«ПАПІР + ЧАС» Експериментально-дослідницьке заняття у рамках навчального проєкту «ПАПІР у нашому житті»

Про матеріал
Всесвіт неперервно змінюється, даючи більше можливостей застосовувати нові методи та підходи до навчання. Класні кімнати стають навчальними середовищами, де учні разом з вчителями беруть участь у моделюванні та проведенні досліджень, формуванні та обговоренні гіпотез, що підтверджуються доказами й міркуваннями. Таке навчання реалізується через міжпредметні зв’язки, що виходять за межі програми одного конкретного предмета. Це розширює професійні можливості вчителя і сприяє його креативності, а у процесі вирішення поставлених завдань учні отримують практичні навички, які так необхідні до реального життя.
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПАПІР + ЧАСУ рамках проєкту “ПАПІР у нашому житті”

Номер слайду 2

З чого почати?!…Кинь на землю — не розіб'ється, Кинь у воду — розпливеться.

Номер слайду 3

Дослід. Візьміть аркуш паперу й уважно розгляньте його. Розірвіть папір у різних напрямках, порівняйте лінії розриву. Визначте напрям волокон паперу у відрізаних смугах.

Номер слайду 4

Папір у житті людини

Номер слайду 5

Друге життя паперу

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Види паперу. Письмовий Друкований Газетний Кольоровий. Альбомний Гофрований Шпалерний Обгортковий

Номер слайду 8

Цікаві факти. Найбільше паперу проводиться Сполученими Штатами, Канадою, Японією, Швецією і Фінляндією. Ці факти про папір легко пояснити, якщо згадати, що понад 85% її світового виробництва споживає населення найбільш розвинених країн. Влада США намагається класифікувати Libra, як цінний папір

Номер слайду 9

Цікаві факти. П'ятнадцять років тому виробництво туалетного паперу оцінювалося в $ 4,5 млрд.повторне перероблення тонни паперу і паперових відходів призводить до економії 17 дерев.вторинне перероблювання не тільки вимагає вполовину менше електрики, але також має на 2/3 менше шкідливих викидів.

Номер слайду 10

Цікаві факти. Чверть відходів людства - це паперова продукція. Щорічно кожен американець в середньому отримує поштою близько 10 кг рекламних паперів, що в загальному становить майже чотири мільйони тонн. Якби такий спам став розсилатися виключно через Інтернет, то 150 тисяч дерев щорічно були б врятовані.

Номер слайду 11

Час подумати про…Папі́р — матеріал із масою квадратного метра до 250 г, що складається переважно з рослинних волокон, зв'язаних між собою силами поверхневого зчеплення, у якому можуть бути проклеювальні речовини, мінеральні наповнювачі, хімічні та природні волокна, пігменти й барвники

Номер слайду 12

Чудова основа для творчостіПАПІР може використовуватися для оформлення альбомів і фотографій у стилі ретро, ​​виготовлення різних древніх сувоїв або запрошень

Номер слайду 13

Лайфхак для творчих: як швидко постарити папір. ЕКСПЕРИМЕНТ 1 За допомогою розчинної кави. Вам необхідно зробити кавовий розчин: 10 чайних ложок розчинної кави залийте окропом. Потім візьміть аркуш паперу (можете його зім'яти) і покладіть хвилин на 10-15 в розчин. Після вийміть, трохи просушіть і погладьте праскою. Це дозволить папері швидше висохнути. Якщо вас не задовольнив колір, додайте ще трохи кави в розчин і знову замочіть папір. Так ви можете продовжувати до тих пір, поки вам не вдасться постарити папір до потрібного стану.

Номер слайду 14

Лайфхак для творчих: як швидко постарити папір. ЕКСПЕРИМЕНТ 2 За допомогою чаю. Чорного, зеленого, червоного або трав'яного. Залийте 5-8 чайних ложок чаю окропом. Покладіть лист на 15-20 хвилин, а потім ретельно висушіть. Можете використовувати праску.

Номер слайду 15

Лайфхак для творчих: як швидко постарити папір. ЕКСПЕРИМЕНТ 3 Малюємо молоком. Покладіть лист перед собою і за допомогою ватного тампона покрийте його молоком. Коли лист трохи підсохне, просушіть його повністю за допомогою праски. Можете ненадовго якісь частини листа прикласти до розпеченої сковорідки. Тільки робіть це акуратно.

Номер слайду 16

Перегляд файлу

Навчально-дослідницький проєкт: ПАПІР у нашому житті

Актуальність проблеми: провівши досліди з папером, вивчаючи її особливості та властивості можна дізнатися багато нового і цікавого.

Мета дослідження: дізнатися різні властивості паперу.

Завдання дослідження: з'ясувати, як виготовляють папір. Познайомитися з різними властивостями паперу.

Гіпотеза дослідження: знаючи особливості паперу і його властивості, можна дізнатися, чому він є цікавим.

Характеристика проєкту:

  • дослідницько-інформаційний;
  • міжпредметний (математика, мистецтво, технології, інформатика);
  • груповий;
  • короткостроковий;

Мета та завдання:

  • формувати вміння застосовувати свої знання на практиці;
  • проводити досліди, спостереження та обробляти одержані результати;
  • тренувати навички роботи в групі;
  • набувати навички пошуку відповідей на цікаві запитання;
  • формувати пізнавальний інтерес до повсякденних речей.

 

Формування та розвиток ключових компетентностей:

Ініціативність і підприємливість

Уміння: генерувати нові ідеї, оцінювати переваги і ризики ; готовність використовувати досвід історії різних країн для самопізнання й досягнення добробуту.

Уміння вчитися впродовж життя

Уміння: визначати власні навчальні цілі в соціальній сфері й галузі знань про минуле; знаходити й опрацьовувати джерела соціальної та історичної інформації; критично аналізувати й узагальнювати здобуті відомості й досвід.

Інформаційно-цифрова компетентність

Уміння: використовувати цифрові технології для пошуку потрібної історичної та соціальної інформації,

Ресурси: комп’ютер, проєктор, інтернет-ресурси, сканер, принтер, друкарська машинка, папір, фотоапарат, кольоровий папір, картон, ножиці, пензлик, вода.

Джерела: https://navro.org/papir-vazhlyvyj-element-nashoho-zhyttya/,

https://zpf.company/paper-museum/istoriya-stvorennya-paperu/,

https://jak.koshachek.com/articles/rol-paperu-v-zhitti-ljudstva.html,

https://moyaosvita.com.ua/istoriya/yak-caj-lun-vinajshov-papir/

 

 «ПАПІР + ЧАС»

Експериментально-дослідницьке заняття

у рамках навчального проєкту «ПАПІР у нашому житті»

 

Ведуча 1. Стара-добра дворова дитяча гра «Камінь, ножиці, папір» має масу шанувальників. До речі, не лише серед малечі та підлітків. Відомо, що з великим ентузіазмом в неї грають і дорослі. До того проводять всякі змагання та чемпіонати, переможцям яких дістаються цілком не жартівливі призи.

Ведуча 2. Почнемо з гри камінь, ножиці, папір.

Обираємо лідера для проведення дослідів

Ведуча 1. Папір займає в житті людини важливу роль. Без цього дивного матеріалу складно уявити повсякденне життя людини. Папір - це предмет, без якого складно виконувати важливі дії в сучасному світі.

Ведуча 1. Куди б ми не пішли, папір всюди, щоб допомогти нам на кожному кроці. Це мішки, в яких тримають продукти або пакети з покупками одягу. Це карти, листи, альбом в якому зберігаються спогади.

Ведуча 2. Навіть коли ми спимо, папір все-таки важко на нас працює. Широкий спектр інноваційної паперової продукції допомагає лікарням залишатися чистіше. Папір на роботі в тисячах промислових і виробничих компаніях, допомагає зберегти повітря чистим, забезпечуючи захист.

Ведуча 1. Навіть у наш цифровий вік, і попри розмови про «безпаперовий офіс», друковані документи необхідні для копіювальних апаратів, лазерних принтерів, брошур, блокнотів, і для інших цілей. І оскільки цифрові документи можуть бути видалені, немає нічого надійніше резервного копіювання на папері.

Ведуча 2. Багато хто з нас приймає як належне, що папір дозволяє нам не тільки отримувати задоволення від життя, але і є помічником у повсякденних рутинних справах.

Ведуча 1. Більшість з нас починають ранок використовуючи паперові вироби такі як косметичні серветки та паперові рушники, ранкова газета, коробки, картонні пакування з соком 

Ведуча 2. Діти користуються папером кожен день від шкільних малюнків, зошитів, підручників до дрібничок які вони роблять на перерві з паперу. А Ви коли-небудь ставили собі питання із чого виготовляють папір?

Ведуча 1. Сьогодні, папір виробляється з дерева і з макулатури яку завжди можна здати на вигідних умовах. Рециркуляція завжди була частиною паперового виробництва. Утилізація використаного паперу дозволяє паперовим фабрикам використовувати матеріал повторно щоб робити нові газети, зошити, паперові мішки, продуктові, конверти, журнали, картонні коробки та іншу паперову продукцію.

Ведуча 2. Крім макулатури та дерев, щоб зробити папір, паперові фабрики застосовують деревні тріски та тирсу, що залишаються від пиломатеріалів. Сьогодні, більш ніж 30 відсотків паперової продукції надходить з вторинних джерел.

Вчитель. Ну що ж почнемо!  Досліджуємо

Візьміть аркуш паперу й уважно розгляньте його.

  • Розгляньте папір на світло. Зверніть увагу на світлі ділянки й згущення. Це відбувається через нерівномірний розподіл волокон паперової маси.
  • Розгляньте папір низької якості (обгортковий, пакетний). Зверніть увагу на механічні домішки.
  • Розгляньте обірваний край аркуша паперу на світлі або через лупу. Зверніть увагу на дрібні волокна на місці обриву.
  • Розірвіть аркуш паперу, складений навпіл і пропрасований. Зверніть увагу, що папір легко рветься по пропрасованій лінії, тому що в цьому місці його міцність понизилася: волокна від прасування прогнулися й частково зламалися.
  • Зігніть аркуш товстого паперу в будь-якому напрямку. Зверніть увагу, що лінія згину буде нерівною, із заломами. Проведіть на такому ж аркуші паперу лінію по лінійці тупим кінцем ножиць, зігніть аркуш по наміченій лінії. Зверніть увагу, що папір легко й рівномірно згинається.
  • Проведіть мокрим пензликом по краях паперового аркуша. Зверніть увагу, що з одного краю папір згорнеться рівномірно, значить, волокна йдуть уздовж, з іншого боку край аркуша стане хвилястим — волокна розташовуються впоперек.
  • Виріжте з аркуша паперу коло. Намочіть краї мокрим пензликом. Зверніть увагу, що папір скручується з боку поздовжнього розташування волокон.

Робимо висновки та підбиваємо підсумки

Ведуча 1. Папір має певні властивості, їх потрібно знати. З досвіду з аркушем паперу ми можемо зрозуміти, які властивості має папір.

Ведуча 2. Папір легко рветься, він неміцний.  Папір легко мнеться і згинається. Вологий папір стає нестійким.

Ведуча 1. Цікаві факти про папір. Цікаво, що країни-лідери з виробництва паперу більше за всіх його і використовують. На першому місці стоять США, на другому – Китай, на третьому – Японія.

Ведуча 2. У світі існує понад 400 видів паперу. За останні 20 років світове споживання паперу збільшилося з 92 до 208 мільйонів тонн за рік, зростання склало 126%. Поява комп’ютерів різноманітних систем електронного документообороту й інших сучасних технологій цю тенденцію не змінило.

Ведуча 1. Виробництво паперу – важкий процес, що складається з восьми різноманітних технологічних операцій.

Ведуча 2. Виявляється, енергетична цінність паперу така сама, як у картоплі. Адже він вміщує 85% целюлози – складного вуглеводу, а також в ньому вміщується глюкоза. Це позначає, що папір можна використовувати в їжі.

Ведуча 1. Паперовий лист не товщий за голінне лезо – всього 100 мікроміліметрів, тому порізатися папером дуже просто.

Ведуча 2. Для виготовлення 1 тони паперу потрібно 5,6м3 деревини. Якщо врахувати, що середній об’єм одного дерева – 0,33 м3, то для виробництва 1 тони паперу необхідно 17 дерев.

 

Ведуча 1. Середній американець витрачає майже 300 кг паперу на рік, європеєць – близько 75 кг паперу, а середній африканець використовує менше ніж 1 кг на рік. Українець має вигляд скромніший за європейця, але марнотратній за африканця – 25 кг паперу за рік використовує в середньому мешканець України

 

Ведуча 2. Звичайний папір середнього розміру і щільності, який використовується у більшості офісів, можна скласти 7 разів, не більше. І лише одній американській школярці вдалося зробити це 12 разів! Донині ніхто не зміг повторити цей рекорд.

 

Ведуча 1. В усьому світі щороку виготовляється близько 350 мільйонів тонн паперу.

Ведуча 2. Папір — це матеріал із масою квадратного метра до 250 г, що складається переважно з рослинних волокон, зв'язаних між собою силами поверхневого зчеплення, у якому можуть бути проклеювальні речовини, мінеральні наповнювачі, хімічні та природні волокна, пігменти й барвники

 

Вчитель. Відкриваємо творчу лабораторію. Ставимо досліди

  1. За допомогою сонця. Для цього вам необхідно розташувати папір навпаки сонячних променів. Через кілька днів він придбає «поважний» вид. Чорнило на ньому трохи вигорятимуть, тому відбудеться природний процес старіння паперу.
  2. За допомогою розчинної кави. Вам необхідно зробити кавовий розчин: 10 чайних ложок розчинної кави залийте окропом. Потім візьміть аркуш паперу (можете його зім'яти) і покладіть хвилин на 10-15 в розчин. Після вийміть, трохи просушіть і погладьте праскою. Це дозволить паперу швидше висохнути. Якщо вас не задовольнив колір, додайте ще трохи кави в розчин і знову замочіть папір. Так ви можете продовжувати до тих пір, поки вам не вдасться постарити папір до потрібного стану.
  3. За допомогою чаю. Чорного, зеленого, червоного або трав'яного. Залийте 5-8 чайних ложок чаю окропом. Покладіть лист на 15-20 хвилин, а потім ретельно висушіть. Можете використовувати праску.
  4. За допомогою молока. Покладіть аркуш перед собою і за допомогою ватного тампона покрийте його молоком. Коли папір трохи підсохне, просушіть його повністю за допомогою праски. Можете ненадовго якісь частини паперу прикласти до розпеченої сковорідки. Тільки робіть це акуратно.
  5. За допомогою вогню або свічки. Потрібно потримати аркуш паперу над вогнем. Він злегка закоптиться і придбає антикварний вид. Тільки пам'ятайте про пожежну безпеку.

Ведуча 1. Цінність паперу незаперечна. Ще сто років тому було зрозуміло, що папір зміг вплинути на розвиток освіти, живопису та літератури. Правда папір коштував дорого, тому високо цінувався, і використовувався лише за призначенням.

Ведуча 2. Папір - це універсальна сировина, яка необхідна для потреб сучасної людини. Навіть сьогодні, коли інформаційні технології стрімко розвиваються повністю відмовитися від паперу залишається неможливим завданням.

Вчитель. Сьогодні цінності трохи змінилися, і до аркушів паперу ставлення теж. Багато хто не замислюється, коли переводять один аркуш за іншим, але ж екологи попереджають, що можливості нашої планети небезмежне. Тому раціональне використання паперу здатне не тільки захистити мільйони дерев, а й позбавити нас в майбутньому від гуманітарної катастрофи.

zip
Додано
14 липня 2023
Переглядів
377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку