Пейзаж. Широкі простори

Про матеріал
Презентація "Широкі простори" для здобувачів освіти , які вивчають образотворче мистецтво в 6 класі.. Пейзаж один з найпопулярніших жанрів живопису, основним об'єктом зображення якого є природа. При перегляді презентації діти знайомляться з основними поняттями : пейзаж, кольорова гама, повітряна перспектива. порівнюють відтінки кольорів та з художником пейзажистом Миколою Глущенко та його картинами. Наведено різні види пейзажів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 4. Широкі простори

Номер слайду 2

Якщо бачиш – на картиніНамальована ріка,Або ліс чи білий іній,Або саду красота,Може, снігова рівнина,Чи дідусевий гараж,Пам’ятай: оця картина. Називається. ПЕЙЗАЖ

Номер слайду 3

Пейзаж — один з най популярніших жанрів живопису, основним об'єктом зображення якого є природа. У пейзажі відтворюється реальна або уявна місцевість: гори, ліси, моря, а також міста, села, архітектурні споруди. Художники застосовують повітряну перспективу, щоб передати простір у живописі. Її сутність полягає у зображені віддалених предметів і фігур менш чіткими, яскравими і насиченими внаслідок споглядання їх крізь товщу повітряного середовища, яке надає кольорам холодних відтінків. Проаналізуйте, як на картинах із наближенням до горизонту втрачається чіткість і контрастність зображення, а кольори набувають холодних відтінків. Анрі Жан-Гійом Мартін. Зелена долина. Пейзаж — жанр образотворчого мистецтва; художній твір, в якому зображається природа або певна місцевість.

Номер слайду 4

Порівняйте кольори та чіткість зображення на передньому, середньому і дальньому планах. Проаналізуйте кольорову гаму картин. Сергій Шишко. Осінь. Голосієво. Кольорова гама — гармонійне поєднання відтінків певного кольору. Повітряна перспектива — видимі в просторі зміни чіткості Й кольору предметів, віддалених від спостерігача; спосіб зображення простору в образотворчому мистецтві.

Номер слайду 5

Невичерпне різноманіття природи породило в образотворчому мистецтві різні види пейзажного жанру: сільський; міський; природний; гірський; морський; парковий.

Номер слайду 6

Олексій Шовкуненко. Осінь. Микола Глущенко. Ріка в Карпатах

Номер слайду 7

Портрет митця. Микола Глущенко Микола Петрович Глущенко (1901- 1977) — відомий український художник, який працював у жанрах пейзажу, портрету, натюрморту. Народився в м. Новомосковську Катеринославської губернії (нині Дніпропетровська. обл.). У 1918 р. закінчив комерційне училище в м. Юзівці (нині Донецьк). Згодом навчався в Берлінській вищій школі образотворчих мистецтв. Після закінчення навчання переїхав до Парижа, де потрапив під вплив французьких художників К. Моне, Е. Дега, А. Матісса та інших. Улюбленим жанром художника був пейзаж. Чарівна краса рідної землі — постійне і потужне джерело його натхнення. Картини майстра представлені в багатьох українських і закордонних музеях, приватних колекціях. Відповідно до заповіту М. Глущенка 1250його робіт було передано Міністерству культури України. Художник є лауреатом Державної премії імені Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 8

Микола Глущенко. Березневий ранок

Номер слайду 9

Одна з поширених й улюблених тем пейзажистів — літо. Кольорова гама таких картин складається з різноманітних відтінків зеленого. В освітлених сонцем місцях зелений колір теплий, жовтуватий, а в затінених — холодніший, голубуватий. На передньому плані зелень яскрава, насичена, а вдалині стає тьмяною та набуває холодних відтінків.• Порівняйте відтінки зеленого кольору в освітлених сонцем і затінених місцях. Валентин Коротков. Берези. Микола Реріх. Пунка Хар'ю. Клод Моне. Пейзажу Пор-Вілле

Номер слайду 10

• Порівняйте відтінки зеленого кольору на картинах.Ісаак Левітан. Літо. Микола Глущенко. Пейзаж з деревом

Номер слайду 11

Практичне завдання. Намалюйте літній пейзаж. Орієнтовні теми: «Зелені простори», «Квітуче поле», «Літній ранок у лісі» (кольорові олівцю фломастери). Поради. Намітьте лінію горизонту. Розмістіть дерева, кущі на передньому, середньому, дальньому планах. Використайте теплі та холодні відтінки зеленого кольору в освітленій сонцем і затіненій природі. Передайте повітряну перспективу. Готові роботи оцініть колективно. Приклади утворення різних відтінків зеленого кольору

Номер слайду 12

Запитання і завдання1. Що зображають у пейзажі?2. Що таке повітряна перспектива?3. Поясніть, як у пейзажі змінюються відтінки зеленого кольору залежно від сонячного освітлення. Самостійна робота для допитливих1. Поцікавтеся, які природні краєвиди переважають у вашій місцевості. Чи знаете ви картини з пейзажами рідного краю?2. У вільний час створіть палітру найрізноманітніших відтінків зеленого кольору — від теплих до холодних, від світлих до темних.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Закусілова Маша
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Крылова Алина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 вересня 2021
Переглядів
3859
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку