Петро Конашевич Сагайдачний в українському козацтві

Про матеріал

Мультимедійна презентація, яка розкриває основні напрямки діяльності видатного гетьмана України Петра Конашевича -Сагайдачного . Може використовуватися під час уроку історії України , як наочний супровід уроку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Петро Конашевич Сагайдачний в українському козацтві

Номер слайду 2

Петро Конашевич-Сагайдачний оспіваний у багатьох козацьких думах та українських народних піснях. Зокрема у відомій пісні «Ой на горі та женці жнуть» є наступні рядки: А позаду — Сагайдачний,Що проміняв жінку. На тютюн, на люльку,Необачний."Гей, вернися, Сагайдачний,Візьми свою жінку,Віддай тютюн-люльку,Необачний!"Мені з жінкою не возиться,А тютюн та люлька. Козаку в дорозіЗнадобиться!

Номер слайду 3

Просвітницька діяльність. Створив культурний осередок в Києві; стояв біля витоків Київскої братської школи;захищав та підтримував православну церкву;ініциатор відновлення в 1620 році православної ієрархіі.

Номер слайду 4

Військова діяльність Сагайдачного. Впорядкував козацьке військо; мав власну військову тактику та стратегію; прославився вдалимими морськими і сухопутними походами проти Османскої Порти; відіграв вирішальну роль в битві під Хотином.

Номер слайду 5

Козацька Рада 17 червня 1621 року в урочищі Суха Діброва ухвалила взяти участь у боротьбі проти Туреччини і вислала у Варшаву делегацію на чолі з гетьманом Петром Конашевичем, щоб за свою участь, у протитурецькій боротьбі забезпечити деякі привілеї для козацтва та права для Православної Церкви в Україні.

Номер слайду 6

1621 Відбулася відома Хотинська битва обєднанні польско-козацькі війська(близько 80 тис. чоловік) та їх вороги - 162-тисячна турецька армія (у деяких джералах 250-тисячна).

Номер слайду 7

Перемога у битві під Хотином. Сагайдачний отримав,з рук королевича Владислава у 1621 році ,у нагороду за успішні бойові дії під Хотином – меч прикрашений золотом та діамантами.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Пам'ятники Петру Сагайдачному

Номер слайду 12

Битва за Кафу 1616 Сагайдачний підготував похід до неприступної турецької фортеці Кафи (сучасна Феодосія), що була головним невільничим ринком у Криму. На виході з Дніпра, козаки зустріли ескадру османських галер. Козаки розгромили турецьку флотилію та захопили близько половини її суден. Аби ввести турків в оману щодо своїх подальших дій, Сагайдачний наказав частині війська демонстративно повернутись на Січ із захопленою здобиччю. З рештою війська Сагайдачний близько тижня переховувався поблизу Очакова. Приспавши пильність ворога, козаки продовжили свій похід.

Номер слайду 13

Похований у Богоявленському соборі Київського Братського монастиря, який в подальшому називали «монастирем Сагайдачного»

Номер слайду 14

Поштова марка випущена на честь річниці Хотинської битви

Номер слайду 15

Згідно з сучасними припущеннями протягом 1589—1592 років Сагайдачний здобував початкову освіту у Самборі. А з 1592 по 1598 роки навчався в Острозькій школі на Волині, що в той час переживала період розквіту і де працювали прекрасно підготовлені викладачі. Інтелектуальна та ідейна атмосфера Острога сформували переконання та політичні погляди Сагайдачного, як ревного поборника православ'я, який усе життя послідовно відстоював права та інтереси своєї Церкви.

pptx
Додано
14 липня 2018
Переглядів
1360
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку