Параметри транспортних засобів

Про матеріал
Автомобільний рухомий склад поділяється на вантажний, пасажирський і спеціальний. Мотоцикли займають окрему групу транспортних засобів. До вантажного рухомого складу відносяться вантажні автомобілі, тягачі, причіпи та напівпричіпи; до пасажирського – автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі; до спеціальних – транспортні засоби, причіпи та напівпричіпи призначені для виконання різних, переважно не транспортних, робіт (пожежні автомобілі, підйомні крани, бурові установки, різнотипні цистерни і т.д.).
Перегляд файлу

                                      Параметри транспортних засобів. 

  ДНЗ «Лисянський професійний аграрний ліцей»

(Черкаська область)

Викладач: Бузовський Анатолій Валентинович

Автомобільний рухомий склад поділяється на вантажний, пасажирський і спеціальний. Мотоцикли займають окрему групу транспортних засобів.

До вантажного рухомого складу відносяться вантажні автомобілі, тягачі, причіпи та напівпричіпи; до пасажирського – автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі; до спеціальних – транспортні засоби, причіпи та напівпричіпи призначені для виконання різних, переважно не транспортних, робіт (пожежні автомобілі, підйомні крани, бурові установки, різнотипні цистерни і т.д.).

Вантажні автомобілі поділяються на автомобілі загального призначення і спеціалізовані. Автомобілі загального призначення мають нерухомий кузов і використовуються для перевезення вантажів всіх видів, за виключенням рідких, без тари. Спеціалізовані пристосовані для перевезення окремих видів вантажів (автоцистерни, цементовози, бетоновози і т.п.).

Пасажирські автомобілі в залежності від конструкції і пасажиромісць розділяються на легкові автомобілі, автобуси, мікроавтобуси, та вантажні переобладнані для перевезення пасажирів.

Автомобільний рухомий склад поділяється також на дорожній, призначений для доріг загального користування, і позадорожній – для використання в особливих умовах (кар’єрні самоскиди, всюдиходи).

Всі автомобілі характеризуються колісною формулою, яка складається з двох чисел, перше з яких – загальна кількість коліс, а друга – число ведучих коліс. Наприклад , автомобіль ВАЗ-21070 має колісну формулу 4х2 (задньопривідний), ВАЗ-2109 має колісну формулу 4х2 (передньопривідний), ВАЗ-21213 «Нива» має колісну формулу 4х4 (повнопривідний).

Всі автомобілі характеризуються наступними основними параметрами.

Габаритні параметри. Сюди відносяться довжина, ширина, висота транспортного засобу, база (відстань між осями), колія (відстань між колесами однієї осі), кліренс або дорожній проміжок (відстань між дорогою і найнижчою точкою транспортного засобу), найменший радіус повороту.

Параметри маси. Повна маса – маса спорядженого транспортного засобу з вантажем, водієм і пасажирами, встановлена підприємством-виготовлювачем в якості максимально допустимої. За повну масу транспортного состава, зчеплених транспортних засобів, що рухаються, як одне ціле, береться до уваги сума повних мас транспортних засобів, що входять в состав.

Вантажопідйомність – це найбільша маса вантажу, який перевозиться, відзначена в технічній характеристиці.

Суха маса – маса незаправленого та неспорядженого транспортного засобу.

Власна маса – маса спорядженого транспортного засобу без навантаження. Складається із сухої маси, маси палива, оливи, охолоджуючої рідини, інструментів, приладів та обов’язкового обладнання.

Тягові якості. Характеризують здатність рухатись з великою швидкістю або долати ділянки доріг з підвищеними перешкодами для руху. Залежать від величини сили тяги на ведучих колесах при різних швидкостях руху транспортного засобу. Показники тягових якостей: максимальна швидкість руху, час розгону до відповідної швидкості, час проходження заданої ділянки з місця, подолання схилів.

Гальмівні якості. Сюди входять гальмівний шлях, зупинковий шлях, уповільнення руху.

Стійкість – здатність транспортного засобу протидіяти заносам, ковзанню та перекиданню.

Керованість – якість транспортного засобу забезпечувати рух в напрчмку, що задається водієм.

Прохідність – якість транспортного засобу рухатись по нерівній важкопрохідній місцевості, не чіпляючись за нерівності нижньою частиною кузова.

Інформативність – здатність забезпечувати водія та інших учасників руху інформацією про стан транспортного засобу, про режим руху, про зміну дорожньої обстановки, дорожньої ситуації, а також про можливі маневри і зміну напрямку та траєкторії руху.

Обжитість – рівень комфорту і естетичності робочого місця водія і пасажирського салону.

 

docx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Мадзігон В.М., Тарара А.М. та інші)
Додано
13 травня 2020
Переглядів
1173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку