Гра «ЩО? ДЕ? КОЛИ?» (чемпіонат серед вихованців)

Про матеріал

Чемпіонат з гри «ЩО? ДЕ? КОЛИ?»

серед вихованців

Запитання для «розігріву»: На березі якого моря існувала лабораторія єгипетської цариці Клеопатри, де створювали духи, різні косметичні речовини?

Відповідь: На березі Мертвого моря.

Перегляд файлу

Чемпіонат з гри «ЩО? ДЕ? КОЛИ?»

серед вихованців

 

Запитання для «розігріву»: На березі якого моря існувала лабораторія єгипетської цариці Клеопатри, де створювали духи, різні косметичні речовини?

Відповідь: На березі Мертвого моря.

 

Запитання 1-го туру:

 

1. На початку 30-х років ХХ століття один англійський письменник їхав на машині Лос-Анджелесом і йому здалося, що багато молодих людей, ідучи вулицею, нашіптують молитви. Однак, поспілкувавшись із однією дівчиною, зрозумів свою помилку. Замість молитви вони…

Відповідь: Жували жувальну гумку.

 

2. Про що йде мова: «Якщо ВОНА збільшується, то людина хворіє»?

Відповідь: Про температуру.

 

3. Французький королівський статут приписував при зустрічі двох офіцерів першим честь віддає той, чиє звання нижче. А що говорить указ про ситуацію, коли зустрічаються два офіцери з рівними військовими званнями? Хто повинен віддавати честь першим?

Відповідь: Хто вихований краще.

 

4. Якій книзі Тараса Шевченка присвячений цілий музей?

Відповідь: «Кобзар».

 

5. Вавилонські жерці забороняли звичайним людям їсти плоди ЦЬОГО дерева. Вони вважали, що ті, хто скуштує цих плодів, негайно стане дуже розумним й намагатиметься захопити владу. На такі думки жерців наштовхнула форма плодів усередині. Здогадайтеся, що вона нагадувала, й назвіть це дерево.

Відповідь: Волоський горіх.

 

6. Який гриб урятував мільйони людей під час Другої світової війни?

Відповідь: Пеніцилін.

 

7. Англійський письменник-гуморист Джером Клапка Джером порівнював ЦЕ з урядом, оскільки і перше і друге цінують лише, коли вони хороші. Назвіть ЦЕ.

Відповідь: Погода.

 

8. На ринку не дають медалі за відвагу. Ринок може запропонувати лише одну винагороду… Яку винагороду мав на увазі Харві Маккей у своєму вислові?

Відповідь: Гроші.

 

9. Про мешканців цієї країни у довіднику туриста «Lonely Planet» розповідається: «Вони гостинні, але майте на увазі: в гості прийнято ходити з подарунком. Зважте ось на що: коли даруєте квіти, їх має бути непарна кількість; не можна також тиснути руку чоловікові через поріг, таке тут вважають поганою прикметою. Коли в оселі є маленька дитина, то її теж не прийнято хвалити». Думаю цієї інформації Вам достатньо, щоб назвати цю країну.

Відповідь: Україна.

 

10. У 523 р. до н.е. непереможне 50-тисячне військо шаха Камбуза переходило через Лівійську пустелю. Ніякий супротивник раніше не міг здолати це військо. Але всі 50 тисяч вояків загинули. Що згубило 50-тисячне військо шаха Камбуза?

Відповідь: Відсутність води.

 

11. У книзі «1000 незабутніх імен України» стаття під назвою «Пророк» розповідає про Тараса Шевченка, стаття «Мандрівний філософ» - про Григорія Сковороду. А кому присвячена стаття під назвою «Орлиний злет української пісні»?

Відповідь: Володимиру Івасюку.

 

12. Американці впевнені, що Бог створив людей різними, проте цей полковник «урівняв шанси». Назвіть прізвище цього полковника.

Відповідь: Кольт. (Мова йде про полковника Самуеля Кольта. Створивши свій револьвер, він «урівняв шанси», а заснувавши фірму стрілецької зброї, активно допомагав людям «здобути рівність». Не без користі для себе).

 

13. Удмурти говорять «удмурт», нівхи – «нівх», ненці – «ненець», турки – «тюрк». А перекласти всі ці слова на українську мову можна одним словом. Яким?

Відповідь: «Людина».

 

14. Коли на острові Калімантан (Індонезія) розвелося безліч пацюків, які знищували врожаї на рисових полях, то в боротьбі проти гризунів застосували оригінальний, але дуже відомий, засіб боротьби з ними. Цей засіб було завезено на острів літаком. Як впоралися із гризунами на острові Калімантан?

Відповідь: На острів завезли котів.

 

15. Кого Бог ніколи не бачить, король бачить інколи, а проста людина – кожного дня?

Відповідь: Рівного собі.

 

Запитання 2-го туру:

 

1. Існує легенда, що, розмірковуючи про те, в якому місці заснувати столицю свого північноамериканського домініону, королева Великої Британії Вікторія, не дивлячись на карту, тицьнула в неї своєю шпилькою, влучивши в якесь поселення. Яке поселення вказала королева Вікторія?

Відповідь:  Оттава (столиця Канади з 27 січня 1859 року).

 

2. Що зберігає красу, підкреслює переваги, маскує недоліки?

Відповідь: Косметика.

 

3. Винахідник Томас Адамс працював із соком американського дерева саподійя. Він намагався використовувати його для дитячих іграшок, протигазів, взуття, велосипедних шин. Але нічого в нього не виходило, й експериментатор готовий був буквально гризти винаходи зубами. Однак йому все-таки пощастило. Винахідником чого став Томас Адамс?

Відповідь: Жувальної гумки.

 

4. Пабло Дієго Франсіско де Паула Хуан Непомусено Марія де лос Ремедіос Сіприано де ла Сантісіма Трінідад Кліто Руїс і … Закінчіть цей, здавалось би, дивний набір імен.

Відповідь: Пікассо (справа в тому, що видатний майстер пензля Пікассо – іспанець, а в Іспанії такий пишний набір імен не є дивиною).

 

5. У день народження Олени Теліги – української поетеси, яка загинула від рук німецьких загарбників в окупованому Києві (21 лютого 1942 року), - 22 липня, жінки з Товариства імені Олени Теліги кладуть до підніжжя Хреста в Бабиному Яру 34 жовті троянди. А чому саме таку кількість?

Відповідь: За числом прожитих поетесою років.

 

6. Багато років тому, однієї спекотної липневої ночі у Севастополі пішов сильний дощ. Чи можливо, щоб через 72 години в Севастополі сяяло сонце?

Відповідь: Неможливо (бо через 72 години в Севастополі знову буде ніч).

 

7. У більшості азіатських країн цей колір є кольором трауру, а в європейських – свята. Який це колір?

Відповідь: Білий.

 

8. Яку табличку за порадою психологів зняли у паризькому метро, після чого знизилась кількість самогубств?

Відповідь: «Нема виходу».

 

9. Анрі Бейль служив чиновником військової адміністрації Наполеона. Але бажання писати у офіцера, тоді ще нікому не відомого, було дуже великим. Назвіть німецьке місто, у якому квартирував під час служби автор «Червоного і чорного».

Відповідь: Стендаль (Анрі Бейль обрав собі псевдонімом назву цього міста).

 

10. Ідея створення цієї незамінної служби виникла у лікаря Яромила Мунді після пожежі у Віденській опері. Назвіть цю службу, яка існує й по цей час.

Відповідь: «Швидка допомога».

 

11. У І столітті до нашої ери у Китаї було розпочато використання лотерей для збирання коштів до державної скарбниці. А на що переважно йшли ці кошти?

Відповідь: На будівництво Великої китайської стіни.

 

12. Святий отець Ієрофан сказав: «Він нічого на сказав нового, він все сказав по-новому». Про кого йде мова?

Відповідь: Ісус Христос.

 

13. ЙОГО не купиш, але НИМ можна розплачуватися. Про що йде мова?

Відповідь: Про здоровя.

 

14. У 1753 р. Михайло Васильович Ломоносов заснував премію тому, хто пояснить «дійсну електричної сили причину і створить її теорію». А хто отримав цю премію?

Відповідь: Поки що ніхто.

 

15. Назвіть професію судді футбольного матчу, який вперше застосував свисток на футбольному полі.

Відповідь: Полісмен.

 

 

Додаткові запитання:

 

1. Колись цей мінерал цінували, як золото. У Китаї та Ефіопії з нього навіть виготовляли гроші. Ми ж тепер не живемо без нього і дня. Назвіть цей мінерал.

Відповідь:  Сіль.

 

2. Яка їжа, за визнанням французів, найсмачніша? (До речі, так вважають не тільки французи).

Відповідь: Домашня.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Штепка Настя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
9 лютого 2018
Переглядів
2948
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку