Персоналії, історично-культурні пам’ятки та історично-географічні об’єкти для візуального розпізнавання до теми «Розгортання Української революції. Боротьба за відновлення державно

Про матеріал
Дидактичні матеріали містять теоретичні відомості, образну та умовно-графічну наочність до теми «Розгортання Української революції. Боротьба за відновлення державності» чинної програми ЗНО з історії. Дані матеріали будуть корисні як для вчителя при підготовці уроків історії України у 10 класі, так і для учнів, які прагнуть вдосконалити свої знання та добре підготуватись до ЗНО.
Перегляд файлу

Розгортання Української революції. Боротьба за відновлення державності

Персоналії для візуального розпізнавання:

Скоропадський Павло Петрович — ВікіпедіяПавло Скоропадський (1873–1945 рр.) –політичний, державний і військовий діяч. Походив зі старовинного козацько-старшинського роду. Брав участь у російсько-японській і Першій світовій війна. У квітні 1918 на Всеукраїнському хліборобському конгресі генерала обрано гетьманом Української держави. За допомогою німецьких військ П.Скоропадський прийшов до влади і добився відносної економічно стабільності, спираючись на поміщиків, великих промисловців і фінансистів. Значними були досягнення гетьмана у національно-культурній політиці.

1919 - Євген Петрушевич став уповноваженим диктатором ЗУНР.Євген Петрушевич (1863–1940 рр.) – видатний громадсько-політичний і державний діяч. З 1914 був членом Головної Української Ради, з 1915 – Загальної Української Ради. У листопаді 1918 як президент Української Національної Ради (УНР) Є. Петрушевич проголосив створення на українських землях Австро-Угорщини Української держави, згодом обраний у Станіславі президентом УНР (фактично – Президентом ЗУНР).

Петлюра, Симон Васильевич — ВикипедияСимон Петлюра (1879–1926 рр.) – видатний громадсько-політичний і державний діяч, публіцист. З 1900 р. – член РУП (з 1905 – УСДРП). З березня 1917 – член УЦР, з травня 1917 – голова Українського генерального військового комітету, з червня 1917 – генеральний секретар військових справ у першому уряді В. Винниченка. У листопаді 1918 став членом Директорії і головним отаманом армії УНР. У лютому 1919 С. Петлюра вийшов з УСДРП і очолив Директорію УНР. За його ініціативи у квітні 1920 підписано Варшавський договір.

Нестор Махно (1888–1934 рр.) – український політичний та військовий діяч, повстанський отаман, командувач Революційної повстанської армії України, керівник селянського повстанського руху 1918–1921 років, відомий анархіст і тактик ведення партизанської війни. Його називали «Устимом Кармалюком XX ст.».

Не російський і не «совєтський» | Газета «День» мобільна версія

Володимир Вернадський (1863–1945 рр.) – видатний природознавець, мінералог і кристалограф, основоположник геохімії, біогеохімії, гідрогеохімії, вчень про ноосферу і біосферу. У 1918-1921 – перший президент Української Академії Наук.

 

 

Історично-культурні пам’ятки для візуального розпізнавання:

100 років тому за Гетьманату спорудили перший монументальний пам ...

Пам’ятник Тарасові Шевченку в м. Ромни, Іван Кавалерідзе, 1918 р. (перший у світі пам’ятник великому Кобзарю на повний зріст).

Схилив на свій бік буджацьких татар і привів їхніх заручників у ...

«Еней та його військо», Григорій Нарбут,1919 р.

Історично-географічні об’єкти для візуального розпізнавати на картосхемі:

Територія Української Держави Павла Скоропадського

 

Хід воєнних дій на території України в 1918–1921 рр.

 

Тренувальні тести

1. Прочитайте рядки життєпису політичного діяча й укажіть його.

«Роки життя – 1863-1940. Народився у м. Буську, закінчив юридичний факультет Львівського університету. Був послом до австрійського парламенту. Обраний Президентом ЗУНР, емігрував, помер у Берліні».

А) Дмитро Вітовський. Б) Сидір Голубович.

В) Кость Левицький. Г) Євген Петрушевичю

2. Прочитайте факти біографії історичного діяча й укажіть його.

«Роки життя – 1873-1945. Народився у старовинній козацько-старшинській родині. Учасник російсько-японської і Першої світової воєн, генерал-лейтенант. Сім з половиною місяців керував Українською Державою. Помер у Німеччині від ран, отриманих під час бомбардування».

А) Олександр Греков. Б) Симон Петлюра.

В) Павло Скоропадський. Г) Мирон Тарнавський.

3. Прочитайте факти біографії історичного діяча й укажіть його.

«Роки життя – 1873-1945. Народився у старовинній козацько-старшинській родині. Учасник російсько-японської і Першої світової воєн, генерал-лейтенант. Сім з половиною місяців керував Українською Державою. Помер у Німеччині від ран, отриманих під час бомбардування».

А) Олександр Греков. Б) Симон Петлюра.

В) Павло Скоропадський. Г) Мирон Тарнавський.

4. Прочитайте рядки життєпису діяча науки й укажіть його.

«Роки життя – 1863-1945. Закінчив природниче відділення Петербурзького університету. Був першим президентом Української Академії наук. Головна книга життя — монографія про біосферу і ноосферу».

А) Володимир Вернадський Б) Михайло Грушевський

В) Агатангел Кримський Г) Орест Левицький

5. Прочитайте рядки життєпису історичного діяча й укажіть його:

«Роки життя – 1888-1934. Народився у с. Гуляйполе на Катеринославщині. Під час першої російської революції став членом анархістської організації, був засуджений на довічне ув’язнення. Близько трьох років був отаманом на півдні України, популярним народним ватажком, прозваний «батьком». Емігрував, помер у Парижі».

А) Михайло Грушевський. Б) Нестор Махно.

В) Симон Петлюра. Г) Юрко Тютюнник.

6. Прочитайте уривок і вкажіть скульптора та географічний об’єкт, де відбулися описані події.

«У жовтні 1918 р., ще в умовах Гетьманату, на Сумщині було відкрито перший в Україні пам’ятник Т. Шевченкові. Монумент спорудив молодий скульптор... Це було національне свято».

А) Іван Гончар, Конотоп. Б) Іван Кавалерідзе, Ромни.

В) Матвій Манізер, Тростянець. Г) Леонід Позен, Шостка

7. Художник, графік, автор картини «Еней та його військо»

А) Михайло Бойчук. Б) Микола Бурачек.

В) Георгій Нарбут. Г) Карпо Трохименко.

https://history.vn.ua/lesson/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014.files/image116.jpg8. Територію якого державного утворення позначено на картосхемі жирною лінією?

А) Української Народної Респуб-ліки згідно з Третім Універсалом

Б) поширення влади Генерального Секретаріату згідно з «Тимчасовою інструкцією...» Тимчасового уряду Росії

В) Української Держави гетьмана П. Скоропадського

Г) Української Соціалістичної Радянської Республіки

https://history.vn.ua/lesson/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014.files/image117.jpg9. Позначений на картосхемі наступ Армії УНР і УГА призвів до:

А) проголошення Української Народної Республіки

Б) повалення влади гетьмана П. Скоро-падського

В) «Київської катастрофи»

Г) «Листопадового зриву»

https://history.vn.ua/lesson/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014.files/image118.jpg10. Наведена картосхема дає змогу характеризувати події:

А) Радянсько-польської війни

Б) Першого Зимового походу

В) Другого Зимового походу

Г) «Чортківської офензиви»

 

https://history.vn.ua/lesson/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014.files/image119.jpg

11. Яка територія заштрихована на карті?

А) територія Одеської Радянської Республіки у січні 1918 р.

Б) територія, контрольована армією барона П. Врангеля в грудні 1919 р.

В) територія, охоплена махновським рухом у травні 1919 р.

https://history.vn.ua/lesson/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014.files/image120.jpgГ) територія, окупована військами Антанти наприкінці січня 1919 р.

12. Яка подія привела до зображеного на карті наступу польсько українських військ на Київ?

А) «Київська катастрофа», вступ до Києва військ А. Денікіна

Б) «Чортківська офензива» УГА

В) об’єднання Армії УНР і УГА для спільного походу на Київ під гаслом: «На Львів через Київ»

Г) укладення Варшавської угоди

13. Кому з діячів Української революції і Визвольних змагань належать такі слова: «У розпал будь-якої революції тільки люди з крайніми гаслами при відомому щасливому збігові подій ставали вождями й мали успіх. Я це знав, але, на моє щастя, я прийшов до влади в той момент, коли для країни, змученої війною та анархією, справді була потрібна лінія компромісів...»?

https://history.vn.ua/lesson/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014.files/image122.jpghttps://history.vn.ua/lesson/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014.files/image122.jpg

14. Хто з історичних особистостей був лідером селянського руху на Півдні України в 1918–1921 рр.?

https://history.vn.ua/lesson/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014.files/image125.jpghttps://history.vn.ua/lesson/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014/full-course-of-ukrainian-history-in-tests-martinyk-2014.files/image125.jpg

15. На фото зображений

https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/8/849/1_8.jpgА) голова Центральної Ради М. Грушевський.

Б) гетьман України П. Скоропадський.

В) голова Директорії УНР В. Винниченко.

Г) головний отаман Армії УНР С. Петлюра.

 

 

 

16. З’ясуйте, яку посаду обіймав діяч, зображений на фото.

https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/91/9195/24.jpg

А) голова Української Центральної Ради

Б) головний отаман Армії Української Народної Республіки

В) гетьман Української Держави

Г) командир Революційної повстанської армії України

Д) митрополит Української греко-католицької церкви

https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/121/12102/5.jpg17. Проаналізуйте наведену картосхему та дайте відповідь на запитання.

Хто з діячів, зображених на фото, був Президентом державного утворення, позначеного на картосхемі?

 

 

https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/121/12102/51_1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/125/12543/9.jpg18. Автором пам’ятника, що зображено є

А) І. Мартос.

Б) В. Бородай.

В) М. Микешин.

Г) І. Кавалерідзе.

 

19.Укажіть фото державного діяча, який у квітні 1918 р. прийшов до влади в Україні в результаті державного перевороту.

https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/91/9195/24.jpg

 

docx
Додано
30 січня 2021
Переглядів
1470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку