«Писемні пам’ятки, фольклор і сучасні візуальні джерела про історію», презентація до уроку історії у 5 класі за підручником І. Я. Щупака.

Про матеріал
Презентація до уроку історії у 5 класі на тему «Писемні пам’ятки, фольклор і сучасні візуальні джерела про історію» розроблено за підручником «Вступ до історії України та громадянської освіти» для 5 класу закладів загальної середньої освіти / І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, І. О. Піскарьова, А. С. Посунько. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022. — 256 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писемні пам’ятки, фольклор і сучаснівізуальні джерела про історію5 клас. Урок №6.

Номер слайду 2

Продовжіть речення. Наука про минуле людства це -ІСТОРІЯ

Номер слайду 3

Наука, що вивчає минуле за допомогою речових пам’яток …АРХЕОЛОГІЯПродовжіть речення

Номер слайду 4

Визначте назви історичних джерел.

Номер слайду 5

ПИСЕМНІ

Номер слайду 6

Етнограф Френсіс Денсмор записуєна фонограф пісню вождя індіанського племені Чорноногих (1916 р.)УСНІ

Номер слайду 7

ЕТНОГРАФІЧНІ

Номер слайду 8

ВІЗУАЛЬНІ

Номер слайду 9

? Яка археологічна культура назва якої походить від назви села на Київщині,була відкрита в кін. ХІХ ст. українським археологом чеського походження Вікентієм Хвойкою. Завдяки яким джерелам ми дізналися про життя цього народу?

Номер слайду 10

Які історичні джерела, на вашу думку, найточніше і найкраще передають нам інформацію про події минулого.?

Номер слайду 11

На чому писали в давнину?Шумерська клинописна табличка. Давньоєгипетський папірус. Письмо на кістках. Берестяна грамота. Кіпу — вузликове письмо інків (давнього народу Південної Америки. Пергамент

Номер слайду 12

Берестяні грамоти. Писала. Воскова дошка. Книгописець. Літописець

Номер слайду 13

Китайські літописи повідомляють, що папір був винайдений у 105 р н. е. Цай Лунем.«Всякий високо цінує діяльність Цай Луна: він винайшов папір, і слава його живе дотепер...» — говорить літопис.

Номер слайду 14

Європейці навчилися виготовляти папір — у період із 1000 по 1100 р. Першими запозичили технологію виробництва паперу іспанці, далі — італійці, німці, англійці… Цікаво, що довгий час папір виготовляли не лише з розмочених волокон дерев, але й ганчірок та іншого лахміття.

Номер слайду 15

Нині папір оточує нас усюди, щороку завойовуючи все нові і нові сфери застосування. Саме тому так важливо пам’ятати, що виготовляється він з дерев — лісових ресурсів, яких з кожним роком на планеті катастрофічно меншає. Дбайливо ставитись до книг, економно використовувати папір, здавати макулатуру, посадити нове дерево — найменше, що може зробити кожен задля збереження лісів.

Номер слайду 16

Спочатку люди передавали інформацію за допомогою малюнків. Тому письмо й мистецтво малювання були тісно взаємопов’язаними. Таку систему письма вчені назвали піктографією. Піктографія існує і в наш час.

Номер слайду 17

З часом люди на письмі почали використовувати постійнімалюнки-знаки — ідеограми — що позначали цілі слова. Так сформувалося ідеографічне письмо. У деяких народів знаки письма, що позначають окремі звуки чи навіть цілі слова, називають ієрогліфами, а письмо — ієрогліфічним. Навіть у наш час у Китаї, Японії, Кореї послуговуються ієрогліфічним письмом.

Номер слайду 18

Близько 15 ст. до н. е. з’явилася абеткова писемність, де один знак передає один звук. Батьківщиною цього виду письма є Близький Схід, де жили семітські народи (євреї, фінікійці та інші). Важливим їхнім заняттям була торгівля, що потребувало ведення чіткого обліку товарів. Для швидких записів було винайдено просте й зручне письмо. Фінікійська абетка

Номер слайду 19

Пишемо історію з усмішкою. Розгляньте приклади різних видів писемності і виконайте завдання до ілюстрацій.1. Ознайомтеся із таблицею відповідності ідеографічних і буквенних знаків давніх писемностей. Назвіть українські літери, які відповідають літерам грецького алфавіту.2. Об’єднайтеся у творчі групи і напишіть короткі повідомлення.3. Зіграйте з однокласниками в гру «Дешифратор» — розкодуйте послання інших груп у класі.

Номер слайду 20

Записи мандрівників. Літописи. Хроніки. Газети, журнали. Мемуари (спогади)Господарські записи. Документи. Праці істориків. ПИСЕМНІ ДЖЕРЕЛА З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

Номер слайду 21

Писемні пам’ятки України Пересопницьке Євангеліє (1556-1561 рр) – не тільки мистецький шедевр, а й політичний символ українців. На Пересопницькому Євангелії складали присягу президенти незалежної України.

Номер слайду 22

Книгодрукування на теренах України започаткував Іван Федорович. Спочатку у Львові він надрукував «Апостол» і «Буквар». Згодом на замовлення князя Василя-Костянтина Острозького видав Острозьку Біблію. На могилі першодрукаря у Львові викарбували пам’ятний напис: «Друкар книг, перед тим небачених».

Номер слайду 23

ДОСЛІДНИЦЬКА РОБОТАПам’ятка «Як працювати з текстом історичного документа»1. Прочитайте документ.2. Чи відомо, хто є його автором?3. Про яку історичну подію або явище розповідає документ?4. Чи відома нам дата його написання?5. Чи має документ конкретного адресата?6. Визначте в тексті джерела: про що дізналися; що найголовніше втексті; що слід запам’ятати.7. Складіть запитання до тексту історичного джерела, починаючи їх словами «чому», «з якою метою», «як».8. Зробіть висновки.Із «Повісті минулих літ» (1113 рік)Нестора-літописця про Ярослава Мудрого«…любив Ярослав книги, читав їх часто і вдень, і вночі. І зібрав скорописців багато, і перекладали вони з грецького на слов’янське письмо. Написали книг вони велику силу, ними повчаються віруючі люди і тішаться плодами глибокої мудрості. Начебто один хтось зорав землю, а другий посіяв, а інші жнуть і споживають багато поживи. Велика бо користь від учіння кожного. Книги, мов ріки, які наповнюють собою увесь світ, це джерело мудрості, в книгах бездонна глибина, ми нимивтішаємося в печалі, в книгах — світило мудрості. І якщо старанно пошукати в книгах мудрості, то знайдеш велику втіху і користь для своєї душі».

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Параграф 6 стор. 40-44.

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. думік лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Варченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
1 серпня 2023
Переглядів
3756
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку