"Перша світова війна та український національний рух"

Про матеріал

Підручник «Історія України (рівень стандарту)», 10 клас, Власов В. С., Кульчицький С. В.

Перегляд файлу

image


ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ:

-          Знати: 

imageзміст понять: “ Перша світова війна”, сутність “українського питання” напередодні війни;  геополітичних планів країн Антанти і Центральних держав щодо українських земель; позиції українських політичних сил напередодні та в умовах війни; причини розбіжностей українських політичних сил у ставленні до війни.

-          Уміти:  

на основі порівняння висловлювати аргументовані судження щодо ставлення українських політичних сил Наддніпрянщини і західноукраїнських земель до світової війни; складати характеристики історичних діячів: Андрія Жука, Костя Левицького


image


image
image

Якою бачили долю України країни Антанти та Центральні держави

напередодні Першої світової війни


image


image

Плани Антанти і Троїстого союзу щодо України

 

РОСІЯ

 

Захопити Східну Галичину, Північну Буковину, Закарпаття (розширити свої кордони, ліквідувати організаційні центри українського визвольного руху в Галичині).

Зміцнити позиції в Західній Україні, приєднати Волинь і Поділля (посилити вплив на інші слов'янські народи імперії, претендувати на керівну роль у слов'янському світі).

Розширити територію за рахунок українських земель сходу і Півдня. Україна – зручний плацдарм для подальшого наступу на Схід, сировинна база Німеччини.

 

АВСТРО-

УГОРЩИНА

 

НІМЕЧЧИНА

Яким було  ставлення до війни

у населення України 

й тогочасних політичних

сил

Російська імперія – боротьба з усім німецьким, консолідація країни заради перемоги

САНКТ-ПЕТЕРБУРГ - ПЕТРОГРАД

imageПРОПАГАНДА «За віру, царя і батьківщину!»  Захистити «братівслов’ян» від «Велика війна», 

image«прусських       «Вітчизна війна» варварів»

НАЦІОНАЛІЗАЦІЯ

ВЛАСНОСТІ НІМЕЦЬКИХ І АВСТРІЙСЬКИХ ПІДПРИЄМЦІВ

ДИСКРИМІНАЦІЯ ТА

ПЕРЕСЛІДУВАННЯ

imageНІМЕЦЬКОГО НАСЕЛЕННЯ

Створений у Києві емігрантами з Галичини; виступав за возз'єднання всіх українських земель у складі Російської імперії,      поширював     серед   галичан заклики     зустрічати російські   війська       як визволителів.

Розкол у партії: група на чолі з С. Петлюрою виступила на боці Російської імперії; група на чолі з В. Винниченком засудила війну та відстоювала ідею автономії України.

Закликали до підтримки Російської імперії, сподіваючись на надання Україні автономії в майбутньому; пізніше перейшли на позиції нейтралітету.

Створений для підтримки російської армії; членами комітету були відомі представники українського національного руху – А. Вязлов, Д. Дорошенко, А. Ніковський

УКРАЇНСЬКА

СОЦІАЛ-

ДЕМОКРАТИЧНА

РОБІТНИЧА ПАРТІЯ (УСДРП)

КОМІТЕТ ПІВДЕННОЗАХІДНОГО ФРОНТУ

ВСЕРОСІЙСЬКОГО

СОЮЗУ ЗЕМСТВ 

І МІСТ

ТОВАРИСТВО

УКРАЇНСЬКИХ

ПОСТУПОВЦІВ

(ТУП)

КАРПАТО-РУСЬКИЙ

ВИЗВОЛЬНИЙ СОЮЗ

Позиції українських політичних сил

 

image
Коли і як постала Головна українська рада, якою була мета її створення

image

Посідали антиросійську позицію.

Підтримка австрійського уряду у війні.

imageimage
ПРОГРАМОВІ Брали активну участь у формуванні ЗАСАДИ військових підрозділів УСС.

Виступали за утворення української незалежної держави.

Прочитавши фрагмент документа, з’ясуйте, на кого керівники українських партій покладали провину за розв’язання війни?

 

image
 Яку перспективу для галицьких українців вбачали партійні керманичі у разі перемоги Російської імперії?

 

Як члени ГУР характеризували становище українців-наддніпрянців? Який вихід зі становища, що склалося, пропонувала ГУР?

МАНІФЕСТ – 3 СЕРПНЯ

Кость Левицький в «Iсторiї полiтичної думки галицьких українцiв» наводить текст маніфесту Головної української ради від 3 серпня 1914 р.:

 

image«Ми не є прихильники війни, ми разом з цілим культурним світом уважаємо мир найціннішим добром людськості. І коли не можемо війни відвернути, то мусимо старатися, щоб ті жертви, яких вона від нас вимагає, не пішли марно, щоби кров батьків принесла добро дітям... Війни хоче цар російський, самодержавний володар імперії, яка є історичним ворогом України. Царська імперія протягом трьох століть веде політику, яка має за ціль відібрати поневоленій Україні національну душу й зробити український народ частиною російського народу. Царський уряд відібрав українському народові його найсвятіше право – право рідної мови. У царській Росії нинішнього дня найбільше поневолений – український народ... Перемога Росії мала би принести українському народові Австро-Угорської монархії те саме ярмо, у якім стогне 30 мільйонів українського народу в Російській імперії.

...Теперішня хвиля кличе український народ стати однодушно проти царської імперії, при тій державі, у якій українське національне життя знайшло свободу розвитку. Перемога австро-угорської монархії буде нашою перемогою. І що більшою буде поразка Росії, то швидше виб’є година визволення України... Тільки той народ має права, що вміє їх здобути. Тільки той народ має історію, що вміє її творити рішучими ділами... Нехай на руїнах царської імперії зійде сонце вільної України!»

image

Своїм завданням ЗУР проголосила:

  

image

боротьбу за побудову самостійної української держави на українських землях, що входили до Російської імперії;

   imageзапровадження територіально-національної автономії – коронного краю на українських землях Галичини та Буковини у складі Австро-Угорщини.

image
Коли  й ким було створено 

Союз визволення України

image

Утворення самостійної української держави у формі конституційної монархії.

Утвердження демократичного устрою,

imageimage
ПРОГРАМОВІ надання рівних прав і свобод ЗАСАДИ представникам усіх національностей.

Співпраця з урядами Німеччини та Австро-Угорщини

Діяльність СВУ:

             прагнули використати війну австро-німецького блоку проти Росії для завоювання самостійності України;

             imageактивна робота серед українських військовополонених у таборах Австро-Угорщини й Німеччини (створення для українців окремих таборів, надсилання туди вчителів та інструкторів, створення  бібліотек, аматорських гуртків, освітніх курсів. У багатьох таборах був налагоджений випуск газет і журналів).

             протягом 1917 р.  з військовополоненних було сформовано три добровільні     дивізії:       дві        «синьожупанників»   та   одну «сірожупанників» (за кольорами їхніх одностроїв), які стали учасниками українських революційних подій.

             у державах Четверного союзу й у нейтральних країнах члени СВУ поширювали літературу про Україну, пропагували ідею створення незалежної української держави.

З початком Української революції СВУ передав свої повноваження Українській Центральній раді

imageПереважна більшість українських політиків і партій в Росії поставилися до СВУ негативно або з ворожістю. Зокрема, М. Грушевський не визнавав за діячами СВУ права виступати від імені українського населення Росії. С. Петлюра назвав членів СВУ «безвідповідальними запроданцями».

ü   Геополітичні плани держав — головних учасників Першої світової війни стосовно України мали багато відмінного, але були спільними в тому, що жодна з них не цікавилася прагненнями самих українців. 

ü  

image

В умовах початку війни, посилення воєнного психозу, коли держави вступили у збройне протистояння, українські політичні діячі виробили свою власну позицію до війни. Історичною заслугою Союзу визволення України було те, що він став першою українською організацією, яка проголосила своєю метою створення самостійної

Української держави. 

ü   У складі австро-угорської армії в роки війни були сформовані добровольчі українські підрозділи в Галичині та на Буковині. 

Підведення підсумків уроку


image


image«Сьогодні на уроці я навчився (навчилась) …»

image

image

Домашнє завдання

1)Опрацювати параграф 1.

 

1)Чи можна стверджувати, що перша світова війна активізувала українське національне питання і спричинила зростання української національної свідомості.


image

pdf
Додано
11 вересня
Переглядів
179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку