Памятка "Як діяти у конфлікті"

Про матеріал

Коротка памятка, в якій коротко і просто пояснюється учням як діяти під час конфлікту.

Перегляд файлу

Всім відомо, що конфлікт – це зіткнення сторін. Це «зіткнення» може бути позитивним та негативним для людини, відповідно, нести такі ж наслідки. Одні люблять конфлікти, інші їх бояться та уникають. Чому так виходить? І чому вся науково-популярна література рекомендує боротися з ними?

Конфлікт поруч з людиною від початку її буття, та супроводжує все життя. Саме результатом конфлікту є поява людини на світ та її відхід. Жодна подія на цій планеті не відбулася без конфлікту. Момент зачаття нового життя – конфлікт, перший подих – конфлікт, війна та революція – конфлікт, навіть, пробудження вранці – конфлікт. Тобто, вибір, заклик до дії, ресурс для життя. Саме – ресурс, а не щось трагічне та неминуче.

Дітей слід, змалечку, вчити, що конфлікт – велетенський ресурс для життя.

Так він може бути тяжким, болючим, тобто, не завжди позитивним. Але дорослі, цей конфліктний процес, називають досвідом, та часто вдячні за цей досвід.

 Звісно, слід сказати, що враховуючи різні психотипи, ми всі до конфліктів ставимось по-різному, та по-особливому їх переживаємо. Часто, нам хочеться отримати дієву пораду, щоб працювала у буденному житті, а не в масштабах цілого Всесвіту.

 Конфліктів можна уникати, бути конформним все життя, та стати  зручним для інших. Але це не приносить, в результаті, щастя, задоволення своїх потреб, рух вперед стає, майже, неможливим.

 

 Поради учням  «на кожен день»:

  • Якщо конфлікт вже виник – сміливо приймай в ньому участь (звісно, мова не йде про насилля та фізичну розправу). Якщо страшно, для початку, можна просто спостерігати, фіксувати почуття, запам’ятовувати. Пізніше, це дасть новий досвід, нові думки.
  • Ти вже в конфлікті, тобі стало страшно відстоювати свої позиції, боїшся зганьбити себе. Зупинись на пару секунд, уяви опонента з довгим носом або вкритим прищами. Це викличе посмішку, додасть впевненості в очах.
  • Вчися слухати опонента, внутрішньо, будь йому вдячним, що він з’явився в твоєму житті для нового досвіду. Прийми ситуацію такою, як вона є – пізніше, побачиш вихід з неї. Саме «неприйняття» займає багато місця в голові, займаючи місце свіжих думок, та відкриттів.
  • Для припинення конфлікту можна залучити третіх осіб, можна спокійно обговорити все з опонентом. А ще тобі допоможе техніка «найкращий подарунок». Щиро, в деталях, уяви як «ворогові» обираєш найкращий подарунок, такий, щоб і собі хотілося. Уявляй, як обгортаєш його в найкращий папір. Потім, уявно подаруй небажаній людині. Подивись, як твій опонент дивується, як розгортає, які в нього щасливі очі… Практикуючи цю вправу, можливо, ви і не станете найкращими друзями, але за незначний час, ваші стосунки будуть не такими гострими.
  • Для того, що не страждати від внутрішніх конфліктів, вчись приймати свою природу. Щовечора, перед сном, дякуй дню, за все гарне, що сталося (бажано пригадати, або записати, все позитивне, що трапилось за день). Відпрацьовуй, техніку «внутрішніх поклонів». Уявно, щиро (часто це буває складно, але з часом стає можливим) як можна нижче, поклонись своїм кривдникам, скажи «дякую». Це допоможе  пробачити самого себе за слабкість, помилки, тощо. Ця вправа, за умови частого повторення, допомагає полюбити себе, стати впевненим та не боятися життєвого негативу.
  • Думай, читай, вчися використовувати всі дані природою тобі ресурси (час, краса, сила, слабкість, воля, фантазія, гумор, друзі, конфлікти, примирення…) на користь собі, та не зашкоджуючи іншим.

Мудра людина, незалежно від віку, на все дивиться з висоти та широко. Агресія серед людей – природнє явище і реагувати на кожну ситуацію собі дорожче. Агресія у відповідь – неконструктивна та визиває відповідну ж реакцію. Ваш союзник – внутрішній спокій та збереження гідності. Душевно здорова людина приниженою та ображеною бути не може (якщо мова йде про буденні, щоденні сутички). Так, з нами можуть повестися низько, але принизити нас не в силах, якщо знаєш собі ціну. Також, будьте готові признати свою провину. Доки ви вважаєте винуватцем іншого, він буде захищатись і бачити винним лише вас.

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
5 жовтня 2022
Переглядів
713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку