Підсумковий урок на тему:"Океанія"

Перегляд файлу

Підсумковий урок:Океанія

Учень повинен

  • закріпити знання про походження островів;
  • давати характеристику Океанії;
  • вміти знаходити місцезнаходження островів на Фізичній карті;
  • навчитись розповідати про природу, населення та проблеми Океанії.

З курсу георгафії 6 класу ми знаємо, що острови за походженням поділяються на:

  1.                 материкові;
  2.                 вулканічні;
  3.                 коралові.

Океанією називають сукупність островів у центральній і південно-західній частині Тихого океану. Тут налічується близько 10 000 островів загальною площею 1,3 млн. км². Проте вся територія, по якій розкидані острови, становить 60 млн. км². Це свідчить про те, що розміри більшості островів Океанії невеликі, а самі вони дуже віддалені один від одного.Найбільші з островів - материкові, оскільки являють собою залишки давнього материка - Пангеї. Це - Нова Гвінея, острови Нової Зеландії. Разом їх площа становить близько 1/3 площі островів Тихого океану.

Багато туту також вулканічних островів, які виникли внаслідок неоноразових вивержень підводних вулканів. Такі острови помітні здалеку своїми великими вулканічними конусами, які іноді досягають кількох кілометрів заввишки. Так, на Гавайських островах вершина вулкана Мауна-Кеа підноситься над рівнем океану на 4 205 м. Висота ж його від підошви на дні океану до вершини перевищує 9 700 м.

У теплих водах екваторіального і тропічного поясів Тихого океану на глибині не більш як 50 м підводні гори населяют коралові поліпи - безхребетні дрібні морські тварини. Відмираючи, корали залишають свої міцні вапнякові скелети, що, накопичуючись, утворюють коралові острови. Неподалік від східного узбережжя Австралії розташована найбвльша коралова споруда - Великий Бар'єрний риф.

Довжина Великого Бар'єрного рифу становить 2 300 км, а ширина - до 150 км. Потужна (1000 - 1200 м) товща вапняків, що піднімається з дна океану, формувалася впродовж кількох мільйонів років. Живі корали - це лише верхня частина рифу. Вона занурена під воду і оголюється тільки під час Відпливів.

Корали бурхливо розростаються та утворюють справжнє диво.

Тут знаходять притулок молюски, різнобарвні водорості, різноманітні риби.

Коралові споруди дуже вразливі. Сонце, вітер і хвилі постійно їх руйнують. Та найбільше збитків завдають кораловим колоніям хижі морські зірки, які ними живляться.

Коралові острови невисокі, мають плоску поверхню. Найчастіше - це атоли - коралові острови, що виникають на вершинах згаслих підводних вулканів, утворюючи кільце з мілководною лагуною в середині. В Океанії сотні атолів, окремі з яких об'єднуються в справжні архіпелаги. Підносячись над рівнем океану всього на 3 - 4 м, атоли помітні здалеку зеленню кокосових пальм, що ростуть немовби з води.

Рельєф значно впливає на умови зволоження островів Океанії.

На навітряних гірських схилах материкових і вулканічних островів упродовж року випадає понад 10 000 мм опадів. Так, Гавайські острови є одним із «наймокріших» місць на землі.Добре зволожені морські схили островів укриті пишними вічнозеленими вологими лісами, особливо багатими на Новій Гвінеї. Ділянки, які лежать у "дощовій тіні", тобто на повітряних схилах, одержують за рік усього близько 200 мм опадів. Тому тут переважають сухі рідколісся та чагарники.

Рослинність атолів єбіднена та одноманітна. Тут зустрічаються тільки кілька видів рослин. Найпоширенішими є злакові рослини та кокосові пальми.

Ізольованість островів зумовила збереження на них рідкісних і давніх видів. Так, в Океанії трапляються нелітаючі птахи - ківі, давні плазуни - першоящери. Водночас тут не має багатьох відомих нам тварин. Наприклад, до появи переселенців в Океанії майже не було ссавців. Тільки на Новій Гвінеї є отруйні змії. Через сильні вітри на островах відсутні комахи. Тут дуже мало земноводних і плазунів.

На життя в Океанії значний відбиток накладає Тихий океан. Внаслідок розташування Океанії майже повністю між тропіками вона дістає дуже багато тепла. Проте високі температури тут майже не відчуваються, оскільки вітри з океану приносять вологу і прохолоду. Велику загрозу для Океанії становлять тропічні циклони (тайфуни, урагани). Проходячи зі швидкістю близько 170 км/год, вони здіймають хвилі до 10 - 15 м заввишки. На високих материкових і вулканічних островах тайфуни виривають з корнем дерева, руйнують будівлі, на низьких - коралових - знищують практично все. Проте загалом клімат Океанії теплий, м'який і сприятливий для життя людей.

Заселення островів відбулося багато тисячоліть тому. Сучасні океанійці - нащадки різних народів і навіть рас. Корінні жителі деяких островів Океанії належать до особливої полінезійської групи, що посідає проміжне положення між трьома головними расами. Нині постійне населення Океанії становить близько 10млн. чоловік.

Жителі Океанії традиційно займаються рибальством, а також землеробством. Ліси на островах переважно знищені людиною, а на їх місці створені плантації хлібного дерева, бананів, ананасів, цукрової тростини, кокосових пальм тощо. На окремих островах добувають корисні копалини (кольорові метали, кам'яне вугілля, фосфорити), що також порушує первісну природу Океанії

Тестова перевірка

1. Океанія - це:

Початок формиа) група островів, розташована у центральній і південно-західній частині Атлантичного океану;
б) група островів у центральній частині Індійського океану;
в) група островів у центральній і південно-західній частині Тихого океану.
 

Кінець форми2. Архіпелаг - це:

Початок формиа) острів в океані;
б) коралові острови в океані;
в) група островів в океані.
 

Кінець форми3. Найбільший острів в Океанії:

Початок формиа) Нова Гвінея;
б) Японські;
в) Нова Зеландія;
г) Філіпінські.
 

Кінець форми4. Острови вулканічного походження, де випадає до 10000 мм. опадів за рік це:

Початок формиа) Гавайські;
б) Маршаллові;
в) Каролінські.
 

Кінець форми5. В чому причина неповторності органічного світу Океанії:

Початок формиа) велика кількість опадів;
б) ізольованість Океанії;
в) малі розміри островів.
 

Кінець форми6. Атоли - це:

Початок формиа) вулканічні острови;
б) коралові;
в) материкові.
 

Кінець форми7. Острови Океанії переважно:

Початок формиа) великі за розмірами;
б) невеликі за розмірами.
 

Кінець форми8. Клімат Океанії:

Початок формиа) жаркий;
б) теплий і м"який;
в) жаркий і вологий.
 

Кінець форми9. На островах відсутні такі організми:

Початок формиа) комахи;
б) плазуни;
в) ссавці.
 

Кінець форми10. На острові Нова Гвінея і розташованих біля неї островах живуть:

Початок формиа) малагасійці;
б) індуси;
в) папуаси.
 

Кінець форми11. Жителі Океанії займаються:

Початок формиа) землеробством;
б) скотарством;
в) землеробством і рибальством.
 

Кінець форми12. На островах трапяється нелітаючі птахи:

Початок формиа) ему;
б) ківі;
в) нанду;
 

Кінець формиКінець форми 

docx
Додано
13 березня 2021
Переглядів
416
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку