Первоцвіти рідного краю

Про матеріал
Мультимедійна презентація "Первоцвіти рідного краю", як додаток до виховного заходу "Первоцвіти - провісники весни"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРВОЦВІТИ НАШОГО КРАЮ

Номер слайду 2

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Під назвою першоцвіти (первоцвіти) біологи об’єднують ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах. Природа їх розмальовує у яскраве забарвлення, яке неможливо не помітити на тлі темного лісового покриву чи залишках снігу на пагорбах гір. Навесні знов землю вкриють квіти: тендітні, беззахисні первоцвіти.

Номер слайду 3

Підсніжник білосніжний       Підсніжник звичайний, підсніжник білосніжний(місцева назва козульки)—багаторічна цибулиннарослина. Назва роду походитьвід грецьких слів,які в перекладі означають «молочно-квітковий» (колір квітів цієї рослини нагадує молоко). У народіназивають сніговим дзвіночком. Підсніжник звичайний зростаєу листяних лісах і чагарникахв Карпатах . Росте в Тернопільській та Чернівецькій областях.         Це лікарська рослина, квіти, листя і підземні частини якої містять різні поживніречовини. Їх використовують для виготовлення серцево-судинних препаратів.        Ранньою весною місцями в лісах утворює на ґрунті чудовий білий мереживний килим. Цвіте у березні — квітні. Дуже цінна декоративна рослина. Цибулини отруйні.

Номер слайду 4

Ряст пустоцвітий Ряст — трав’яниста рослина, що цвіте рано навесні білими, жовтими, червонуватими або фіолетовими квіточками, зібраними у китиці. Символ життя, відроджуваного весною. У народі кажуть, що коли на Благовіщення дівчина побачить цю квітку,то обов’язково цього року вийде заміж.

Номер слайду 5

Білоцвіт весняний   Поруч із підсніжником на галявині можна зустріти дуже схожу квітку, його побратима -білоцвіт весняний. В народі цю квітку називаютьвесняна скороспілка, нарцис лісовий. Ці назви говорять про те, що ця квітка розквітає весною. Ця ранньовесняна квітка людям відома ще з давніх-давен. Часто її зображення можна зустріти на родових гербах, поштових марках, що свідчить про велику пошану до неї.

Номер слайду 6

Горицвіт весняний  В народі називають по-різному: жовтоцвіт, волосатик, мохнатик, чорногорка, стародубка, горицвіт весняний, жовтоцвіт весняний. Наукова ж назва цієї рослини – Adonis vernalis L. (горицвіт весняний). Існує легенда. Юнак Адоніс, син царя Кіпру, був убитий на полюванні вепром. Афродіта гірко оплакувала смерть коханого, і за її велінням з крапельок його крові виросла чудова квітка. Зглянувшись над богинею, Зевс наказав відпускати навесні Адоніса на землю. В цей весняний час разом з Афродітою радіє вся природа.

Номер слайду 7

Шафра́н Шафра́н — рід трав'янистих багаторічних рослин. В літера- турі іноді трапляється назва з латинки крокус. Відомо 70 видів.  Назва крокус пов’язана з грецькою міфологією. Легенда розповідає про те, що житель Олімпу бог Гермес під час змагання зі своїм другом Кроком, випадково вбив його. Оплакуючи, Гермес перетворив краплі його крові в прекрасні квіти крокуси –такі ж красиві, як його друг.

Номер слайду 8

Проліска дволиста. Проліска дволиста , род. Гіацинтові (Hyacinthaceae).    Легко сплутати з гіацинтом, але відрізняється невеликими витонченими квітками (майже завжди блакитними) і тонким листям, а також ранішим початком цвітіння. Хоча назву можна зрозуміти як "лісова" квітка, у нас зустрічається лише в місті. Проліски невибагливі, добре ростуть на вологих гумусних ґрунтах під деревами, серед чагарників та на газонах. Там, де територія не надто ретельно обробляється, з часом утворюються яскраві весняні килими.

Номер слайду 9

Сон розкри́тий Назву свою - сон-трава - рослина дістала через те, що її  квітки в негоду і холод закриті, наче сплять.І снує і повір'я, нібито покладена на ніч під голову ця рослина викликала пророцькі сни. Помічено, що квіти у вітряну погоду та вночі закривають свої пелюстки і низько схиляються, як би засинаючи. Легенда Криму свідчить, що колись мисливець побачив, як ведмідь облизує коріння сон-трави і занурюється у міцний сон.        Поява перших квіток у сону збігається з настанням сокоруху в берези - якраз припадає на початок весни. Після цвітіння з'являються листочки. Доживає рослина до глибокої осені, запасаючи поживу в кореневищі.        Рослина дуже декоративна, і шкода, що її бездумно нищать, зриваючи оберемками, тому все рідше трапляється ця весняна красуня у наших лісах.           

Номер слайду 10

Багаторічна трав’яна рослина до 15 см заввишки, з підземними повзучими ниткоподібними пагонами. Стебло з укороченими меживузлями. Листки довгасто-яйцеподібні, прилистки перистозубчасті. Квітки великі (діаметр 30–40 мм), одиночні, забарвлення жовте або фіолетове. Плід коробочка. Цвіте у квітні–травні. Плодоносить у липні. Розмножується вегетативно і насінням. Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Занесений до Європейського червоного списку та Червоного списку МСОПФіалка лісова

Номер слайду 11

Купина європейська Купина́ - багаторічна рослина. Народні назви: адамів корінь, гребінь, зілля від задишки, зілля від ряботиння, кукурічка, кукурудзка, кукурудза дика, купека, купена, купина, масло сорокиче, огірочник, півники лісові, ребро, ребро Боже, серпувник, скупія, чистотіл.[Купина лікарська росте в хвойних і мішаних лісах. Тіньовитривала рослина. Поширена по всій Україні, крім високогір’я Карпат і Криму. Потребує дбайливого використання і охорони.

Номер слайду 12

Конвалія весняна Конвалія травнева - трав'яниста рослина з сімейства лілійних. Народні назви - лісовий дзвіночок, травнева лілія, польова лілія, конвалія, черемка лугова, заяча сіль, заячі вуха, дзвіночки Марії, снігові крапельки. За давніми легендами квіточки конвалії — це сльоза дівчини, яка чекає нареченого з далекого походу, це й мініатюрні ліхтарики лісових гномів, це й перлини сріблястого щасливого сміху Мавки. Багато народів шанують цю рослину, як символ весни. Конвалії – квіти, які є уособленням ніжності і крихкості. Ці дивовижні рослини дуже важко розводити, та й в природі вони зустрічаються не так вже й часто. Частково саме це робить їх такими цінними

Номер слайду 13

Тане сніг, весна, відлига…Рушила по річці крига. Сонце світить, пригріваєЙде тепло, зима тікає. В лісі сніг іще лишився,Під деревами укрився,Сніг від сонечка сховався,Теплих променів злякався. Та з під снігу – справжнє диво: Первісток весни сміливий. Показав чоло тендітне,Пелюсткове і привітне. То підсніжник, первоцвіт,Сніг долаючи і лід,Прагне з сонцем привітатисьІ з весною обійнятись. Не зривайте первоцвіти,Помилуйтеся на квіти. Той, хто робить з них букети. Знищує життя Планети. Не зривайте первоцвіти

pptx
Додано
15 лютого 2019
Переглядів
1560
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку