ПІДЗЕМНІ ВОДИ. ОСНОВНІ АРТЕЗІАНСЬКІ БАСЕЙНИ УКРАЇНИ. БОЛОТА, ЇХ ТИПИ І ПОШИРЕННЯ. ПРИЧИНИ ЗАБОЛОЧЕННЯ

Про матеріал
Презентація до теми «Води суходолу і водні ресурси України: підземні води,болота"» з елементами STEM освіти до розділу «Природні умови і ресурси України » з курсу географії «Україна у світі:природа,населення»,8 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПІДЗЕМНІ ВОДИ. БОЛОТА. ВОДНІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ

Номер слайду 2

«Інтелектуальна розминка» Назвіть, які за походженням бувають озерні улоговини? Назвіть приклади озер з різним походженням озерних улоговин. Укажіть, які райони України мають найбільше озер. Поясніть, чому ці райони України багаті на озера. Назвіть та покажіть на карті найбільші озера. Назвіть та покажіть на карті найбільші водосховища

Номер слайду 3

ФАКТ: Запаси прісної води на Землі, які складають всього 2,5-3% від їх загальної кількості, розподілено так: В Україні 80% питної води забезпечується за рахунок поверхневих вод - в основному з Дніпра. Але є країни, в яких поверхневих вод вкрай мало, або ж вони надзвичайно забруднені. Наприклад, в Індії підземні води викачують у 54 рази швидше ніж їх запаси поповнюються. І на цю воду припадає 85% всього споживання. Відновлення підземних вод зазвичай відбувається за рахунок дощів та снігопадів. Але в містах цьому перешкоджає в тому числі дорожнє покриття.

Номер слайду 4

Підземні води —це води, що течуть у верхній частині земної кори. Залягають підземні води шарами (горизонтами) на водопроникних породах. . Запаси підземних вод становлять 20 км3 на рік Підземні води Підземні води поділяються на ґрунтові, міжпластові, артезіанські. Структура підземних вод: а - верховодка; б - артезіанські води; в – ґрунтові води; г - міжпластові води; д - водотривкі породи Історія У 1950-х роках комунальні служби та фермери активно викачували підземні води в околицях Токіо. Через десятиліття це призвело до того, що ґрунт під містом почав просідати. У 1968 році швидкість цього процесу досягала 24 см в рік. Уряд прийняв закон, який обмежив їх викачування і лише на початку 2000-х років осідання міста сповільнилося до 1 см в рік. .

Номер слайду 5

дослідження В рамках заходів «Інженерний тиждень 2020» учні виготовили і продемонстрували в дії модель-пристрій для підйому поверхневих вод

Номер слайду 6

Фізична карта України

Номер слайду 7

Артезіанські басейни України Дніпровсько – Донецький артезіанський басейн Волино – Подільський артезіанський басейн Причорноморський артезіанський басейн Яка роль підземних вод у природних процесах?

Номер слайду 8

Карта: підземні води України

Номер слайду 9

Артезіанський басейн 1. Установіть зв’язок між особливостями геологічної будови та розташуванням артезіан ських басейнів. 2. Який басейн має найбільшу площу? 3. До яких міст України здійснюється постачання води з Волино-Подільського артезіанського басейну? 4. Водами якого артезіанського басейну користуються на півдні України? 5. Схарактеризуйте географічне положення Дніпровсько-Донецького артезіанського басейну.

Номер слайду 10

В Україні заболоченість території становить 1,7 % Болота Низинні Перехідні Верхові

Номер слайду 11

Болото

Номер слайду 12

Тип болота Особливості розміщення Особливості мінерального складу Особливості живлення низинне верхове перехідне

Номер слайду 13

Типи боліт Одеська область. Заболочування ділянки Дунайскі плавні

Номер слайду 14

Типи боліт Верхові (оліготрофні) болота на території України займають невеликі площі на пн.зх.Полісся, у лісостепу та в Українських Карпатах).

Номер слайду 15

Типи боліт Низинні (евтрофні) болота утворються в заплавах річок та внаслідок заростання водойм

Номер слайду 16

Водний баланс - кількісне співвідношення прибутку, витрат та накопичення води за певний час для певної території чи водного об’єкта Поміркуйте, з якими особливостями клімату пов’язані диспропорції у забезпеченні водою різних частин нашої держави.

Номер слайду 17

поверхневі підземні морські З них 50 кмі місцевого стоку 21 кмі/ рік Співвідношення між надходженням, витрачанням і нагромадженням води за певний проміжок часу

Номер слайду 18

• З’ясуйте, де в Україні видобувають мінеральні води? Якого вони типу? Як вони використовуються? • Назвіть найвідоміші курорти України, що пов’язані з джерелами мінеральних вод.

Номер слайду 19

Трускавець Бермінводи Миргород Расточчя

Номер слайду 20

1. Що таке артезіанські води? 2. Які води ми називаємо ґрунтовими, між пластовими? 3. Чи є в Україні мінеральні води і для чого їх використовують? 4. Де на території України зустрічаються термальні води? 5. Що таке болото? 6. Що ми розуміємо під поняттям «водний баланс»? 7. Вкажіть, до яких наслідків призведе інтенсивне осушення боліт? 8. Поміркуйте, чи можна шкідливі відходи господарської діяльності людини скидати під землю на значні глибини? .«Географічна розминка»

Номер слайду 21

. Виконання практичної роботи № 4 (завершення): Нанесіть на контурну карту основні артезіанські басейни. За картами атласу та додатковими джерелами з’ясуйте, які області України забезпечені водними ресурсами. Зробити загальний висновок про особливості розташування водних об’єктів по території України та стан забезпеченості водними ресурсами різних її частин .

Номер слайду 22

Домашнє завдання Опрацюйте текст підручника. Дослідження . Аналіз забезпеченості водними ресурсами різних територій України. Завдання:За допомогою сайту Державного агентства водних ресурсів України (електронний режим доступу: scwm.gov.ua - водогосподарські організації - обласні управління водних ресурсів) оцініть водні ресурси Подільського регіону та зробіть відповідні висновки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
6437
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку