Петанк - сучасні ігри для сучасних дітей

Про матеріал
Петанк (фр. pétanque) — один з різновидів боулзу, метою якого є, стоячи всередині кола (обома ногами торкаючись землі), кинути порожнисті металеві кулі якомога ближче до маленької дерев'яної кулі (cochonnet, piglet, bouchon, le petit — кошонет, поросятко, паця, джек, бушон, корок, малесенький). Цю гру, як правило, грають на твердому ґрунті або гравії, але можна також грати на траві, піску тощо
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕТАНКПилипчук Тетяна Валеріївна

Номер слайду 2

Петанк (фр. pétanque) — один з різновидів боулзу, метою якого є, стоячи всередині кола (обома ногами торкаючись землі), кинути порожнисті металеві кулі якомога ближче до маленької дерев'яної кулі (cochonnet, piglet, bouchon, le petit — кошонет, поросятко, паця, джек, бушон, корок, малесенький). Цю гру, як правило, грають на твердому ґрунті або гравії, але можна також грати на траві, піску тощо. Гра подібна до бочче і боулзу. Боулз (англ. bowls; гра в кулі або кулі) — традиційна англійська спортивна гра, дуже популярна в країнах Британської співдружності, головна мета якої — підкотити асиметричні кулі якомога ближче до невеликої білої кулі, яка зветься «Джек» (Jack) або «Кітті» (Kitty).

Номер слайду 3

Гра в сучасній формі виникла в 1907 році в Ла Сіота, в Провансі, на півдні Франції. Англійською та французькою мовами назва петанк походить від la petanca [peˈtaŋkɔ] в провансальському діалекті окситанської мови, що означає "ноги разом" або, точніше, "ноги на якорі". У Франції в петанк грають близько 17 мільйонів осіб (в основному під час літніх канікул). Є близько 375 тис. гравців, ліцензованих Федерацією Французького Петанку і близько 3 тис. — в Англії. В Квебеку — близько 20 тис. Крім того, петанк-клуби є в США та в Південно-Східній Азії

Номер слайду 4

В Україні Вперше у цей вид спорту почали грати ще на початку 2000-х у Києві та Ужгороді, одним з тих, хто активно розвивав спорт на Закарпатті, був журналіст Олександр Попович. Згодом сформувалася ГО «Федерація петанку України» (ГО ФПУ), яку зареєстрували в квітні 2007 року. Президентом ГО ФПУ став Петро Гойс. Цього ж року Україна була вперше представлена на жіночому Чемпіонаті Європи (триплети) в Анкарі. В рамках Чемпіонату відбувся конгрес, на якому Президент Всесвітньої Федерації Петанку (FIPJP) Клод Азема оголосив про створення нової Федерації в Європі.

Номер слайду 5

На даний момент існують три види куль для петанку. Перший - так звані кулі для дозвілля, ці кулі можна використовувати тільки для розваги, або тренування. Зазвичай вони продаються наборами по 3, 6 або 8 куль. Другий вид - професійні кулі. Куля повинна відповідати розміру вашої руки. У деяких випадках застосовується спеціальний пристрій, що визначає хват вашої руки. А також мають відповідати таким критеріям: Вироблені з металу. Мають діаметр від 7.05 cм (мінімум) до 8 см (максимум). Мають вагу від 650 грам (мінімум) до 800 грам (максимум) Треті м’які з наповненнямпрофесійнім’яка з наповненнямдля дозвілля

Номер слайду 6

Кошонет є важливим елементом спорядження і пропонується більшістю виробників куль. Також як і кулі, кошонет має ряд критеріїв, яким він повинен відповідати. Перш за все, він повинен бути зроблений з деревини (найбільш престижні марки зроблені із самшиту) і мати розмір від 25мм до 35мм в діаметрі.

Номер слайду 7

майданчик В петанк грають на будь-якій поверхні. Проте, за рішенням організаційного комітету, гравці можуть грати на розмічених майданчиках. В такому випадку, майданчики для національних та міжнародних змагань, повинні мати такі мінімальні параметри: 15 м в довжину x 4 м в ширину. Для інших змагань, за рішенням організаторів, можуть застосовуватися інші розміри. Мінімальний розмір майданчика: 12 м x 3 м.

Номер слайду 8

У грі беруть участь дві команди. Команда може складатися з одного, двох, або трьох гравців. У грі використовується не більше 12 куль. Якщо команда складається з одного або двох гравців, то кожен з них грає трьома кулями. Якщо до складу команди входить по три гравці, то кожен гравець такої команди грає двома кулями.

Номер слайду 9

Кидаючи жереб, вибирають, яка команда починає грати першою. Ця команда креслить на полі коло діаметром близько 30 см.

Номер слайду 10

Гравець першої команди, ставши у коло, кидає дерев’яну кульку – кошонет на відстань від 6 до 10 метрів але не ближче ніж на 50 см від будь-якої перешкоди. При цьому, ноги гравця повинні бути усередині кола доти, поки кошонет не зупиниться Після того як кошонет кинутий, будь-який гравець першої команди кидає першу кулю, намагаючись розмістити її, якнайближче до кошонету. При цьому ноги гравця, який кидає, не повинні виступати за межі кола.

Номер слайду 11

Гравець починаючсої команди кидає першу кулю, стараючись поставити її найближче до кошонету. Потім в круг стає гравець другої команди і старається покласти свою кулю ближче ніж куля першої команди.  Якщо друга команда закинула свою кулю ближче, то це називається «взяти очко» і тепер кидає перша команда, щоб ще ближчи поставиити свою кулю чи вибити кулю суперника.  Якщо команда не бере очко, тобто не ставить кулю ближче ніж суперника, то вона кидає, поки їй це не вдасться або ж закінчаться кулі.

Номер слайду 12

Коли кинуті всі кулі, гейм виграє команда, чия куля найближча до кошонету. Їй зараховуєжться стільки очок скільки її куль ближче до кошонету ніж найближча куля суперника. Гра триває тих пір, поки одна з команд не набере 13 очок. Команда, яка виграла гейм починає новий, малюючи коло біля місця розташування кошонету.

Номер слайду 13

Техніка виконання кидка

pptx
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
872
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку