Перший урок "Я люблю свою країну"

Про матеріал
Перший урок - урок знайомство. Створити святковий мікроклімат в класі для знайомства дітей; формувати поняття учнів про Батьківщину як спільний дім українського народу, сформувати уявлення учнів про школу як країну знань, розширити кругозір учнів про рідну Україну, про народну символіку та державні символи, викликати інтерес до пізнання своєї Батьківщини, її просторів, розвивати почуття патріотизму, заохочувати творити добро, здобувати знання, щоб бути гідним учнем своєї школи і громадянином своєї держави.
Перегляд файлу

Тема:  Я люблю свою країну

Мета: Створити святковий мікроклімат в класі для знайомства дітей; формувати поняття учнів про Батьківщину як спільний дім українського народу, сформувати уявлення учнів про школу як країну знань, розширити кругозір учнів про рідну Україну, про народну символіку та державні символи, викликати інтерес до пізнання своєї Батьківщини, її просторів, розвивати почуття патріотизму, заохочувати творити добро, здобувати знання, щоб бути гідним учнем своєї школи і громадянином своєї держави.

Обладнання. Карта України, Державний Герб, Прапор, Гімн України, презентація «Україна – моя Батьківщина», різнокольорові паперові  квіти

 Тип уроку: засвоєння нових знань.

Девіз уроку: «Ми всі – одна сім’я, єдина ми родина. Мільйони різних «я», а разом – Україна».

Хід уроку

І. Привітання

Ранок розпочавсь цікаво,

Світить сонечко ласкаво,

В календарик заглядає

І від посмішки аж сяє.

Знає сонце гомінливе –

День сьогодні особливий!

 Любі, мої милі діти. Ви сьогодні вже учні, щойно для вас пролунав перший дзвіночок, який дав наказ розпочинати подорож у країну Знань.

Я сьогодні всіх щиро вітаю в  нашій школі, у дружній сім’ї.

    У нашому класі 6 хлопчиків та 8 дівчаток. Це означає, що у школу влився новий колектив діток. А, щоб стати гарним класом, ви повинні дружити, розуміти, поважати один одного, допомагати у важку хвилину. Отак і буде в нас клас- родина.

   Давайте повторимо за мною.

У нас немає ,,ти’’,

У нас немає ,,я’’,

Ми- єдиний клас,

Ми – одна сім’я.

 ІІ. Галявина знайомств

Вчитель

Дорогі діти! Сьогодні ви стали учнями, розпочалося ваше шкільне життя. Я вітаю вас із першим навчальним днем, із першим шкільним святом, із першим уроком. Сьогодні ви із звичайних хлопчиків і дівчаток перетворилися на учнів, школярів. Подивіться, шановні батьки, які в нас гарні діти: чепурні, веселі, жваві, непосидючі, розумні, кмітливі! А батьки? Я впевнена: кращих батьків просто не існує.

Подяка найріднішим батькам.

Давайте їм пошлемо повітряний поцілунок. А вони його зловлять.

Але для початку давайте пригадаємо як це такий поцілунок повітряний показати?

А зараз інструкція для батьків, повітряні поцілунки потрібно вміти приймати.

Ось так.

Отож приготувалися, повернулися до наших найрідніших, наймиліших і найкрасивіших матусь і дідусів і шлемо їм всім солодкий повітряний поцілунок.

Молодці.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Подивіться на дошку. Що ви бачите?

Так, діток, хлопчик і дівчинка і наша Україна, держава в якій ми звами живемо.

Що ви знаєте про нашу Батьківщину? Найбільша країна в Європі. Має 24 області. Столиця – Київ. А ще вона має національні символи, за якими її можна розпізнати. Що ж це таке СИМВОЛ?

«Національні символи України»

Символіка – своєрідна візитна картка країна, вона ніби  представляє її, підтверджує своє існування. З глибини віків  дійшла  до нас ось така легенда.

Давним давно жила одна жінка. І було у неї три сини. Росли сини чесними, сміливими і дуже любили свою матір, готові були віддати за неї своє життя. Підросли вони і вирішили піти в люди і прославити свою матір.

Першим пішов старший син. Мати, щоб він про неї пам’ятав, подарувала йому золоту корону з трьома промінчиками. Пішов син. І за корону, яка зігрівала людей і вела вперед, показувала дорогу до кращого життя, дали першому сину ім’я – Тризуб.

Середньому сину мати в дорогу подарувала жовто-блакитний одяг. Своїми хорошими справами прославив він свою матір. Дали люди йому ім’я – Прапор.

А там, де був молодший син, завжди звучала дзвінкоголоса пісня, тому що мати подарувала молодшому сину голос солов’я. І дали йому ім’я – Гімн.

З того часу йдуть завжди разом – Тризуб, Прапор і Гімн, прославляючи рідну матір. Вони стали державними символами України.

  •                  Герб, Прапор і Гімн – три основні національні символи України.

У тризубі відображено триєдність життя. Це Батько-Мати-Дитя. Вони символізують собою Силу-Мудрість-Любов.

  •                  Розгляньте зображення Прапора України. Якої він форми? Які кольори ви бачите на українському прапорі?
  •                  Пригадайте, що означають ці кольори?
    •                 Жовтий колір – це колір пшеничної ниви, колір хліба, зерна, що дарує життя всьому сущому на землі, це колір жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів би, не заколосився б хліб. Це символ достатку українського народу.
    •                 Блакитний, синій колір – це колір ясного, чистого, мирного неба. Це колір води, без якої не дозрів би хліб. І ще – це колір миру.
  •                  Що таке Гімн?
    •              Гімн – це найголовніша пісня держави. З гімну починають урочисті збори, свята, надзвичайні масові події, гімном їх і закінчують. Це хвалебна пісня своїй Батьківщині в якій народ висловлює побажання бути вільним, щасливим, жити в достатку.

       Бачу ви вже стомилися. Пропоную розім’ятися

Фізкульхвилинка.

Ми – метелики чудові.

(діти нахиляють голову вліво-вправо)

Є в нас крильця кольорові,

(Розводять руки в сторони)

Ними ми махаємо

(Виконують махи руками)

Над квітами літаємо.

(Кружляють навколо себе)

—Метелики разом з вами кружляли і сіли у вас на партах. Погляньте, куди сили ваші метелики, на квіточки. Погляньте на свої квіточки, які вони красиві, яскраві, кольорові, схожі трішечки на вас. Красиві, усміхнені, щасливі. Ви майбутнє нашої країни, тому від сьогодні маєте забути про всі пустощі, відпустити лінь та гарно і старанно вчитися. Візьміть свою квіточку та прикрасьте нашу Україну.

    Подивіться, як багато кольорів у нас вийшло, які гарні квіти, вони всі різні, але яку красиву і єдину країну вони створили. Подивіться один на одного, посміхніться. Ми теж всі різні – маємо різний колір очей, волосся, різний зріст, голос. Але тепер у нас буде багато спільного. Нас об’єднала наша школа, наш клас, ми будемо вчитися, співати, танцювати, веселитися. Тепер ми одна родина, один колектив. Саме в цю хвилину народився наш клас (учитель поміщає табличку над кольорами). Ось він який - наш клас!

Девіз «Ми всі – одна сім’я, єдина ми родина. Мільйони різних «я», а разом – Україна».

VІІІ. Підсумок уроку.

Наша урок добігає кінця. Ви піднялися на одну сходинку Країни знань. А попереду ще таких кроків буде багато. Нехай цей шлях буде для Вас радісним і цікавим.

Я подарую вам веселку

Ви на неї ступайте сміливо

Хай у школі вам буде легко

Головне будьте мрійливі!!!

Сьогодні у школі для вас пролунав Перший дзвіночок, я хочу щоб ви запам’ятали свій перший день у школі, і згадку подарувати ось такі дзвіночки.

 

docx
Додано
16 січня
Переглядів
83
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку