Піраміда, її види, властивості елементів. Формула об'єму.

Про матеріал
Методика вивчення многогранників. Піраміда, її види, властивості елементів. Формула об'єму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методика вивчення многогранників. Піраміда, її види, властивості елементів. Формула об'єму.

Номер слайду 2

Піраміда. Пірамідою називається многогранник, який складається з плоского многокутника— основи піраміди, точки, яка не лежить у площині основи — вершини піраміди, і всіх відрізків, що сполучають вершину піраміди з точками основи. Відрізки, що сполучають вершину піраміди з вершинами основи, називаються бічними ребрами. Висота піраміди — перпендикуляр, опущений із вершини піраміди на площину основи. Бічна грань піраміди — трикутник. Однією з його вершин є вершина піраміди, а протилежною стороною — сторона основи піраміди.

Номер слайду 3

Піраміда називається n-кутною, якщо її основою є n-кутник. Трикутна піраміда називається також тетраедром. SO — висота піраміди — кут між бічним ребром і площиною основи (SO — перпендикуляр, SА — похила, OА — проекція)

Номер слайду 4

Для розв’язування задач про піраміду дуже важливо з’ясовувати, де розміщена основа її висоти.1. Якщо виконується хоча б одна з таких умов: усі бічні ребра піраміди рівні; усі бічні ребра нахилені до площини основи під одним і тим самим кутом;усі бічні ребра утворюють однакові кути з висотою піраміди; усі бічні ребра рівновіддалені від основи висоти, то основою висоти піраміди є центр кола, описаного навколо основи піраміди.

Номер слайду 5

Завдання

Номер слайду 6

Бічне ребро l, висота H і радіус R описаного навколо основи кола утворюють прямокутний трикутник:

Номер слайду 7

Завдання

Номер слайду 8

2. Якщо виконується хоча б одна з таких умов: всі бічні грані нахилені до площини основи під одним і тим самим кутом; усі бічні грані мають однакові висоти; висоти бічних граней утворюють однакові кути з висотою піраміди; бічні грані рівновіддалені від основи ви­соти, — то основа висоти лежить у центрі кола, вписаного в основу піраміди. Трикутник OSP- прямокутний OP=r — радіус вписаного кола в ABCDEF SO- висота SP — висота бічної грані — ліній­ний кут двогранного кута між бічною гранню й площиною основи; О— центр вписаного в основу кола, тобто точка перетину бісектрис ABCDEF.

Номер слайду 9

3. Якщо бічне ребро перпендикулярне до площини основи, то це ребро є висотою піраміди У цьому випадку і — кути нахилу бічних ребер SВ і SС до площини основи. є лі­нійним кутом двогранного кута між бічними гранями SAC і SBA.

Номер слайду 10

4. Якщо бічна грань перпендикулярна до площини основи, то ви­сотою піраміди буде висота цієї грані (за теоремою «Якщо пряма, яка лежить в одній із двох перпендикулярних площин, перпендикулярна до прямої їх перетину, то вона пер­пендикулярна до другої пло­щини»)5. Якщо дві бічні грані перпендикулярні до площини основи, то висотою піраміди є їх загальне бічне ребро.

Номер слайду 11

Правильна трикутна піраміда. В основі правильної трикутної піраміди лежить рівносторонній трикутник, який зображується довільним трикутником. Центром трикутника ABC є точка перетину його бісектрис, котрі водночас є висотами і медіанами. \Площина осьового перерізу ASD є площиною симетрії правильної трикутної піраміди.

Номер слайду 12

Правильна чотирикутна піраміда. В основі правильної чотирикутної піраміди лежить квадрат, який зображується довільним паралелограмом. Його центром є точка перетину діагоналей. Ця точка — основа висоти піраміди.

Номер слайду 13

Правильна шестикутна піраміда. В основі правильної шестикутної піраміди лежить правильний шестикутник . Його центром є точка перетину діагоналей.

Номер слайду 14

Завдання

Номер слайду 15

Формули об'єму піраміди

Номер слайду 16

Завдання

Номер слайду 17

продовження розв'язання

Номер слайду 18

Завдання

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Геометрія, 11 клас, Презентації
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
862
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку