Памятка батькам "НЕБЕЗПЕЧНІ ДЕСТРУКТИВНІ УГРУПУВАННЯ. ЩО РОБИТИ БАТЬКАМ?

Про матеріал
У памятці надаться характеристика молодіжної субкультури "Редан", рекомендації батькам як розпізнати чи належить дитина до якогось молодіжного угрупування, надаються поради як поводити себе з дітьми, що є учасниками молодіжних угрупувань, пояснюється небезпека про принадлежність дитини до таких угрупувань.
Перегляд файлу

 

«ПВК Редан» — молодіжна субкультура 

 

«ПВК Редан» — молодіжна субкультура, утворена у Росії, але здобула популярність і в українському просторі. Згідно даних Національної поліції є російською ІПСО.

   Нібито бореться за свободу вільного індивідуального стилю: будь це, наприклад, подовжена зачіска у чоловіка, або ж стиль одягу, який не подобається іншим субкультурам. Натхненні японською манґою «Hunter x Hunter» про злочинне угруповання «Геней Редан». Підлітки використовують символіку угруповання з манґи — павука із цифрою 4 (також, іноді павук може бути просто білим, з символом схожим на хрест з гострими кінцями).

За твердженнями її прихильників, вони захищають людей від «НС-скінхедів» та «офників», а також діють у відповідь на агресію до неформалів зі сторони інших субкультур.

Для поширення своєї діяльності використовують соціальні

мережі, зокрема: Telegram і TikTok.

   Скільки саме “реданів” в Україні, невідомо. Гуртуються вони за допомогою соціальних мереж, де закликають “мститися за кожного неформала”. Зібрання цього руху, помітили майже по всій Україні.

       ПВК "Редан" - далеко не перша і не єдина субкультура, яка займається бійками і хуліганством. Подібні рухи завжди були серед підлітків де є сімейні проблеми. Батькам і педагогам важливо пам'ятати, що поширення таких субкультур - це не причина, а наслідок психологічних і сімейних проблем у підлітків. Дитина з сім'ї, де її поважають і вислуховують, цікавляться її життям навряд чи зацікавиться таким агресивним рухом. Якщо підліток зацікавився ПВК "Редан" - це привід відверто поговорити з ним і разом відвідати психолога. Дитина повинна відчувати, що ви її підтримка, а не ворог.

 

C:\Users\User\Desktop\266218358_962143674379499_2157324049695089761_n.jpg

Вільшанський заклад загальної

середньої освіти І-ІІІ ступенів

Роменського району

Сумської області

 

 

 

 

 

 

 

НЕБЕЗПЕЧНІ

ДЕСТРУКТИВНІ    УГРУПУВАННЯ

ЩО РОБИТИ БАТЬКАМ?

 

 

 

 

 

 

 

                                                         Підготувала

                                            практичний психолог

                                                   закладу освіти

                                                         2023

 

 

 

 

ЯК РОЗПІЗНАТИ, ЩО ВАША ДИТИНА Є УЧАСНИКОМ ДЕСТРУКТИВНОГО УГРУПУВАННЯ?

• Дитина стала замкнутою у собі.

• Постійно зависає в гаджетах потай від батьків.

• На запитання батьків «З ким ти спілкуєшся?» вимикає телефон.

• Відвідує зібрання, діяльність яких пояснити не може.

• Змінюються уподобання дитини: нова зачіска, перевага в одязі надається темним кольорам.

• В мові дитини з’являються категоричні висловлювання, які їй раніше були непритаманні.

 

                                           Небезпека руху «Редан»

-  По-перше, вони містять ознаки секти, а секти, як відомо, — це про сильну залежність, несвободу, авторитаризм та насильство. Відомо, що в країні-агресорці з авторитарним режимом надзвичайно багато людей перебувають під впливом пропаганди, яка деструктивно впливає на психіку та схожа за своєю дією на дію тоталітарних сект.

 - По-друге, вони провокують неконтрольовану агресію, а часто й аутоагресію, тож це може загрожувати життю та здоров'ю дитини, а також її оточення. Цим вони відрізняються від звичайних субкультур, які хоч і містять ознаки приналежності, але при цьому підтримують свободу, індивідуальність та не шкодять собі та іншим. Підліткам дуже важливо мати приналежність до певної групи у колі собі подібних, тому, якщо дитина не знайшла свою підтримуючу та конструктивну "зграю", є ризик залучення до подібних спільнот.

 

 

Яке рішення? Що робити батькам?

 

- Відкрито пояснювати безпечні та небезпечні моменти в інтернеті, говорити про це. Не критикувати, а саме пояснювати. Водночас давати знати дитині, що в разі прямої небезпеки здоров'ю або життю ви маєте право відреагувати та припинити зв'язок із небезпечним середовищем, онлайн чи офлайн. І теж: не погрожувати, а саме пояснити.

   -"Я з тобою", "я на твоєму боці", "готова тебе підтримати та вислухати", "ти маєш право на свій простір, якщо він безпечний для твого здоров'я та життя". Це приблизні приклади фраз, з яких можна почати розмову, можуть бути варіації. Важливо дати дитині знати, що вона прийнята, але й що у разі небезпеки ви відреагуєте.

 - Дітям, особливо підліткам, не можна просто забороняти, їм важливо пояснювати, що і для чого. Тому важливим буде пояснити, чому такі рухи є деструктивними, що конкретно в них може бути небезпечним, бажано, на конкретних прикладах однолітків.

 - Важливо відділити погане від хорошого. Наприклад, перегляд аніме — це ок, збиратись і бити представників інших субкультур — не ок.

  - Як альтернатива — неагресивні субкультури, клуби за інтересами, спортивні секції, живі та онлайн терапевтичні групи для підлітків, їх зараз досить багато. Наявність справжніх щирих друзів, близьких, підтримки важлива.

  - Якщо важко знайти порозуміння з дитиною та не вдається достукатись самостійно, можна звернутись до психолога за сімейною консультацією. Спеціаліст може допомогти знайти спільну мову, адже бачить процес зі сторони й не є залученим у нього як член родини

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку