підготовка зно повоєнні роки

Про матеріал
Матеріал підходить для підготовки ЗНО 2023. Тема "Україна в повоєнний період" . В презентації вказані всі головні дати, події,карти та персоналії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна в перші повоєнні роки

Номер слайду 2

Основні дати 1945 р. – входження Закарпаття до складу УРСР;Квітень 1945 р. – Україна співзасновниця ООН;Березень 1946 р. – ліквідація УГКЦ;1946-1947рр. – Голод в Україні;Квітень-липень 1947 р. – операція “Вісла”;Жовтень 1947 р. – операція”Захід”1951 р. – встановлення західного кордону УРСР.

Номер слайду 3

Персоналії Олександр Богомолець - основоположник української школи патологічної фізіології, ендокринології і геронтології, організатор української науки. Патофізіолог, віце-президент Академії наук СРСР, Президент Академії наук Української РСР.

Номер слайду 4

ПерсоналіїСергій Лебедєв - творець першого в континентальній Європі комп ютера. Андрій Малишка – український поет, автор пісень “Пісня про рушник”

Номер слайду 5

ПерсоналіїМаксим Рильський Володимир Сосюра

Номер слайду 6

Персоналії Володимир Філатов - офтальмолог і хірург, засновник відомої офтальмологічної школи. Василь Кук - головнокомандувач УПА з 1950 року.

Номер слайду 7

Персоналії Йосип Сліпий - визначний український діяч, патріарх УГКЦ, кардинал з 1956 р.. Наступник після Андрія Шептицького.

Номер слайду 8

Історично – культурна пам ятка. Картина Тетяни Яблонської “Хліб” - 1949 року.

Номер слайду 9

Поняття та терміни“Відбудова” – це період в українській та радянській історії після закінчення Другої св. Війни до поч. 50 –х р.. Операція “Вісла” - (28 квітня – 29 липня 1947 року) – військово-політична операція польської комуністичної влади, що стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель. -

Номер слайду 10

Операція “Захід” - це депортація населення Зх. України, проведена 21.10.1947 р., завданням якої було послабити нац.-визвольний рух. Ждановщина - політика масових репресій проти творчої інтелігенції. Лисенківщина – це кампанія зі знищення науки генетики та учених в цій галузі. Її ініціатором був Трохим Лисенко. Холодна війна – це глобальне геополітичне, економічне та ідеологічне протистояння між Радянським Союзом і його союзниками, з одного боку, і Сполученими Штатами, Західною Європою і їх союзниками — з іншого, що тривала з середини 1940-х до початку 1990-х років.

Номер слайду 11

Карти Операція “Вісла” , Операція “Захід”

Номер слайду 12

Лінія "Керзона" 1945 р.16 серпня 1945 р. – територіальне розмежування між СРСР та Польщею було закріплено Договором про радянсько –польський кордон

Номер слайду 13

Адміністративно-територіальні зміни УРСРЗа результатами подій Другої світової війни до складу УРСР увійшли землі Західної України. На підтвердження цьому були підписані відповідні договори між СРСР та Польщею, Румунією, Чехословаччиною. 29 червня 1945 – чехословацький договір з СРСР про входження Закарпаття до складу УРСР.16 серпня 1945 – радянсько-польський договір про державний кордон, по лінії «Керзона»10 лютого 1947 – радянсько-румунський договір (Чернівецька та Ізмаїльські обл.)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Радянізація західних обл. Встановлення радянської влади в західних областях України. Проведення індустріалізації. Націоналізація. Колективізація. Заходи в культурно-освітній сфері. Направлення зі східних регіонів України на постійну роботу фахівців, партійних функціонерів. Депортація західноукраїнського населення довіддалених районів СРСР. Ліквідація Української грекокатолицької церкви у березні 1946 р

Номер слайду 16

Суспільно-політичне життя УРСРВідновлення режиму одноосібної влади Й. Сталіна. Відновлення репресій. Розгортання ідеологічної реакції – «ждановщини». Боротьба з генетикою – «лисенківщина» (1946-1948 рр.). Боротьба з «буржуазним націоналізмом», з “низькопоклонством перед Заходом”, з безродним космополітизмом (справа«лікарів» 1948 – 1953 рр.)

Номер слайду 17

Боротьба ОУН-УПА з радянською владою. Активна боротьба була до 1950 р. Загибельголовнокомандувача УПА Р. Шухевича (5 березня 1950 р.). Спад організованого опору (хоча окремі загони ще діяли до 1956 р.)

Номер слайду 18

Відбудова народного господарства Березень 1946 р. – затвердження п’ятирічного плану відбудовинародного господарства. Промисловість: більші масштаби відбудовчих робіт, ніж у будьякій іншій країні Європи; проблема капіталовкладень (розрахунок лише на внутрішні резерви); відновлення адміністративно-командних методів; початок відбудови з важкої промисловості; посилення диспропорції в розвитку економіки;нестача робочої сили; ентузіазм народу. Сільське господарство: відновлення колгоспного ладу;надзвичайно складні умови відбудови сільського господарства;мізерні капіталовкладення; важке становище селян; голод 1946-1947 рр.

Номер слайду 19

Голод 1946-1947 рр. Причини голоду: спустошення країни внаслідок війни; Виконання планів хлібозаготівлі за будь-яку ціну; посуха 1946р.; Відбудова промисловості за рахунок сільського господарства;продаж хліба за кордон; репресивні заходи щодо селян; відновлення дії «Закону про п’ять колосків»; невизнання факту голоду радянським керівництвом. Наслідки: голодом була охоплена більша частина східних іпівденних областей України; великі людські втрати (1 млн. чол.)

Номер слайду 20

ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ УРСР Вихід України на міжнародну арену після завершення війни.1944 р. – створення Народного комісаріату закордонних справ УРСР на чолі з Д. Мануїльським. 1945 р. – включення України доскладу 47 країн засновниць ООН разом із Білорусією та СРСР

Номер слайду 21

з. АГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ ПІСЛЯ ВІЙНИ Жахливого удару національній культурі заподіяла в цей період «ждановщина». Було розгромлено «буржуазні лженауки»генетику та кібернетику («лисенківщина»). Репресіям було піддано діячів єврейської культури, звинувачених у «космополітизмі». Діячів української культури звинувачували в“буржуазному націоналізмі”.

Номер слайду 22

Обов'язково!!!!! Проходити тести за посиланням по теміhttps://zno.osvita.ua/ukraine-history/tag-ukrayina_v_pershi_povoyenni_roki/

pptx
Додав(-ла)
Швець Марія
Додано
29 березня 2023
Переглядів
355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку