Презентація до уроку на тему: "Історичний колорит твору і засоби його створення у романі «Айвенго». Динаміка сюжету і гумор"

Про матеріал

Презентація до уроку "Історичний колорит твору і засоби його створення у романі «Айвенго». Динаміка сюжету і гумор"


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Історичний колорит твору і засоби його створення у романі «Айвенго». Динаміка сюжету і гумор Підготувала: вчитель зарубіжної літератури Овечко Н.Д.

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів з поняттям «історичний колорит» та з’ясувати засоби його створення в романі; розвивати спостережливість, увагу, логічне мислення, уміння робити вичерпні висновки, грамотно і виважено висловлювати власні думки, враження; виховувати пізнавальний інтерес до історичного минулого.

Номер слайду 3

Завдання нашого уроку: Давайте разом сформулюємо завдання, які ми маємо вирішити на уроці

Номер слайду 4

- Чому ми так часто звертаємося до історії? Що хочемо віднайти?

Номер слайду 5

Із історії створення роману

Номер слайду 6

Словникова робота. Історичний колорит – наявність у творі, сцені чи описі, а також у мові персонажів прикмет історичного минулого. Це імена історичних героїв, описи старовинних звичаїв, згадки про історичні події тощо.

Номер слайду 7

У романі «Айвенго» історичний колорит створюється за допомогою лексичних засобів увиразнення мовлення. До них належать: архаїзми, історизми, екзотизми, варваризми.

Номер слайду 8

Архаїзми – застарілі слова, словосполучення, граматичні чи синтаксичні форми,які вийшли із широкого вжитку й перейшли до так званого пасивного запасу лексики. До них належать слова, що називають предмети й поняття, які самі по собі не є застарілими, але для їх позначення користуються іншими словами.

Номер слайду 9

Історизми – слова, застарілі через те, що вийшли з ужитку предмети або явища, які вони позначають.

Номер слайду 10

Екзотизми - слова, що передають назви реалій із життя інших народів і не мають точних відповідників у мові, до якої вони потрапили. В художній літературі використовуються з метою створення незвичайної, екзотичної атмосфери,що посилює емоційне враження, а також для передавання етнографічних особливостей тієї місцевості, про яку розповідається у творі.

Номер слайду 11

Варваризми - слова іншомовного походження, які вживаються поряд із своїми відповідниками у тій чи іншій мові, але остаточно не засвоюються нею. В тексті художнього твору варваризми передаються або мовою запозичення, або національною мовою.

Номер слайду 12

Який він той середньовічний замок? (ст.62)

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Висновок Роман дає уявлення про архітектуру Англії ХІІ століття

Номер слайду 15

Одяг - Яка була на вигляд леді Ровена? Зверніть увагу на її одяг. - Які ще описи одягу ви знайшли? Зачитайте їх. (ст.65)

Номер слайду 16

Висновок Зі сторінок роману ми дізнаємося про модні тенденції Англії ХІІ століття.

Номер слайду 17

- Що об’єднує присутніх у будинку Седріка Сакса? - Описуючи рицарські турніри (VІІ гл), чи тільки історично-описову мету переслідує автор?

Номер слайду 18

Поринемо у світ рицарських турнірів. Хто ж такі лицарі?

Номер слайду 19

Скільки днів тривав турнір?

Номер слайду 20

Третій день. Змагання лучників. (розділ ХІІІ, ст.70) - Для кого влаштовувався 3-й день турніру? З якою метою? - Хто такий Локслі? - Які події відбуваються далі? - Що ви дізналися про життя лісової вольниці? (ХХХІІ) - Яку новину приніс де Брасі принцу Джону?

Номер слайду 21

ВИСНОВОК Роман дає чітке уявлення про таке явище як лицарство, лицарські турніри.

Номер слайду 22

У романі представлені також різні соціальні прошарки того часу Давайте нагадаємо їх: вища королівська верхівка - лицарі – духовенство – англосаксонські феодали – селяни –

Номер слайду 23

Висновок У романі представлено різні соціальні прошарки. Фактично тут представлена вся Англія ХІІ ст.

Номер слайду 24

золотий ріг скринька з коштовностями Спис вінець «Музей речей»

Номер слайду 25

Пригодницький роман В основі пригодницького роману лежить якась пригода, незвичайна подія, часто - небезпечна подорож. Для пригодницького роману характерний напружений динамічний сюжет, насичений таємницями, загадками, незвичайними подіями і несподіваними поворотами в їхньому розвитку

Номер слайду 26

Підсумкова бесіда. - Яка, на вашу думку, роль пригодницьких елементів у романі «Айвенго»? - На долю яких героїв випало найбільше пригод? - Які з пригод Айвенго вам запам’яталися найбільше? - З якими героями пов’язані романтичні пригоди? - Хто переживає таємне кохання? -Як ви гадаєте, чи могла би Ребекка стати суперницею Ровени? - Чому вона цього не зробила? - З якими героями пов’язаний традиційний для пригодницького роману мотив викрадення, нападу розбійників? - Яке ваше ставлення до Ребекки та її батька?

Номер слайду 27

“Мікрофон” Продовжити речення – - Цей роман мані дав наступні історичні уроки: - Цей роман мене навчив … Я вважаю, що такі романи потрібно читати, тому що…

Номер слайду 28

Домашнє завдання: Дібрати цитати до характеристики образу Айвенго та лицаря-храмовника Буагільбера; Ровени і Ребекки Намалювати ілюстрацію до твору і вміти їх захищати (за бажанням)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Головчук Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Цецура Віктор Cергійович
    Щиро дякую за гарну роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
11 січня 2019
Переглядів
13017
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку