Підсумковий урок до теми "Лексикологія"

Про матеріал
Підсумковий урок - це завжди свято, змагання. Він спонукає учнів протягом теми краще засвоювати матеріал, щоб на підсумковому занятті стати командою переможців.
Перегляд файлу

Квест «Подорож країною Лексикологією» 5 клас

Учитель: Любі діти! Нам слід попрощатися з наукою Лексикологією, яку ми вивчали певний період. Але наука поставила нам умову: нам слід пройти квест і довести, що готові  до вивчення іншої науки. Для цього клас ділимо на дві групи. Та група, яка пройде тест з більшою кількістю балів, отримає диплом «Кращий гід країни Лексикологія».

Завдання 1. «Визнач і зміни».

Усі слова мови ми вживаємо або в прямому, або в переносному значенні. Завдання першого квесту  не є виключенням. Ви повинні визначити: виділене слово зі словосполучення вжито в прямому чи переносному. Якщо в прямому, то слід відшукати з-поміж додаткових  слів таке, з яким  виділене слово стане з переносним значенням,  і  навпаки. У першому завдання беруть участь 6 гравців, по 3 з кожної команди. Якщо гравці команди-суперника не погоджуються з думкою гравця, вони можуть висловити власну. Якщо  думка правильна,  то команда заробить додатковий бал. Максимальна кількість балів за завдання  6.)

НАПРИКЛАД:  пшеничне поле (слово пшеничне вжито в прямому значенні). Шукаємо серед додаткових слів таке, з яким виділене слово змінить значення. Це слово – волосся.

Вишнева сукня (слово вишнева вжито в переносному значенні). Шукаємо серед додаткових слів таке, з яким виділене слово змінить значення. Це слово – гілка.

Словосполучення:

Світла голова,  гострий ніж,  глибокі ущелини,  добра криниця,  солодкі слова, золоті прикраси).

Додаткові слова :

Розум,  людина,  ягоди,   знання,  сукня.

Завдання 2. «Хто швидше»

Кожній команді роздано слова. Ваше завдання об’єднати їх у синонімічні ряди. Та команда, яка виконає швидко і правильно, отримує 6 балів. Інша половину. Але якщо команда виконала перша та припустилася помилки, то вона повертається  до виконання завдання.

 

Йти, джерельце, веселий, рухатись, потічок, пересуватись, драйвовий, ключ, марширувати, прямувати, радісний.

Завдання 3 «Дуель»

У цьому конкурсі бере участь по п’ятеро учнів з кожної команди. За жеребкуванням визначається котра з команд почне. Учасник першої команди обирає собі суперника. Двоє дуелянтів підходять до столу. Перший обирає слово і зачитує його вголос. Другий повинен підібрати антонім до нього. Якщо правильно підібрав, отримав 2 бали. Якщо не зміг, має шанс знайти в довіднику. Знайшов – отримав один бал. Ні – не отримав жодного. Потім гравці міняються ролями. Максимальна кількість балів 20.

 

Слова для конкурсу:

Перемога

Сумний

Слова для довідки:

Поразка, веселий, відпочивати, знайти, сум, холодний, зима, руйнувати, неук, твердо.

Працювати

Загубити

Радість

Теплий

Літо

Будувати

Учений

М’яко 

 

Завдання 4 «Знайди пару»

Кожній команді даються малюнки слів-омонімів. Їхнє завдання – знайти пару й назвати слово завуальоване в малюнках. За кожну правильну пару – 2 бали. Максимальна кількість – 14 балів.

 

НАПРИКЛАД:   

  • чайка

 

Завдання:

 

 замок

 

 

 

 

 лисички

 

 

 

 лава

 

 

 

 коса

 

 

 

 пара

 

 

 

 ключ

 

 

 

 

 лист

 

Завдання 5 « Знайди помилку»

Ваше завдання:  знайти в реченнях помилки й виправити їх.  За кожну правильно визначену помилку 1 бал. Якщо виправили слушно, то отримуєте додатковий бал. Речень - 5. Максимальна кількість балів 10.

1.Лікар призначив  ефектні ліки. 2. Я люблю свій дружній клас. 3. На шкільній дільниці ми висадили квіти. 4. Ця дівчина освітлена – має два дипломи. 5. Мій брат дипломат міжнародного вокального конкурсу.

Правильно:

1.Лікар призначив  ефективні ліки. 2. Я люблю свій дружний клас. 3. На шкільній ділянці ми висадили квіти. 4. Ця дівчина освічена – має два дипломи. 5. Мій брат дипломант міжнародного вокального конкурсу.

ПІДСУМОК:

Оголошення результатів квесту й нагородження переможців.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подольська Тамара Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Волкова Тетяна
Додано
10 липня 2021
Переглядів
669
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку