Педагогічний воркшоп «Зростаємо разом з книгою», вікова категорія 5-6 років

Про матеріал

Спільний партнерський захід із використанням ігрових технологій та Арт-терапії для батьків та вихованців гуртків художньо-естетичного та соціально-реабілітаційного напрямів позашкільної освіти

Перегляд файлу

Рибкіна Л.В. керівник гуртка «Світ у долоньках» м.Кривий Ріг,

 КПНЗ «Центр дитячої та юнацької творчості Металургійного району» КМР

 

Педагогічний воркшоп «Зростаємо разом з книгою»

Спільний партнерський захід із використанням ігрових технологій та арт-терапії

Цільова група: батьки та вихованці гуртків ДВМ та соціально-реабілітаційного напряму позашкільної освіти ЦДЮТ;

Учасники заходу: педагоги, представники учнівського самоврядування, батьки та вихованці гуртків ЦДЮТ;

Вікова категорія дітей: дошкільники 5-6 років;

Тривалість заходу: 60 хвилин;

Мета заходу: виховання у дітей любові та поваги до книги, розвиток читацьких інтересів у родинах вихованців, формування навичок ефективного батьківства, психологічної грамотності при виборі книг для сімейного читання та методів залучення дитини до читання із задоволенням;

Обладнання: приміщення обладнане мультимедійною установкою, екраном та магнітною дошкою. Організовано декілька переносних тематичних виставок книжок: «Книжки на добраніч» (або «Казка під подушкою»), «Свято читацької крихітки», «Дитяча книга для серця і розуму», «Всією сім'єю до Читай-міста»; казка на магнітах «Три порося», настільний театр з орігамі «Колобок»; відеозапис передачі Світлани Павелецької «Ранкова читанка» («Сніданок з 1+1» від 17.10.2017), буклети для батьків з рекомендаціями психолога з казко терапії, матеріали для виготовлення книг своїми руками

Хід заходу

  1. Організаційний момент.

Вправа «Знайомство»: назви своє ім'я, на якого казкового героя ти схожий?

  1. Слово педагога

Сьогодні ми зібралися з вами у родинному колі. Не дивуйтесь, хоч з деякими з вас ми тільки-но познайомились, сподіваюсь, що наша родина, до якої ми вас запросили, стане і вашою, об’єднана теплими найщирішими почуттями, побажаннями добра й удачі ближньому, адже поряд з кожним із вас – найрідніша в житті людина, мама, тато, дитина, улюблена вчителька, шанована колега, просто приємна для вас особа. І саме в такій доброзичливій атмосфері створюються дива. А ми з вами сьогодні створимо КАЗКУ(ми ж усі – казкові герої), а ще – маленьке диво своїми руками – Книжку. Але спершу скажіть мені: діти – чи любите ви гратися? Дорослі – чи не розучилися ви гратися? Тоді нумо грати!

  1. Гра-рухавка помірної інтенсивності «Віра-віра, бачо-бачо» (проводять лідери самоврядування)
  2. Педагог: бесіда з дітьми (Розкажи про свою улюблену казку. Звідки ти її знаєш: тобі її прочитав хтось із рідних, подивився мультик, розказала бабуся? Чи читають тобі перед сном казки?)
  3. Слово психолога

Практичні поради батькам та колегам по застосуванню казкотерапії та залученню дітей до читання.

  • Розмовляйте, наспівуйте та грайте з дитиною.
  • Коментуйте свої дії.
  • Вибирайте книгу разом з дитиною.
  • Намалюйте по слідах прочитаного.
  • Мама або тато беруть книжку і сідають, щоб почитати дитині. Почуття єдності, що виникає тоді, не можна замінити нічим іншим – ні телевізором, ні гаджетом, ні комп'ютером. Бо хіба комп’ютер має серце, що б’ється ?
  • Існує думка, що вроджені здібності до читання у дітей виявляються лише у віці від 18 місяців до 3 років. А от психологи вважають, що прищепити любов до книги та читання можливо лише до 9 років. Пізніше це зробити складно, іноді практично неможливо.
  1. Демонстрація відео сюжету «Ранкова читанка зі Світланою Павелецькою»
  2. Педагоги про рекомендовані види книг та форми залучення дітей до читання:презентація виставок:
  • Сенсорні книги (звуконаслідування);
  • Книги-пазли;
  • Книги-панорами, 3-Д книги,
  • Казка на холодильнику(на магнітах);
  • Дитячі енциклопедії;
  • Аудіокниги (Зайка-развивайка, Людмила Петрановская Цикл рассказов про то, как научить ребенка ориентироваться в опасных ситуациях, «Развивайка»-терапевтические сказки);
  • Улюблена книга мого дитинства;
  • Мальована казка (ілюстрації, розмальовки);
  • Настільний театр (з пластиліну, з паперу – «орігамі», з підручного матеріалу);
  • Пальчиковий театр, театр рукавичок;
  • Театр тіней;
  • Інсценізація (читання чи переказування в ролях, зміна сюжету,казка на новий лад тощо).
  1. Педагог: Ми теж з вами зараз разом створимо свою казку. Нехай вона буде доброю і чарівною. Отже, я починаю… « Жив собі на світі один маленький хлопчик…» (казка записується на папері, зістареному штучно, по рядочку «ланцюжком». Педагог зачитує всю казку, коментує і відзначає старання кожного співавтора.
  2.  Педагог: Наш казковий герой,мабуть, дуже любив гратися. Чи не засиділися ми, мої любі? Фіксики чекають.

Гра «Фіксики» (проводять лідери самоврядування).

  1.  Педагог: Ми вже створили свою казку, отож, як ви вважаєте, чи під силу нам створити ще одне диво – справжню книжку? Тоді мерщій до справи!
  2. Демонстрація мультипрезентацій з видами саморобних книг різних видів та форматів.
  3. Виготовлення книжечки за опорними схемами (алгоритмом) під керівництвом керівників гуртків ДВМ.
  4. Імпровізована виставка готових виробів, аналіз результатів, фотосесія.
  5. Психолог: рефлексія та надання рекомендацій, терапевтичних казок батькам (додаток 1,2).
  6. Ігри наостанок (лідери проводять ігри з бажаючими учасниками та проводжають гостей)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

C:\Users\comp\Desktop\сказка 1\img20171126_21170626.jpgC:\Users\comp\Desktop\сказка 1\img20171126_21060607.jpg

 

 

C:\Users\comp\Desktop\сказка 1\img20171126_21092247.jpgC:\Users\comp\Desktop\сказка 1\img20171126_21110104.jpg

 

 

Додаток 2

Рекомендації практичного психолога для батьків

,,Якщо Ви хочете, щоб Ваші діти були розумними - читайте їм казки. Якщо Ви хочете,

щоб вони були ще розумнішими - читайте їм більше казок

Альберт Эйнштейн

 Значення казок у вихованні дітей важко переоцінити, вони мають чарівну силу: навчальну, розвивальну, творчу. Варто відзначити,що казки впливають на формування мислення дитини, на її поведінку протягом усього дитинства. Казка - це інструмент ненав’язливого навчання, діти найкраще сприймають інформацію, подану в ігровій формі, за допомогою казкових героїв можна пояснити дітям всі ті ж самі істини , але зробити це у легкій, доступній для дитячого розуміння формі. Діти мислять образами , їм набагато простіше уявити собі ситуацію збоку, де головними героями є казкові персонажі. Саме на прикладі героїв казок найкраще засвоюється важлива життєва інформація. 

 Казкотерапія добре долає у дітей високий рівень тривожності, різноманітні страхи, агресивність, адаптує до різних життєвих ситуацій. Процес казкотерапії дозволяє дитині усвідомити та проаналізувати свої проблеми, побачити шляхи їх вирішення.

 Суть методу казкотерапії полягає в тому, що казка доступно пояснює, що добре, а що погано. На прикладі позитивних персонажів дитина вчиться бути хорошою, а негативні герої казок викликають у неї лише негативну реакцію. Негативний герой завжди залишається покараним, а доброму дістається красуня-принцеса й півцарства на додаток.

  В наші дні для дітей є  багато спокус, що відволікають від читання книг, діти багато часу проводять біля ігор за комп’ютером, смартфоном, багато часу приділяють перегляду мультфільмів. Зацікавити  книгою дитину дуже важко, але сьогодні ми розглянемо правила, які допоможуть батькам, привчити дитину до читання книжок.

 Внесіть елементи гри

 Перетворіть читання в гру і Вам не доведеться ні секунди витрачати на те, щоб умовити дитину взятися за книгу. Зробіть постановку - домашній театр, - і нехай бабусі і дідусі стануть вдячними глядачами. Пропонуйте  дитині книги-лабіринти, складайте історії, робіть вироби, малюйте персонажів, фарбуйте, проводьте експерименти, створюйте театр тіней.

 Нехай дитина читає те, що подобається

 Пропонуйте дитині самостійно вибрати книгу для читання, відвідуйте бібліотеку, щоб  дитина мала змогу вибирати, що подобається саме їй.

 Заведіть вдома велику бібліотеку

 Неможливо зацікавити дитину до читання, якщо вдома елементарно немає книг або їх дуже мало. Завжди повинна бути можливість підійти до книжкової шафи і взяти що-небудь почитати.

 Не змушуйте дочитувати до кінця

 Якщо Ви бачите, що книга нецікава для дитини, вона відволікається, крутиться, та й взагалі робить все що завгодно, аби тільки не перевертати наступну сторінку - зупиніться. Читання з примусу до доброго не приведе. Ніколи не примушуйте дитину сидіти за нецікавою для себе книгою, інакше Ви досягнете рівно протилежного ефекту.

Вибирайте ілюстровані книги

 У дітей  превалює наочно-образне мислення. Ось чому важливо звертати увагу на візуальну складову дитячих книг: яскраву обкладинку, гарні ілюстрації, якісний папір. Книга повинна притягувати, немов магніт. Захоплювати, тоді дитині не доведеться нагадувати про читання.

 Залишайте книги на видному для дітей місці

 Читайте дитині! Кожного вечора читайте улюблену казку, нехай самостійно дитина вибирає казку, листаючи сторінки книги. Крім того, що казка є ефективним засобом виховання  дитини, здатним вирішувати безліч завдань, вона також об’єднує батьків та дітей, дає можливість просто приємно провести час і відпочити від метушні реального світу.

 Будьте для своєї дитини найкращим прикладом. Героєм. Надихайте. Показуйте, що самі небайдужі до книг. А якщо проблема все ж є, то в Ваших силах її вирішити.

 

 

docx
Додано
8 лютого 2018
Переглядів
939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку