підбірка прикладних задач

Про матеріал
Автором надано підбірку прикладних задач з теми "Раціональні вирази" для використання вчителем на уроках алгебри, 8 клас
Перегляд файлу
  1. Завдання в тестовій формі
  1. Довжина однієї з кімнат квартири дорівнює m метрів, а довжина другої кімнати цієї  ж квартири – р метрів. Ширина першої кімнати на 2 м менше, ніж довжина другої, а ширина другої кімнати в 2 рази менше, ніж ширина першої. Знайти, в скільки разів більше знадобиться фарби на фарбування підлоги першої кімнати, ніж другої.

 

а

б

в

г

 

  1. Комп’ютерний клуб планує одночасно обслуговувати а клієнтів. Записати вираз для кількості повітря, що припадає на кожного клієнта, якщо довжина кімнати а м, ширина b м, а висота на 4 м менше, ніж ширина.

а

б

в

г

b(b-4)

 

  1. Сім’я мурах мігрує. За перший раз вантаж масою  m г виносили n мурашок, за другий раз вантаж масою  на 10 г менше виносили n +1 мурашка, а за третій раз n -1 мурашка  винесла вантаж масою на 10 г більше, ніж першого разу. Яка середня маса вантажу, який несла 1 мураха? (скласти вираз та знайти його значення, якщо m=300г, n=100).

а

б

в

г

300г

0,3кг

0,003кг

0,3г

 

  1. В школі навчається 360 учнів. Відношення кількості учнів, які пішли на свято Новорічного ранку в маскарадних костюмах до кількості учнів без маскарадних костюмів становить 5:4, решта на свято не пішли. Знайти допустимі значення змінної у виразі, який відтворює відношення кількості учнів без маскарадних костюмів до кількості учнів, які не пішли на свято Новорічної ялинки.

а

б

в

г

х≠0

х≠4

х≠40

х≠5

 

 

  1. Задачі на відповідність
  1. На садовій ділянці довжиною а м, шириною на 3 м менше, ніж довжина, посадили яблуні. Скільки посаджено яблунь, якщо для посадки 1 дерева потрібна земельна ділянка прямокутної форми довжина якого в 10 разів менше за довжину садової ділянки, а ширина – n м?
  2. В бібліотеці є а книжок з наукової фантастики, розташованих на n полицях порівну, поруч на n-2 полицях розташовані 3а детективів, а в іншій залі а+3 дитячі книжки розкладено також порівну на  3n полицях. Знайти відношення кількості фантастичних книжок на 1 полиці до кількості детективів на одній полиці.
  3. В спортивному клубі «Чемпіон» після тренувань треба зібрати волейбольні та баскетбольні м’ячі в окремі коробки. В скільки разів менше  баскетбольних м’ячів в одній коробці, ніж з волейбольних, якщо коробок для волейбольних м’ячів було а  штук, а для баскетбольних - n , крім того волейбольних м’ячів  в 3 рази більше, ніж баскетбольних?
  4. Напередодні Різдвяних свят в магазині «Ельдорадо» відбулися знижки: холодильник, який коштував а гривень, став коштувати на n% менше, а телефон, який був в n разів дешевший за холодильник, здешевів на 15%. В скільки разів тепер телефон дешевший за холодильник?
  1.                    Задачі відкритої форми

 

  1.  Весь город довжиною m метрів, а шириною на 12 м менше, ніж доріжка, що проходить між цим городом та квітником, який розміщено поруч розбитий на 30 грядок. Ширина квітника а м, а довжина дорівнює ширині городу. В скільки разів більше піде води на полив квітника, ніж на 1 грядку?
  2. Старшокласники вирішили на 2 шкільних ділянках вирити канави і організували для цього 2 бригади землекопів, кожна з яких може впоратись з поставленим завданням за певну однакову кількість годин. Бригада на першій ділянці, попрацювала тільки 1 годину та кинула свою роботу; бригада з другої ділянки виконала всю свою роботу та переробила шматок ділянки, який неякісно   викопали горе-робітники першої бригади. Знайти відношення всієї виконаної роботи другої бригади  до залишку роботи першої бригади.

 

docx
Пов’язані теми
Алгебра, 8 клас, Інші матеріали
Додано
21 грудня 2020
Переглядів
326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку