Пам'ятка. Декілька порад з підготовки до іспитів

Про матеріал
Пам'ятка містить поради, як краще готуватися до ЗНО, на які психологічні особливості треба звертати увагу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

12 ЛАЙФХАКів ПРИ ПІГОТОВЦІ ДО ТЕСТУВАННЯ

Номер слайду 2

Тренуйся!Перед офіційним тестуванням варто виконувати якнайбільше опублікованих тестів — просто заради тренування. Ці тренування не тільки призводять до знайомства з типовими конструкціями тестових завдань, а й дають вам інший досвід — самоспостереження й оптимальної саморегуляції під час тестування. (Не можна навчитись добре вирішувати тести, не виконуючи їх самих, замінивши цю практику іншими видами контролю і самоконтролю.)

Номер слайду 3

Поспішай!Тренуйся із секундоміром у руці. Порівнюй час, потрібний для виконання тестів. Обмежуй його. Без подібних обмежень, що змушують працювати в максимально швидкому темпі, без імітації змагальної ситуації неможливо змоделювати той стрес ( напругу ), що викликає будь-яке тестування.

Номер слайду 4

Випробовуй!У тренуваннях застосовуй правильну тактику, тобто додержуйся усіх рекомендацій, як правильно вирішити окреме завдання чи тест у цілому. Наприклад, не слід двічі перечитувати малозрозумілу інструкцію, а треба відразу ж познайомитися з варіантами відповідей. Тоді зміст відповідей прояснить вам: що саме є необхідним в інструкції до даного завдання? Це конкретний приклад тактики, яку треба випробувати. Її можна освоїти й ефективно застосовувати, тільки активно тренуючись у тестуванні.

Номер слайду 5

Угадуй!Якщо тобі здається, що ти знаєш відповідь, але інтуїтивно можеш віддати перевагу якійсь відповіді перед іншими, то інтуїції варто довіряти. Така довіра, як правило, призводить до приросту балів.

Номер слайду 6

Пропускай!Треба навчитися пропускати важкі чи незрозумілі завдання. Пам’ятай: у тесті завжди знайдуться такі завдання, з якими ти обов’язково впораєшся. Просто нерозумно не дібрати балів тільки тому, що ти не добрався до «своїх» завдань, а застряг на тих, навчальний матеріал з яких тобі невідомий. Звичайно така тактика може принести успіх далеко не завжди. Якщо тест побудований за принципом «сходів» і починається з легких запитань, то не варто пропускати перші завдання.

Номер слайду 7

Виключай!Багато завдань можна швидше вирішити, якщо не шукати відразу правильну відповідь, а послідовно виключати ті, які явно не підходять. Метод виключення дозволяє концентрувати увагу всього на одній-двох ознаках (а це легше), а не відразу на п’ятьох-сімох (що набагато складніше).

Номер слайду 8

Скорочуй вибір!Якщо кілька відповідей (1-2) із чотирьох чи п’яти варіантів здаються вам зовсім невідповідними, а інші —підходящими з рівною ймовірністю, то в цьому випадку правильніше буде не пропускати це завдання, намагатись вибрати відповідь з інших просто навмання. Шляхом такої тактики ти отримаєш більше балів. Це — теорія ймовірності. Адже «негативне знання» (про те, яка відповідь свідомо не годиться) - це теж знання, і нерозумно відмовлятися від його використання.

Номер слайду 9

Думай тільки про поточне завдання!Коли ти бачиш завдання(питання), забувай все, що було в попередньому: як правило, завдання в тестах не пов’язані одне з одним, тому знання, які ти застосовував в одному(уже вирішеному), як правило не допомагають, а тільки заважають сконцентруватись і правильно вирішити інше завдання.

Номер слайду 10

Читай завдання до кінця!Поспіх не повинен призводити до того, що ти будеш намагатись зрозуміти умови завдання з «першими словами» й добудувати кінцівку у власній уяві. Це вірний спосіб зробити прикрі помилки в найлегших питаннях.

Номер слайду 11

Не засмучуйся!У будь-якому професійно підготовленому тесті чимало завдань, з якими ти просто не зможеш впоратись (так заплановано). Більше того, усі 100% завдань зможуть виконати лише одиниці! Тому ніякого сенсу розхлюпувати емоційну енергію на передчасну досаду. Навіть, якщо тобі здається, що ти допустив занадто помилок і просто завалив тест, пам’ятай, що дуже часто відчуття є помилковим: при порівнянні твоїх результатів з іншими може з’ясуватись, що інші допустили ще більше помилок. У підсумку ти одержиш якщо не найвищий бал, то цілком пристойний.

Номер слайду 12

Позбавляйся комплексів. Якщо ти хочеш стати класним «тестовим бійцем», навчайся не тільки наносити удари, а й тримати їх (якщо висловлюватись термінами боксу). Треба категорично відмовитись від «комплексу відмінника», який не звик непохитно переносити окремі локальні невдачі.

Номер слайду 13

Заплануй два кола!Сплануй середній час на кожне завдання таким чином, щоб за дві третини (максимум три чверті) сеансу пройти всі завдання «за першим колом». Тоді ти встигнеш набрати максимум балів на легких для тебе «своїх» завданнях, а потім зможеш подумати й добрати щось на важких, які тобі спочатку довелося пропустити. (Подібний рецепт, на жаль не годиться для комп’ютерних тестів, які часто не дозволяють повертатись до попередніх завдань далі, ніж на один крок.)

Номер слайду 14

БАЖАЄМО ВАМ ЯКНАЙКРАЩЕ ЗДАТИ ІСПИТИ! 

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
28 травня 2020
Переглядів
650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку