ПАМ'ЯТНІ ДАТИ,КНИГИ- ЮВІЛЯРИ--2018 РОКУ.ФОТО- з коментарями- для проведення тиждня зарубіжної літератури у школі.

Про матеріал

ФОТО ВИДАТНИХ ПИСЬМЕННИКІВ ТА КОРОТКІ ВІДОМОСТІ ПРО НИХ, ДУМАЮ ,ЗНАДОБЛЯТЬСЯ ВАМ, МОЇ ЛЮБІ КОЛЕГИ, ПРИ ПІДГОТОВЦІ, ТА ПРОВЕДЕННІ ТИЖДНІВ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА РОСІЙСЬКОЇ МОВИ У ВАШІЙ ШКОЛІ. ПРОСТО РОЗДРУКУЙТЕ--І У ВАС СВОЯ МАЛЕНЬКА ГАЛЕРЕЯ.

Перегляд файлу

Пам'ятні дати та події 2018 року

 Л.М. Толстой—видатний

 прозаїк і реаліст, філософ, просвітник, що народився 09.09.1828 році.

190 років від дня народження.

 

150 років від дня народження

 

Максим Горький народився 28.03.1868 Р.

 

 

 

 

 

Геніальний художник, глибокий  мислитель, тонкий психолог.

Федір Іванович Тютчев.  Народився  05.12.1803 року- 205 років тому.

09.09.1918 року ( 100 років тому) народився

 

Б. Заходер дитячий письменник , сценарист, перекладач.

         25 січня 1938 року (80 років тому) народився відомий російський поет, музикант, актор--                                    Володимир Семенович Висоцький.

 

       230 років від дня народження Джорджа       Гордона Байрона(22.01.1788-19.04.1824) Англійський поет, романтик. Страждання і болісний романтизм Байрона не були удаваними: він дійсно дуже гостро сприймав реальний світ і переживав через недосконалість життя і людей. Однак не всі знають, що крім мук духовних біографія Джорджа Байрона наповнена також муками життєвими і тілесними...

     190 років минуло від дня народження ві домого мандрівника, письменника Ж.Верна

 

  150 років виповнюється роману. Головні герої цього твору мандрують по суші і землі, займаючись пошуками зниклого капітана Гранта.

 

 

 

     140 років від дня       створення цього пригодницького роману. Гостросюжетний твір оповідає про долю пасажирів китобійного судна шхуни «Пілігрим». В романі прослідковуються риси аболіціоністського руху (боротьби проти рабства).

 

 

120 років від дня   народження Еріха Марії Ремарка (22.06.1898р.н.)  німецького прозаїка     .  ХХ ст. ,автора, який вважається кращим  письменником «втраченого покоління».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 235 років Стендалю .

 Стендаль--знаменитий французький      прозаїк, автор психологічних творів.

    215 років від дня народження Проспера Меріме.

   Проспер Меріме  французький драматург, новеліст, історик, етнограф і романіст. Народився в Парижі, 28 вересня 1803 року. Батько Меріме був вченим-хіміком, і серйозно захоплювався живописом. Успішною художницею була і мати Проспера. Проспер отримав юридичну освіту в Парижі, став секретарем одного з міністрів уряду Франції. Потім, отримавши посаду головного інспектора по збереженню культурно-історичних пам’яток країни, багато зробив на цьому терені. У 1853 році Меріме отримав звання сенатора В кінці 1820-х років вийшла у світ драма “Жакерія”, а також новела “Маттео Фольконе”.

   У цей час письменник співпрацював з багатьма французькими виданнями,. Як в “Кармен”, так і у всіх наступних творах Меріме створював яскраві, самобутні образи. Чималий внесок він вніс в історичні дослідження. Так, ним була написана історична хроніка “Хроніка часів Карла IX”. Також, він досліджував історію Стародавнього Риму і Греції. Після його смерті були видані “Листи до незнайомки” і “Останні новели”. Помер Проспер Меріме 23 вересня 1870 року.

 

 

   135 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ФРАНЦА КАФКИ. Він німецький письменник австро-угорського походження, широко відомий у світі завдяки творам насиченим страхом, абсурдом, викликає у читача почуття тривоги.

 Книги-ювіляри

    200 років поемі «Паломництво Чайльд Гарольда» Дж.Байрона. Поетичний твір пропитаний розчару ванням, яке переповнює молодого чоловіка від насиченого бурхливого життя, що представлене як пошук розваг.

 

   ЧАРЛЬЗ ДіККЕНС ПОДАРУВАВ ЧИТАЧАМ 2 РОМАНИ, ЩО СВЯТКУЮТЬ У 2018 РОЦІ ЮВІЛЕЇ.

*** 180 РОКІВ ВИПОВНЮЄТЬСЯ РОМАНУ «ПРИГОДИ ОЛІВЕРА ТВІСТА»

Автор  був майстром авантюрно-пригодницьких творів, він розповідає про тяжкі випробування , які випали на долю маленького безпритульного хлопця, що живе на вулицях Лондона

 

       ***Роману Ч. Діккенса «Домбі  і син» виповнюється 170 років. Ч.Діккенс поставив собі за мету розкрити ідею згубності пихи,

яка нерідко бере у полон людей талановитих, здібних, але схильних нехтувати простими вічними цінностями заради штучних ідеалів. Таке прочитання смислу твору міститься вже у його назві, яка вказує на те, що романце й історія родини містера Домбі, багатого англійського комерсанта, і розповідь про його фірму. Вічне процвітання останньої є вищою метою містера Домбі, моральним критерієм і основою, яка визначає його життєву філософію й поводження з людьми. З погляду цього героя Діккенса будь-яка річ у світі, і навіть доля власних дітей, має сенс тільки тоді, коли сприяє фінансовому зміцненню його торговельного дому. Решта: батьківська любов, взаємодопомога, теплі й щирі стосункизайві й нікому не потрібні емоції, що їх треба відкинути. Усе в зовнішності містера Домбі, у його побуті раціональне, продумане, виважене, як би сказали сьогодні, функціональне. Він сам схожий на автомат, на машину, покликану безперервно працювати без поломок. Такої самої відданостісправівін вимагає від своїх дружини, дочки, сина, незважаючи на те, що їм може просто не вистачило фізичних і моральних сил, щоб бути на рівні йогопроекту”…

 

 

       Класичному роману про епоху наполеонівських часів « Ярмароку марнославства» ,що належить перу Вільяма Теккерея, виповнюється 170 років.             

     Англія – ярмарок, де їдять і п’ють без міри, закохуються і зраджують, хто плаче, а хто скачеВсе це сприймається як належнеадже всісноби.

 

 Жанрроман-хроніка (з юності до старості).

 

 Життя у розвитку, обумовленість характерів соціально-суспільним життям.

 

 В центрідоля двох подруг: Беккі Шарп та Емілії Седлі

 

       Герої «Ярмарку Суєти» - це сноби «всіх часів і народів», що живуть за законом досягнення успіху будь-якими шляхами в будь-якій країні і в будь-яку епоху.  На Ярмарку Суєти в гонитві за грошима, почестями, становищем у суспільстві забуваються істинні цінності. Людина цінується по рахунку в банку, титулу і можливості щось дати: «У ваших дружніх почуттях до багача стільки ж щирості, як і у відповідному до вас розташуванні. Ви любите гроші, а не саму людину! » (Теккерей)

         Книга-ювіляр 2018р. роман «Ідіот» , над яким Достоєвський працював у Швейцарії та Італії, був опублікований в 1868 році. Минуло два роки після написання «Злочину і кари», але письменник і раніше намагається зобразити свого сучасника в його «широкого», в крайніх, незвичайних життєвих ситуаціях і станах. Вірою в Росію сповнена проповідь суспільно-історичних поглядів письменника, вкладена в уста натхненного Мишкіна: «Хто грунту під собою не має, той і Бога не має».              

    2002р. книга була занесена у список --100 найкращих-- по версії «Норвезького книжкового клубу».

        Роман шотландського письменника Р.Л.Стівенсона «Острів скарбів» вперше був опублікований 140 років тому. Твір розповідає про пригоди юного хлопчика, до рук якого потрапила карта Острова скарбів.

                            Вікторина для уважних читачів:

1.Що підштовхнуло Р. Л. Стівенсона до написання роману «Острів Скарбів»? 

2. Ким насправді був корабельний кухар?

3. Яку роль у подорожі по скарби відіграла бочка з яблуками?

4. Як повівся капітан Смолетт, дізнавшись від Джима про підступні наміри Сільвера?

5. Хто такий Бен Ганн ?Як він опинився на острові?

6. Чому лікар Лівсі віддав карту Сільверові?

      «Війна світів» Герберта Уеллса--твір з 120-літньою історією.Очима безіменного англійця показані жахи вторгнення інопланетян на землю. Початком майбутньої катастрофи служить підвищений інтерес землян до планет Марс, її ретельне вивчення. На Землю починають падати метеорити, ніхто не надає цьому особливого значення. Але незабаром стає ясно, що всередині космічних каменів були укладені хитромудрі іноземні апарати – машини вбивства.

Гігантські триніжки, очевидно керовані марсіанами, піднімаються для руйнування всього живого. Вони методично винищують людську расу, захоплюючи в полон окремих особин. Скрізь панують розруха і хаос, але раптово навала зупинено – марсіани стали жертвами земних бактерій, до яких їх імунітет не був пристосований. Всі вони гинуть, а жителі Землі повинні відновлювати свою цивілізацію з руїн.

Основною ідеєю повісті Герберта Уеллса, що стала першою в ряду історій про інопланетних загарбників, є пропаганда світу. Об’єднання всього людства перед обличчям можливих небезпек, співдружність всіх жителів планети, яким нема чого ділити між собою.

              160 РОКІВ ВИПОВНЮЄТЬСЯ КАЗЦІ ПРО КРАСУНЮ І чудоВИСЬКО (РОСІЙСЬКОМУ ВАРІАНТУ), ЩО ЗУСТРІЧАЄТЬСЯ В УНТ БІЛЬШОСТІ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН. Сюжет цієї казки Аксаковим записаний зі слів ключниці Пелагеї.

 

   Короткий зміст

            АксаковЧервоненька квіточка

В одному царстві жив купець, і був він дуже багатий. Але найбільшим багатством він вважав трьох своїх дочок.

Вирушаючи в далекі країни у кримінальних справах, купець запитав дочок, що їм привезти з далеких країв в подарунок. Старша дочка побажала золотий головний убір, усіяний дорогоцінними каменями. Середня дочка – дзеркало кришталеве, в відображенні якого все тільки бачилися молодими і красивими. А молодша, улюблена дочка, попросила привезти їй квіточку червоненьку, красивіше якого немає у всьому світі. Пообіцявши виконати прохання дочок, батько попрощався і пустився в дорогу.

Довго купець їздив, торгуючи по чужих країнах, і доглядав дочок подарунки. Якось в дорозі на нього напали розбійники. Щоб врятуватися від неминучої загибелі, купець кинув своє добро і слуг і сховався в дрімучому лісі. До глибокої ночі він ходив по стежках невідомим, поки не вивела його дорога до великого золотого палацу. Купець обійшов весь замок, дивуючись багатств небаченим, але найбільше його здивувало, що господаря в ньому ніде не було. І тут в саду дивовижному, на пагорбі, він побачив квітку невимовної краси. Був він червоним, як ранкова зоря. Зірвав купець квіточку для своєї молодшої дочки. Але в цей момент потемніло все навколо і, нізвідки не візьмись, з’явився страшний звір. Розгнівався він, що зірвав купець квітка. І зажадав, щоб він за зірвану квітку надіслав до нього одну зі своїх дочок, а не те пригрозив йому смертю. Дав звір кільце, за допомогою якого можна було опинитися в будь-якому місці, де побажаєш. Пообіцявши виконати його волю, купець надів перстень.

Коли батько повернувся додому разом з товаром і слугами, він обдарував дочок подарунками і розповів, що з ним трапилося в дорозі. Тільки молодша, улюблена дочка, відразу ж погодилася відправитися замість батька до чудовиську. Вона одягла кільце і зникла з рідного дому.

Опинившись в палаці чудовиська, дівчина повернула квітка на колишнє місце. Познайомилася з господарем і за доброту, відданість і ласку полюбила його. Страшний звір ні в чому дівчині не відмовляв. Жила вона у нього в достатку, тільки нудьгувала по рідних. І тоді звір відпустив дівчину додому, але попросив, щоб через три дні вона повернулася, інакше він помре. Пообіцявши повернутися, купецька дочка одягла кільце.

Уже вдома дівчина розповіла батькові і сестрам, що з нею трапилося і як їй весь цей час жилося. Та тільки старші сестри, почувши, як багато живе молодша сестра, дуже їй позаздрили. Сильно просили, не повертатися до чудовиську, але дівчина була непохитна. Тоді сестри перевели назад годинник у всьому будинку, щоб дівчина запізнилася в обіцяний термін. Відчуваючи щось недобре, купецька дочка, попрощавшись, одягла кільце.

Опинившись в замку, дівчину ніхто не зустрів. Палац був порожній, а на пагорбі вона побачила лежачого біля аленького квіточки мертвого звіра. Кинулася вона до нього, плачучи і кажучи слова любові. У цей момент пролунав грім, і вдарила блискавка пагорбом. Дівчина втратила свідомість.

Прокинулась купецька дочка в палаці, в обіймах красивого принца. Поруч були батько, сестри, велика свита і багато слуг. Розповів принц свою історію. Як зачарувала його ще в дитинстві зла відьма за гріхи батьківські. І тільки справжня, щира любов могла перемогти чари. Тридцять років він чекав цього чуда. І воно здійснилося. Стали вони всі разом жити довго і щасливо.

Ця казка вчить, незважаючи на перешкоди, перемагати зло, вірити в щиру, віддану любов

 

 

 

docx
Додано
25 травня 2018
Переглядів
1291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку