Перезентація " Розквіт Афінської демократії"

Про матеріал
Час правління Перікла, “золотий вік”,його основи демократії;влада в Афінах. Розминка- хронологічні задачі, у підсумку завдання. Пелопоннеська війна між стародавніми Афінами і Спартою: причини,учасники,наслідки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Розквіт Афінської демократіїкласична доба. Підготувалавчитель історії та правознавства. Ставська А. В.

Номер слайду 2

Історичний диктант1. Бойовий корабель греків?2. Місто,повстання у якому стало початком греко-перських війн?3. На честь кого до сьогодні проводяться змагання з бігу на марафонську дистанцію?4. Щільна лінійна побудова за формою прямокутника з рядів важкої піхоти.5. Марафонська дистанція.6. Син Дарія I7. Хто очолював грецьке військо у битві при Фермопільській ущелині?8. Що відбулось 480р.до н. е?

Номер слайду 3

Найвищого розквіту афінська демократія досягла в сер. V ст.до н.е. коли вождем демосу став знатний афінянин Перікл. Афінські громадяни обирали його першим стратегом 14 разів підряд (444-431рр до н.е.). Народні збори голосували за всі його пропозиції. Таким чином,він правив державою,не маючи ніяких надзвичайних повноважень,спираючись тільки на довіру і повагу афінян. Час правління Перікла,одержав назву “золотий вік”. То був час розквіту Афінської демократії. Перікл

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Реформи. Розробив основи демократіїДемократія – (народ),форма державного правління за активної участі усіх громадян.1. Кожен громадянин мав право бути обраним на будь-яку посаду.2. Посади обиралися жеребкуванням.3. Громадяни всі рівні між собою.4. Було встановлено заробітку платню суддям.5. Виплата грошей за військову службу на кораблях.6. Розвиток містобудування (Парфенон - храм Афіні)

Номер слайду 6

Парфенон На все будівництво було витрачено 450 срібних талантів. В ті часи за 1 талант можна було побудувати трієру, так називався бойовий корабель. Тобто замість храму Афіни можна було отримати цілий флот з 450 бойових кораблів. Зрештою народ погодився з тим, щоб витрати на будівництво були списані з рахунку.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Органи влади: Найвищим органом влади Афінської держави були народні збори. Другим за значенням органом влади в Афінській державі була Рада п'ятисот. Виконавчі обов'язки покладалися на колегії. Неабияку роль у державному житті відігравав суд.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Населення Афін. Вільні люди-громадяни (аристократи та демос)Метеки (переселенці,вільновідпущеники)Раби-чужоземці (при класичному рабстві,невільник був позбавлений власності,належав господареві,”розмовляюче знаряддя”. Ії ще використовували для домашніх робіт.)

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Хронологічна задача. Визначте, коли Перікла обрали вперше стратегом, якщо відомо, що його обирали 15 разів поспіль, а помер він у 429 році до н.е.?(429+15=444р.до н.е.)

Номер слайду 13

Пелопоннеська війна Пелопоннеська війна велася між стародавніми Афінами і Спартою за підтримки союзників кожної сторони в два етапи. Перший – проміжок з 460 по 446 р. до н. е., а другий (і більш значний) — 431-404 рр. до н. е. Через битви, що відбуваються всередині країн і за їх рубежами, тривалий і складний конфлікт завдав шкоди всім учасникам. Однак спартанці, які фінансувалися Персією, нарешті здобули перемогу в битві при Егоспотамах в 405 році до нашої ери.

Номер слайду 14

учасникипричини наслідки1. Боротьба за лідерство Греції.2. Процвітання Афін заважало розвитку торгівлі і ремесл в містах-союзниках Спарти (Мерагі,Коринфі)Афінський морський і Пелопоннеський союз(на чолі з Спартою),в яку втягнули всі поліси Еллади. Спарта перемогла:1. За умови капітуляції Афіни не могли володіти флотом і зводити міські укріплення й змушені були визнавати верховенство Спарти на суші й на морі.2. Афіняни виплатили Спарті гроші – воєнну контрибуцію.3. Спарта відмінила демократичні порядки в Афінах і відновила владу тиранів.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Узагальнення матеріалу. Завдання «Путанка»Кірепл. Фенонрап. Фіана Гродянима. Текиме. Мосдебирадіяфі

Номер слайду 17

Вправа «Так-ні»1. Перікла обирали стратегом 20 разів.2. У греко-перських війнах перемогу отримали перси.3. Під час голосування використовували білі та чорні боби.4. За Перікла містобудування занепало.5. Державна влада за Перікла поділялась на законодачву,виконавчу та політичну.6. Найвищим органом влади були народні збори.7. Громадяни не брали участі ні в народних зборах ,ні в судових засіданнях.8. Мистецтво керувати державою давні греки називали «політика».9. Парфенон збудував архітектор Фідій.10. До рабів належали метеки?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 29

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Семенова Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
1375
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку