дитині його прагнення стати школярем. Ваша щира зацікавленість в його шкільних справах і турботах, серйозне відношення до його перших досягнень і можливих труднощів

допоможуть першокласникові підтвердити значущість його нового положення і діяльності. 

Правила по збору портфеля

Правило 1: дитина повинна самостійно збирати - розбирати портфель. Щоб добре орієнтуватися у власному портфелі, дитина повинна збирати - розбирати його самостійно. 

Правило 2: портфель треба збирати щодня. Щодня в портфелі скупчується безліч непотрібних папірців, крихт і всіляких «цінних», але абсолютно непотрібних в школі речей.

Правило 3: нічого зайвого. Завдання батьків - стежити, щоб дитина не носила з собою зайві речі, які не мають відношення до процесу навчання.

Правило 4: окремі контейнери для їжі. Незалежно від того, яку їжу ви даватимете дитині, для неї потрібні спеціальні контейнери (ланч-бокс) з кришкою, що щільно закривається. 

Правило 5: іграшки залишаються удома. Іграшкам в портфелі робити нічого. Якщо дитина дуже наполягає, домовитеся, що він діставатиме іграшки з портфеля тільки на перерві, а перед початком уроку знову прибере їх в портфель. 

Правило 6: мінімум цінних речей. Питання, давати чи ні дитині в школу мобільний телефон, до цих пір залишається спірним. Мобільний телефон (і інші цінні речі) не є предметами першої необхідності. Якщо ви все -таки вважаєте, що телефон йому необхідний, поясніть йому, що на час уроків необхідно відключати звук і прибирати телефон в портфель.  

pdf
Додано
30 серпня 2018
Переглядів
1085
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку