Перший урок "Україна – європейська країна" для учнів 6 класу

Про матеріал
Перший урок для учнів 6 класу (на 1 вересня), даний урок має на меті розширити знання учнів про Україну, набуті в попередніх класах; показати роль і місце України в житті Європи; виховувати інтерес та повагу до здобутків і досягнень свого народу та європейських народів; ознайомити учнів із визначними пам’ятками України та Європи.
Перегляд файлу

Україна – європейська країна

(Перший урок для учнів 6-го класу)

 

Мета: розширити знання учнів про Україну, набуті в попередніх класах; показати роль і місце України в житті Європи; виховувати інтерес та повагу до здобутків і досягнень свого народу та європейських народів; ознайомити учнів із визначними пам’ятками України та Європи, що ввійшли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО; розвивати вміння вільно висловлювати свою думку.

Обладнання: ноутбук, відеоролики про Україну, аудіо-записи пісень, презентація «Моя Україна», карта України та Європи.

Форма проведення: віртуальна подорож-гра.

 

Хід уроку

 

І. Організація момент. Мотивація навчання.           

    Вступне слово вчителя.

Доброго дня, дорогі діти, шановні батьки! Святково та урочисто розпочався сьогодні для вас новий навчальний рік. Нехай він буде плідним, радісним, цікавим для всіх учнів і принесе гарні досягнення в навчанні, сформує міцні знання.

Безумовно, найбільш пам’ятними в шкільному житті кожного учня є перший та останній дні навчання. Оскільки, Перше вересня – це плани, сподівання, мрії, задуми на весь навчальний рік, а свято Останнього дзвоника – це досягнення, звершення, успіхи.

Вчені вже давно довели, що найкраще і найміцніше людина запам’ятовує ту інформацію, яку почула чи побачила на початку та наприкінці. Мабуть, саме тому такого важливого значення в нашій державі надають Першому уроку в новому навчальному році. Адже саме він стає своєрідним орієнтиром для нас із вами.

Перший урок – незвичайний, бо він не стосується жодного з предметів. Це урок державності, людяності, а сьогодні – це ще й урок нашої з вами соціальної та національної свідомості. І я сподіваюся, ви не залишитеся байдужими до того, про що ми говоритимемо.

 

ІІ. Оголошення теми та мети уроку.

     Вчитель. У безмежному космічному просторі знаходиться наша маленька блакитна планета – Земля. На ній зараз живе понад 7 млрд. людей. Вони належать до різних народів, є громадянами більш як 252 країн. Та нам найдорожча та країна, де ми народились, живемо, минає наше дитинство, приходить юність. Це, звичайно, – Україна.

     Україна – це наша земля, рідний край з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею і талановитими, працьовитими людьми.

(Відео «Україна це ти».

(https://www.youtube.com/watch?v=076EyPEVWuU)

 

 

      Вчитель. На сьогоднішньому уроці ми здійснимо віртуальну подорож-гру «Україна – європейська країна». Нам потрібно довести, що Україна займає гідне місце в розвитку європейської цивілізації.

    Під час подорожі ми зробимо декілька зупинок. Перш ніж говорити про історичну, культурну спадщину, маємо визначити, яке місце відводиться Україні на географічній карті.

 

ІІІ.Основна частина уроку.

   Віртуальна подорож «Україна – європейська держава».

Як ви здогадалися, перша наша зупинка – «Географічна». Час на даній станції ми проведемо з користю. Розкажіть, що ви знаєте про Україну.

 

(Розповіді учнів)

 

     Вчитель. Ви добре впоралися з даним завданням. Але хочу звернути вашу увагу на ще деякі цікаві факти. (Використовується інтерактивна дошка).

 

За територією Україна є найбільшою державою в Європі – 603,7 тис. кв. км.

За чисельністю населення (42,7 млн. чол.) – п’ятою.

Протяжність України із заходу на схід – 1316 км.

Протяжність України з півночі на південь – 893 км.

Протяжність кордонів – 6500 км.

 

     Вчитель.

     Проаналізуйте дані факти і зробіть висновок.

 

(Учні висловлюють свої думки)

 

     Дійсно, діти, Україна – складова частина європейської цивілізації. Зараз ми з Вами в цьому переконаємося. Ми заглянемо до інших держав, які є сусідами нашої країни, бо існувати відокремлено ми не можемо в жодному випадку.  Вдома, у школі ви користуєтеся мережею Інтернет, читаєте енциклопедії, які багато цікавого розповідають про ту чи іншу країну. Ось зараз і перевіримо ваші  знання.

Бліц-опитування

- Це найвідоміший годинник Лондона? (Біг Бен)

- Якою однією назвою об’єднані країни Данія та Фінляндія? (Скандинавські)

- А які гори розташовані в Італії? (Альпи і Апенніни)

- В якій державі було започатковано проведення олімпійських ігор? (в Греції)

- Друга світова війна почалася з нападу Німеччини на цю країну? (Польща)

- Хто з князів віддав у дружини французькому королеві свою доньку Анну? (Ярослав Мудрий)

 

Вчитель.

    Вирушимо на нашу наступну зупинку «Історичну» і дізнаємося, чим відома наша держава в Європі.

 

(Підготовлені  учні розповідають про успіхи українських правителів, науковців, політиків в різні історичні часи. Розповідь супроводжується презентацією)

 

Учень. Наша держава відома тим, що понад 300 років тому була створена перша Конституція в Європі саме на Україні гетьманом Пилипом Орликом. Учениця. У французькому місті Санліс було встановлено пам’ятник дочці нашого славетного предка, князя Ярослава Мудрого, королеві Франції – Анні Київській, яка зробила великий внесок у розвиток відносин між двома європейськими державами.

Учень. Найбільший у світі і Європі літак «Мрія» створений в Україні, у Київському конструкторському бюро ім. Антонова.

Учениця. Львівський автобусний завод відомий в Європі як найбільший.

 

Вчитель. Ці розповіді можна продовжувати ще кілька годин, але за браком часу ми відвідаємо з вами ще одну зупинку, щоб переконатися, що наша держава – європейська. Жодна нація не може існувати без розвитку культури. Тож на зупинці «Культурна спадщина» ми поговоримо саме про внесок українців у розвиток європейської культури.

      Протягом багатьох століть культура українського народу розвивалась в руслі загальноєвропейських і загальнолюдських цінностей. Наші предки свято берегли успадковані надбання, накопичували знання, практику взаємин із природою. Однією із особливостей нашої культури є здатність сприймати, перетворювати, українізувати різноманітні культурні впливи, ділитися своїми кращими надбаннями з іншими народами, вносити свої найвидатніші пам’ятки до скарбниці світової культури.

     А тому у 1990 році Україна підписала «Конвенцію щодо захисту світової культурної природної спадщини», яка була затверджена ЮНЕСКО. Сьогодні до списків світової культурної спадщини внесено пам’ятки української культури. А які? Зараз ми з вами дізнаємося.

 

Довідка.

      Софія Київська. До ХІ ст. на місці теперішньої Софійської площі було                                               «поле поза градом», де багато разів билися на смерть наші предки з кочівниками, які прагнули заволодіти заможним містом. Як стверджує літописець, на пам’ять про одну з таких перемог у 1017 році великий князь Ярослав Мудрий заклав Софійський собор, присвячений премудрості Божій.

      Софійський собор став головним храмом Київської Русі, суспільним та культурним центром держави. Тут «садовили» князів на великокняжий престол, приймали іноземних послів, вели літопис. У храмі зберігалася перша у давньоруській державі бібліотека, зібрана князем Ярославом. У ХVІІ–ХVІІІ ст. навколо собору сформувався кам’яний монастирський ансамбль – шедевр українського бароко. Надзвичайно цінними є фрески собору.

      Києво–Печерська Лавра. Один із найдавніших на Русі православних монастирів – Києво-Печерську Лавру – було засновано в середині ХІ ст. монахом Антонієм у печерах на кручах правого берегу Дніпра, неподалік від заміської княжої резиденції у селі Берестове. Згодом дана обитель стала центром поширення та утвердження християнства у Київській державі, а також освіти й культури в усьому слов’янському світі. З нею пов’язано початковий період літописання. Тут мешкали і працювали видатні письменники, художники, лікарі, будівельники.

      У ХVІІ –ХVІІІ ст. монастир відігравав визначну роль у політичному житті країни, збереженні православ’я, розвиткові національних традицій літератури, малярства, архітектури, просвіти і науки.

     Місто Львів. Старе місто – унікальний центр міста Львова, де розташовані цікаві пам’ятки архітектури. Оскільки саме місто довгий час входило до складу західних країн (Австро-Угорської імперії, Польщі), його вулиці дуже схожі на віденські, празькі або варшавські.

     Найкращими зразками барокової архітектури у Львові є кафедральний собор св. Юра та костел домініканців.

 

      Вчитель. Звичайно, цей показ можна продовжувати. А, говорячи про сьогодення, ми гордимося тим, що в 2005 році в нашій країні було проведено конкурс «Євробачення – 2005». Руслана Лижичко довела, що українці - народ талановитий, виборовши перше місце в даному конкурсі в 2004 році. Дякуючи їй, про нашу країну ще більше дізналися не тільки в Європі, а й в усьому світі.

А на «Євробаченні – 2016» знову перемогла українська співачка Джамала.

   Ми можемо зробити висновок, що українська культура є надбанням європейської цивілізації. Українці зараховані ЮНЕСКО до чотирьох найпрацьовитіших народів світу, мова – до трьох наймелодійніших, народне мистецтво (особливо вишивка, кераміка, писанкарство, декоративний розпис) – до творів загальнолюдського планетарного значення. Сотні імен видатних українців увійшли до золотого фонду світової культури.

      А тепер проведемо конкурсну програму «Що я знаю про Європу та Україну?». Гра складається із кількох турів. (Учні діляться на дві команди).

 

Тур 1. Розминка.

- Як розшифровується абревіатура ЄС? (Європейський Союз)

- Яка єдина грошова одиниця введена в Європейському Союзі? (Євро)

- На якому материку знаходиться Європа? (Євразія)

- В якій країні знаходиться географічний центр Європи? (Україна, Закарпаття, село Ділове Рахівського району, біля кордону з Румунією. )

 

Тур 2. Географічне лото.

Учні отримують 2 набори карток – один з назвами країн, інший – із назвами столиць. Їм необхідно розкласти картки у відповідності один з одним – країна та її столиця.

1. Австрія – Відень.

2. Данія – Копенгаген.

3. Греція – Афіни.

4. Італія – Рим.

5. Швеція – Стокгольм.

6. Франція – Париж.

7. Німеччина – Берлін.

8. Україна – Київ.

 

Тур 3. Кулінарний.

Завдання 1:  Діти повинні відгадати як називаються національні страви.

- Це традиційна українська страва, хоча виготовляють її і інші (німці, поляки, чехи, румуни). В Україні зазвичай цю страву готують на Пасху та Різдво. Необхідними компонентами цієї страви є м'ясо, часник та перець. Сама страва продовгувата, витягнута за формою і дуже смачна. (Домашня ковбаса)

- Вони бувають різні за розмірами та формою. У перепілки вони маленькі та в цяточку, а у страуса – великі та міцні. У різних країнах їх традиційно смажать, варять, а у нас вони фаршировані. (Яйця)

- Цей кулінарний витвір має прямокутну форму. Страва названа на честь відомого французького полководця. Ця страва дуже солодка та смачна. (Торт Наполеон)

- Для виготовлення цього традиційного українського напою беруть фрукти і ягоди,  заливають водою, варять, додають мед чи цукор. Цей напій обов'язково готують до Різдва (Узвар)

Завдання 2: учні повинні назвати якомога більше страв України (як однієї                            з країн Європи).

 

Тур 4. Запитання-відповідь.

1. Яка найбільш типова страва італійської кухні? (піца, спагетті)

2. Що у Венеції заміняє вулиці? (канали з водою)

3. Про якого лицаря-невдаху розповів світу іспанський письменник Сервантес? (Дон Кіхот)

4. На цій горі, що знаходиться в Греції, за легендою жили давньогрецькі боги? (Олімп)

5. Столицею якої держави є Рим? (Італія)

6. Якого древньогрецького героя прославили 12 подвигів? (Геракл)

7. Яка найвідоміша та найвища споруда Парижу? (Ейфелева вежа)

8. Як звали кота, що вмів зникати по частинах, у відомій казці «Аліса в країні чудес» англійського письменника Льюіса Керола? (Чеширський кіт)

9. Ця невелика країна повністю знаходиться на території Риму? (Ватикан)

10. Місто Лондон знаходиться на цьому острові? (Великобританія)

 

Тур 5. Прапори

Завдання: Визначити прапор відповідно до країни.

                                     

                    №1                                                                                № 2

 

                                  

                   №3              № 4

 

                                   

                  №5                                                                                          №6

 

                                

 

                  №7                                                                                          №8

 

                           
Країни:

1. Великобританія

2. Польща

3. Іспанія

4. Італія

5. Німеччина

6. Румунія

7. Франція

8. Україна

 

Вірні відповіді: 1 – Іспанія, 2 – Німеччина, 3 – Україна, 4 – Франція, 5 – Польща, 6 – Румунія, 7 – Великобританія, 8 – Італія.

 

 

(Підсумки гри, нагородження)

ІV. Підсумок

Вчитель. Завершуючи нашу віртуальну подорож-гру, ми можемо сказати, що Україна  складова частина Європи. І доказом цього є рішення Європейського парламенту (червень 2017 року) про надання безвізового режиму для громадян України. Президент П. О. Порошенко зазначив, що «це рішення для нас, українців, є символом приналежності нашої країни до спільного європейського цивілізаційного простору».  

       Ми повернули сьогодні наш шкільний глобус і крізь сітку меридіанів і паралелей побачили, чим багата наша держава і що вона може із впевненістю просуватися до єдиного європейського простору, бо може зробити вагомий внесок у розбудову нової об’єднаної Європи.

    А ось ці журавлики нехай несуть мир і злагоду у взаєморозумінні між Україною і країнами Європи.

 

(Учитель роздає дітям символічні паперові журавлики)

 

(Відео пісні «Гарна пісня про Україну»)
(https://www.youtube.com/watch?v=SYCUsAbwzCY)

 

 

 

 

Список використаних джерел

 

1. Верховець В.М. Світочі України / В.М. Верховець. – Х.: «Торсінг Плюс»,

    2010.

2. Години спілкування. 5-8 кл. – Х. : Видавнича група «Основа», 2013.

3. Гусак С.В. Легендарні постаті України / С.В. Гусак. – Х.: «Торсінг Плюс»,

    2014.

4. «Що таке Європейський Союз?»// Позакласний час.-2012.-№12.-7 с.

5. https://www.youtube.com/watch?v=076EyPEVWuU

6. https://www.youtube.com/watch?v=SYCUsAbwzCY

 

 

1

 

doc
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
1024
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку