Презентація з досвіду роботи " Педагогічні стратегії збереження та відновлення ментального здоров'я учасників освітнього процесу"

Про матеріал

Презентація з досвіду роботи "ПЕДАГОГІЧНІ СТРАТЕГІЇ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ'Я УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕДАГОГІЧНІ СТРАТЕГІЇ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ'Я УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУВчитель початкових класів Ірина Шавенко. Криворізької загальноосвітньої школа І-ІІІ ступенів №61 Криворізької міської ради Дніпропетровської області

Номер слайду 2

Війна кардинально змінила наші життя, змусивши по-іншому розставляти пріоритети

Номер слайду 3

Збереження ментального здоров’я здобувачів освіти – це один з найважливіших напрямків роботи педагогів нашого закладу.

Номер слайду 4

Що таке ментальне здоров’я?Згідно з визначенням ВООЗ: «Ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя».

Номер слайду 5

Для збереження та відновлення ментального здоров'я використовуємо такі прийоми:

Номер слайду 6

Перший етапвиконуємо дихальні вправи. Дихання – це фундаментальна дія життя. Люди майже ніколи не усвідомлюють, що дихають. Просто не замислюються над цим. Проте від дихання може залежати фізичний та психологічний стан людини. Дихання животом заспокоює та допомагає кисню швидше наситити кров.

Номер слайду 7

Із задоволенням діти виконують Вправи для дихання від UNICEF та Світлани Ройз з використанням карток: Все дуже просто. Зірочка – це початок. Поставте пальчик на позначку початку. Далі ведіть пальчиком по лінії стрілки. Якщо стрілочка зелена – робіть повільний вдих, якщо синя – повільно видихайте. Чим стрілочка довше, тим довше має бути вдих чи видих. Повторіть коло 2-3 рази. Коли закінчите вправу, струсіть руками, наче струшуєте воду з пальців.

Номер слайду 8

Другий етап Використовуємо методи арт-терапіїДитяча арт-терапія – безпечна методика надання психологічної допомоги дитині через творчість. Переваги: Немає обмежень. Надає можливість створити атмосферу довіри, уваги до внутрішнього світу людини. Сам процес творчості в багатьох випадках є ресурсним.

Номер слайду 9

ІЗОТЕРАПІЯ– це чудова можливість дитині відкрити свої проблеми, контактуючи з малюнком, і якщо спершу мистецтво буде для дитини терапією, то згодом воно може перерости у захоплення.

Номер слайду 10

Пісочна терапія– це один із методів арт-терапії, який передбачає взаємодію з піском. Він є способом спілкування дитини з навколишнім світом і самим собою, а також засобом зняття внутрішньої напруги.

Номер слайду 11

Танцювальна терапія. Танцювальна терапія — це форма соматичної терапії, яка використовує рух як шлях до зцілення.

Номер слайду 12

Третій етапдолаємо агресію. Агресія –це фізична або вербальна поведінка людини, спрямована на пошкодження або зруйнування.

Номер слайду 13

Не менш важливо давати змогу вивільнити агресію, використовуючи різні вправи:«Плювалки»«Боулінг» «Рвемо папір»  Малюємо «каляки-маляки» «У ціль» Кричимо в «мішок для крику»

Номер слайду 14

Четвертий етап Вправа на відчуття близькості та підтримки- дитина має знати, що близькі люди поруч. Важливими тут будуть також тілесні контакти.

Номер слайду 15

П’ятий етап Заохочуємо дітей до фізичної активностіФізична культура, танці, регулярні прогулянки на свіжому повітрі після повернення з укриття.

Номер слайду 16

Особливості підтримки педагогів5 кроків на відновлення стійкості від Анастасії Паньковецької: Зупиніться та закрийте очі, відкладіть усі гаджети. Запитайте себе: що зі мною відбувається, що я відчуваю, які мої думки?Запитайте себе: чого я хочу?Обміркуйте, на що зі списку «хочу» ви можете вплинути на всі 100 %?Запитайте себе: що я можу зробити для цього сама? Що я готова зробити вже зараз? Дуже важливо відчувати готовність до певних дій.

Номер слайду 17

Техніка швидкої самодопомоги10 кроків до повернення 10. Зробіть 10 глибоких вдихів та видихів.9. Перерахуйте 9 предметів, які ви бачите навколо.8. Назвіть 8 людей, які вас підтримують.7. Перерахуйте 7 кольорів.6. Назвіть 6 речей, які роблять вас щасливішим. 5. Зробіть 5 глибоких вдихів і видихів.4. Назвіть 4 звуки, які ви зараз чуєте.3. Назвіть 3 предмети, до яких ви можете доторкнутися.2. Зробіть 2 глибоких вдихи та видихи.1. Як ви відчуваєте себе тепер.

Номер слайду 18

Бережіть ментальне здоров`я! Адже це запорука щасливого життя і довголіття!Піклуйтеся про себе, оточуйте себе приємними речами, думайте про щось добре, спілкуйтеся з цікавими людьми, займайтеся улюбленою справою - і тоді ваше ментальне здоров’я буде в ресурсному стані.«Ментальне здоров'я потребує великої уваги. Це заключне табу, його потрібно визнавати і ним потрібно займатися», - Адам Ант

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
20 травня
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку