Перезентація до уроку за вивченням роману Вальтера Скотта "Айвенго" (урок 1-й)

Про матеріал

Презентація складена до теми уроку "Вальтер Скотт засновник історичного роману. Роман «Айвенго». Історія і художній вимисел у романі «Айвенго»"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІСТОРІЧНЕ МИНУЛЕ В ЛІТЕРАТУРІ Вальтер Скотт засновник історичного роману. Роман «Айвенго». Історія і художній вимисел у романі «Айвенго» (ТЛ) Поглиблення понять про роман (історичний роман). Підготувала: вчитель зарубіжної літератури Овечко Н.Д.

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів із постаттю засновника історичного роману Вальтера Скотта; дати загальне уявлення про історичний роман як жанр літератури; здійснити аналітичне дослідження І розділу роману В. Скотта «Айвенго»; закцентувати увагу учнівської аудиторії на історичному тлі роману як домінанті художнього часопростору тексту; формувати аналітичні здібності учнів; розвивати навички роботи з хронотопом тексту; виховувати любов до Книги, повагу до минулого інших народів.

Номер слайду 3

Вальтер Скотт повів за собою цілу юрбу послідовників. Але які вони всі далекі від шотландського чародія! О.С.Пушкін

Номер слайду 4

ЕДИНБУРГ, Принцес-стріт

Номер слайду 5

Народився 15 серпня 1771року в столиці Шотландії Единбурзі в шляхетній дворянській родині. Його батько був відомим юристом, мати донькою професора медицини. В дитинстві дуже хворів, внаслідок чого залишився кульгавим. Біографія Вальтера Скотта

Номер слайду 6

Навчався в школі в Единбурзі, потім в університеті на юридичному факультеті. Знав кілька мов. В 22 роки склав іспит на звання адвоката. Працював адвокатом, згодом шерифом одного з округів. Багато подорожував Прикордонним краєм, вивчав історію, звичаї, традиції, збирав предмети старовини, народні пісні та балади. Друкувався в газетах та журналах, заснував типографію та видавництво, писав романи. Останні роки життя хворів. Здійснив подорож до Італії. В 1832 році помер.

Номер слайду 7

Літературний дебют В.Скотта розпочався тритомною фольклорною збіркою “Пісні шотландського кордону, матеріал для якої він збирав, мандруючи найвіддаленішими куточками Шотландії 10 років. Після збірки він пише поему “Пісня останнього менестреля, яка мала надзвичайний успіх. Одна за одною з’являються поеми “Марміон”, “Діва озера”, “Рокбі”, присвячені середньовіччю. ТВОРЧІСТЬ

Номер слайду 8

Досягнувши вершини поетичної слави, В.Скотт починає писати романи. Перший “Веверлі” вийшов без імені автора і зазнав великої популярності. Наступні твори письменник підписував - автор “Веверлі”. Щороку виходять з друку нові шедеври: “Гай Маннерінг”, “Антикварій”, “Роб Рой”, “Квентін Дорвард”, “Айвенго”. За 18 років В.Скотт написав 28 романів. Одночасно він виконував обов’язки шерифа, секретаря судової комісії, керував видавництвом, займався будівництвом власного замку “Абботсфорд”, який зробив справжнім музеєм шотландської давнини.

Номер слайду 9

Словникова робота Роман — великий за обсягом і складний за будовою епічний твір, у якому широко охоплені важливі й складні суспільні процеси, всебічно і в розвитку показані численні персонажі. У романі розвивається кілька сюжетних ліній, пов'язаних з долею головних героїв.

Номер слайду 10

Історичний роман Історичний роман - роман, побудований на історичному сюжеті, відтворює в художній формі якусь епоху, певний період історії. У ньому історична правда поєднується з правдою художньою, історичний факт - з художньою вигадкою, історичні особи -  з вигаданими особами тощо.

Номер слайду 11

Роман “Айвенго” Основні сюжетні лінії: Історія кохання Айвенго і Ровени. Політична – боротьба за трон. Жорстокі звичаї та забобони середньовічної доби – образ красуні Ребекки. Життя лісових розбійників – Локслі та його поплічники.

Номер слайду 12

КОНФЛІКТИ У ТВОРІ Політичний (боротьба за владу) Національний (нормани і саксонці) Національно-релігійний (євреї)

Номер слайду 13

Бліц-турнір за змістом І-ІІ розділів Де відбувається події в романі? Якою показана тогочасна Англія? Хто трапився свинопасу Гурту та блазню Вамбі? Чиї вони раби? Чому вони не правильно показали дорогу цим людям? Хто вони, куди направляються? Хто вказав правильну дорогу до замку? Чи радий бачити норманів саксонець Сердік? Хто ще постукав у двері замку пізньої пори? Як до нього поставились? Хто захистив нещасного єврея?

Номер слайду 14

Соціальні прошарки у романі вища королівська верхівка – Річард І, принц Джон; лицарі – Айвенго, Бріан де Буагільбер, Моріс де Брасі, Фрон де Беф та інші; духовенство – пріор Еймер, монахи з різних абатств; англосаксонські феодали – Седрік Сакс, Аттельстан, леді Ровена та інші; селяни – Гурт, Вамба та інші; городяни; вільні йомени Фактично тут представлена вся Англія ХІІ ст.

Номер слайду 15

ВПІЗНАЙ ГЕРОЇВ ТА ПОДІЮ

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ЗАВДАННЯ ВИЗНАЧИТИ ТЕМИ ТА ІДЕЇ РОМАНУ

Номер слайду 20

Теми та ідеї роману “Айвенго” Теми роману зображення історичного минулого Англії ХІІ ст.; боротьба англосаксів проти норманів; доля лицаря Айвенго, який є живим втіленням епохи. Ідеї твору політичне об’єднання країни; свобода; людська гідність; честь; кохання; рівність всіх людей, незалежно від їх походження та віри тощо.

Номер слайду 21

Робота з епіграфом Як ви вважаєте, чому О.Пушкін назвав Вальтера Скотта “шотландським чародієм”?

Номер слайду 22

ПІДСУМКОВА БЕСІДА - Як, по-вашому, переплітається історія та вимисел вже в першому розділі роману? - У чому важливість першого розділу для осмислення тексту роману? - Як ви гадаєте, чому автор обирає саме цю добу? - Яка роль природи у смисловому полі першого розділу? - Які риси історичного роману ви помітили при дослідженні тексту І розділу?

Номер слайду 23

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Добре знати зміст І-ХІІІ розділів (за підручником) Індивідуальне завдання: Правила лицарського турніру. Кодекс честі лицарів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Болдыревская Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
11 січня 2019
Переглядів
6678
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку