Презентація до уроку "Води суходолу Африки і використання водних ресурсів. 7 клас."

Про матеріал
Сформувати уявлення про внутрішні води материка, особливості існування та нерівномірність поширення залежно від рельєфу та клімату; охарактеризувати головні басейни стоку та річкові системи, типи озер; сприяти розвитку інтересу до гідрології; виховувати любов до природи Землі, потребу у збереженні її унікальності, почуття відповідальності за наслідки людськох діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Води суходолу Африки. Використання водних ресурсів. 7 клас

Номер слайду 2

Річкові басейни Африки. Більша частина території Африки розподіляється між басейнами двох океанів. 1/3 площі – басейн внутрішнього стоку; за стоком і площею переважає басейн Атлантичного океану. Басейн Індійського океану Висока Африка короткі бурхливі річки потужні високі водоспади

Номер слайду 3

Розподіл внутрішніх вод територією Африки. Нерівномірність розподілу: багато повноводних річок, боліт в екваторіальному поясі та областях з постійним зволоженням; в субекваторіальних поясах та субтропіках річки мають чітко виражену сезонність; у тропіках мало річок, є ваді. Переважно дощове живлення: режим чітко залежить від настання сезону дощів у басейні основної річки чи її приток.

Номер слайду 4

Сухі річища - вадіСухі річища ваді часто трапляються в тропічному поясі(на карті показані пунктирною лінією). Вони зрідка наповнюються водою, яка на короткий час перетворює їх на бурхливі каламутні потоки.

Номер слайду 5

Річка ніл. Ніл – найдовша річка Африки і одна з найдовших річок у світі. Її довжина становить 6671 км. Має два витоки: Каґера та Голубий Ніл. Єдиної думки про першоджерело немає.

Номер слайду 6

Річка Каґера. Білий ніл Річка Каґера бере початок на Східно-Африканському плоскогір'ї, протікає через кілька озер і витікає з них під назвою Білий Ніл. Біля міста Хартум Білий Ніл приймає води бурхливого Голубого Нілу

Номер слайду 7

Голубий ніл Голубий Ніл бере початок з озера Тана на Ефіопському нагір'ї. Після злиття Білого і Голубого Нілу потік стає дуже широким і називається Нілом.

Номер слайду 8

Ніл. Характер течії. Режим річки. У верхів'ях Ніл утворює багато озер, порогів і водоспадів. Протікаючи рівниною, річка розгалужується на безліч рукавів і проток, які заболочують долину. Вийшовши з боліт, Ніл потрапляє у зелений коридор вузьких лісових смуг, що тягнуться вздовж берегів. Вони різко виділяються на тлі піщаних пустель. Більша частина русла – транзит вод верхів'їв. Повені улітку(сезон дощів у верхів'ях). Гирло – дельта(24 тис. кв. км).

Номер слайду 9

НІЛ. Використання людиною. Більшу частину свого шляху Ніл тече безводною пустелею. Проте незважаючи на це, річка завжди повноводна, особливо влітку і восени. Після того як спадає вода, на полях залишається шар родючого мулу. Удобрена ним земля дає щедрі врожаї. Річка використовується для вироблення електричної енергії, судноплавства. Ніл – колиска цивілізації. В долині Нілу зародилося сільське господарство, виникли могутні держави зі своєрідною культурою, що сприяє розвитку туризму.

Номер слайду 10

Конго(Заїр)Конго – друга за довжиною річка Африки(4320 км), найповноводніша в східній півкулі. На своєму довгому шляху Конго приймає численні притоки, які збирають води з північної та південної частини материка. Праві притоки живлять Конго переважно з березня до листопада, ліві – з вересня до березня. Це пов'язано з дощовими сезонами в субекваторіальних поясах у різних півкулях. Саме тому Конго повноводна протягом року.

Номер слайду 11

нігер. Нігер – третя за довжиною(4180 км) та площею басейну на материку Африка. Нігер, має найважливіше значення для сотень мільйонів людей. Мабуть, вона не менш важлива, ніж могутній Ніл, який котить свої води в іншій частині цього континенту. Тим не менш, лише Нігер рятує і без того посушливі землі Західної Африки від остаточного пересихання і перетворення в пустелі, і водою з нього зрошуються мільйони гектарів полів.

Номер слайду 12

Замбезі Замбе́зі— четверта за довжиною річка Африки. Найдовша в басейні Індійського океану та друга в Африці за величиною басейну. Річка довжиною 2574 км починається в Замбії, тече через Анголу і Замбію і уздовж кордонів Намібії, Ботсвани, Замбії і Зімбабве до Мозамбіку, де впадає в Індійський океан. Назва «Замбезі» мовою народу тонга означає «Велика річка».

Номер слайду 13

Водоспад вікторія. Водоспад Вікторія - один з найбільших водоспадів у світі. Він розташувався в Південній Африці на річці Замбезі. Вода спадає з уступу висотою 120 метрів в глибокий і досить вузький базальтовий каньйон, насичуючи навколишнє середовище гігантськими стовпами водяного пилу, які можна побачити з відстані 40 кілометрів.

Номер слайду 14

Водоспад тугела. Витік водоспаду розташований в Драконових Горах, широка і повноводна ріка Тугела зривається з обриву шикарним водоспадом. Водоспад Тугела, що означає «раптовий», знаходиться в ПАР, в Королівському національному парку провінції Наталь. Він являє собою п’ять самостійно спадаючих потоків, загальна висота яких становить 947 метрів.

Номер слайду 15

Водоспад каламбо. Водоспад Каламбо знаходиться в Африці, в руслі однойменної річки прямо на кордоні Танзанії та Замбії. З висотою 221 метр він входить в число найвищих безперервних водоспадів на континенті. Водоспад знаходиться на висоті 1150 метрів над рівнем моря і приблизно в 35 км на північ від району Мбала в північній частині Замбії.

Номер слайду 16

Водоспад ауграбіс. Ауграбіс - водоспад на річці Оранжевій, в Північно-Капській провінції ПАР. Висота 190 м (безперервного падіння - 146 м ). Розташований в 500 км від гирла . Потоки води спрямовуються в скелясту ущелину, глибиною до 200 м і довжиною 18 км. Назву «Ауграбіс» водоспаду дав фін Хендрік Якоб Вікар який переправлявся через річку в 1778 році. Воно походить від слова з койсанських мов, яке означає «місце великого шуму».

Номер слайду 17

Озеро ньяса. Ньяса - третє за площею і найбільш південне з озер Великої Рифтової долини в Східній Африці, яке заповнює глибоку западину в земній корі. Озеро пролягає з півночі на південь, протяжність 560 км, глибина 706 м, має стрімкі береги. Воно містить 7% світових запасів рідкої прісної води і створює найбільш різноманітну озерну екосистему за кількістю видів, більша частина з яких - ендеміки. Площа водозбірного басейну - 6593 км. «Ньяса» - слово на мові яо, що означає «озеро».

Номер слайду 18

Озеро Танганьїка. Танганьїка - велике озеро в Центральній Африці. Найдовше в світі прісноводне озеро. Це одне з найглибших – глибина 1435 м - (поряд з оз. Байкал) озер планети і настільки ж давнє за походженням. За обсягом і глибиною Танганьїка займає друге місце після Байкалу серед озер світу. Озеро Танганьїка розташовується в найглибшій тектонічної западині Африки, на висоті 773 метра над рівнем моря і є частиною давньої Східно-Африканської рифтової системи. Підводним порогом озеро ділиться на два глибоководні басейни. Озеро входить в басейн річки Конго, однієї з найбільших річок світу. Озеро було відкрито в 1858 році англійськими мандрівниками Р. Бертоном і Дж. Спік.

Номер слайду 19

Озеро вікторія. Вікторія - озеро в Східній Африці. Розташоване в тектонічному прогині Східно-Африканської платформи на висоті 1134 м. Площа - 68 тис. км ², об'єм - 2760 км ³. Це друга за площею прісне озеро світу. Найбільша довжина - 320 км, ширина - 274 км. Середня глибина 40 м (найбільша 80 м.) Береги цієї мілководної водойми переважно низькі, порізані затоками. На озері безліч островів. Впадає багатоводна р. Кагера, витікає р. Вікторія-Ніл. На озері розвинені рибальство (більше 100 видів риб, багато ендеміків), судноплавство. Відкрив озеро і назвав його на честь королеви Вікторії британський мандрівник Джон Хеннінг Спік в 1858 році.

Номер слайду 20

Озеро Тана. Тана – озеро в Ефіопії, на висоті 1830 метрів над рівнем моря. Площа - 3,1-3,6 тис. км ². Глибина - до 70 метрів. Впадає багато річок, витікає річка Голубий Ніл. До спорудження греблі з гідроелектростанцією в місці витікання Голубого Нілу біля міста Бахр-Дар, рівень озера змінювався залежно від сезону. На озері є понад 20 островів,

Номер слайду 21

Озеро чад. Озеро Чад - зазвичай безстічне реліктове озеро, знаходиться в центральній Африці. Озеро розташоване в південній частині великої западини, на висоті приблизно 240 м над рівнем моря, завглибшки 4 – 7 м. Площа озера і рівень води в ньому дуже сильно змінюються з року в рік і по суті знаходяться в прямій залежності від припливу води з живлячих озеро річок, так як саме озеро розташоване в регіоні з досить посушливим кліматом і опади забезпечують менше 1/5 від загального обсягу що надходить в озеро води. Озеро живиться тільки двома річками: головна з них – Шарі, коли на Шарі повінь, Чад майже втричі збільшує свою площу. Жодна річка не витікає з озера, проте воно прісноводне. Сіль звідси виноситься підземними водами в сусідні улоговини.

Номер слайду 22

болота. Значна частина Екваторіальної Африки охоплена болотами. Їхнє утворення пов'язане з великою кількістю опадів і рівнинним характером земної поверхні.

Номер слайду 23

Підземні води. Підземні води утворюють величезні басейни в прогинах земної кори(Сахара, Конго, Калахарі, Карру). У надрах найжаркішої Лівійської пустелі міститься найбільше в світі прісне підземне джерело води(Аль-Куфа). Глибина залягання підземних вод близько 2000 м, що робить малоймовірним її видобуток. У місцях виходу підземних вод на поверхню, утворюються оазиси.

Номер слайду 24

льодовики. На високих гірських вершинах, навіть на екваторі, лежать багаторічні сніги й льодовики. Останнім часом розтанули на 80%

Номер слайду 25

Використання водних ресурсів материка Африка. Води річок та озер, підземні води материка мають велике господарське значення, адже їх широко використовують для зрошення. На річках, що багаті на гідроенергію, збудовано гідроелектростанції. На частку Африки припадає майже 1/5 всіх запасів гідроенергії земної кулі. Особливі значні запаси її в басейні річки Конго. В багатьох районах Африки триває значне гідробудівництво: створюють водосховища, зрошувальні канали. Подекуди велике господарське значення має рибальство. Нестача води на більшості території Африки призводить до справжнього «водного голоду». Роль прісної води на материку особливо важлива, адже великі за площею території належать до посушливих і напівпосушливих.

Номер слайду 26

ЗАКРІПЛЕНННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУПро які об'єкти йдеться? - За річним стоком річка посідає перше місце на континенті. - Це найбільше за площею озеро Африки. - Глибина озера становить у середньому 7 метрів. - Для озера характерні значні сезонні коливання води. - За багато кілометрів до впадіння в Середземне море річка розпадається на безліч рукавів й утворює розгалужену дельту. - Річка впадає у Ґвінейську затоку, утворюючи дельту. - Це друге озеро у світі за глибиною. - Ця річка починається в Південній півкулі й тече в північному напрямку через різні кліматичні пояси. - Річка починається на плато, утворює численні пороги й водоспади та впадає в Індійський океан.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
11535
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку