«Як пов’язані історія і простір», презентація до уроку історії у 5 класі за підручником І. Я. Щупака.

Про матеріал
Презентація до уроку історії у 5 класі на тему «Як пов’язані історія і простір» розроблено за підручником «Вступ до історії України та громадянської освіти» для 5 класу закладів загальної середньої освіти / І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, І. О. Піскарьова, А. С. Посунько. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022. — 256 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як пов’язані історія і простір5 клас. Урок №12.

Номер слайду 2

Проголошення незалежності України, 24 серпня 1991, Київ. В грудні 1253 року в Дорогочині відбулась коронація князя Галицького Данила Романовича.Історична подія. Час. Місце (простір)

Номер слайду 3

Відтоді, як люди почали пізнавати світ, подорожувати, вони прагнули відтворити простір, який побачили, у вигляді малюнка. Так з’явилися карти. Карти спочатку були недосконалими, тож мандрувати за їхньою допомогою було складно. Сьогодні ми маємо у своєму розпорядженні знімки планети з космосу. Тому цікаво розглядати стародавні карти, на яких світ зображено як один острів, що омивається океаном. Вавилонська карта світу VІІІ–VІІ (8–7) ст. до н. е. Глиняна табличка є єдиною картою світу вавилонян, що дійшла до нас. Земля на вавилонській карті оточена морем або океаном, позначеним як «Солона вода». За морями — трикутники, які можуть бути горами далеких земель. Карта «Світ-трилисник»,складена в 1581 р. Генрихом Бантінгом

Номер слайду 4

Карти бувають адміністративні, на яких, крім детального показу державних кордонів, позначають межі адміністративного устрою відповідної територіальної одиниці.

Номер слайду 5

Синоптичні карти, на основі яких складають прогнози погоди

Номер слайду 6

Економічні капти - відображають розвиток і стан господарства, його виробничої сфери та сфери послуг.

Номер слайду 7

Політична карта —карта, на якій відображено територіально-політичний поділ світу, материків або окремих регіонів із зазначенням меж держав та інших адміністративно-територіальних одиниць. На ній також можуть бути показані столиці та найбільші міста держав.

Номер слайду 8

Географічні карти, за допомогою яких ми ознайомлюємося з природними умовами,корисними копалинами, розвитком транспорту.

Номер слайду 9

Історична карта – це карта, яка відображає події, що відбувалисяна певній території в різні періоди її історичного розвитку.

Номер слайду 10

Мета історичної карти — за допомогою умовних позначень і художніх значків відобразити історичні події. Щоб прочитати карту, необхідно уважно роздивитися умовні позначення до карти. Їх називають легендою карти. Як правило, вона розташована під картою або під нижньою рамкою карти. Обов’язково треба звертати увагу на написи й кольори.

Номер слайду 11

Запам’ятайте, що під час роботи з настінною картою слід стояти ліворуч і тримати указку в правій руці, або праворуч, але тоді указка повинна бути у лівій.

Номер слайду 12

Умовні позначення на історичних картах

Номер слайду 13

Умовні позначення на історичних картах. За кольорами відрізняють однутериторію від іншої. Штриховкоюпозначають події таявища, що пов’язаніз певного територією. Приміром, перехідрайону від однієїдержави до іншої

Номер слайду 14

На карті використовують різні шрифти, залежно від того, що ними підписано. Місця битвпозначаютьперехрещеноюзброєю.

Номер слайду 15

Умовні позначення на історичних картах. Стрілкамипозначаютьпересування військ інародів.

Номер слайду 16

Умовні позначення на історичних картах. Кордони держав, Інші межі позначаютьлініями різногомалюнка. Міста позначаютькружечками,квадратикамиабо малюнками.

Номер слайду 17

https://www.youtube.com/watch?v=_e. D21 Ez. S5ig&ab_channel=%D0%A6%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0%22%D0%9 D%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%96%D0%B8%D1%82%D1%82%D1%8 F%22 ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА!

Номер слайду 18

Розгляньте карту на ст. 70 та виконайте завдання.1. Уважно прочитайте назву карти.2. Розшифруйте легенду карти.3. Дайте відповіді на запитання до карти:1) Назвіть столицю Київської держави; історичних діячів, діяльність яких ілюструє карта.2) Як на карті відображено зміни території держави?3) У якому місті відбулося хрещення князя Володимира?4) Назвіть сусідні Київській державі народи і держави. З якими сусідами відбувалися воєнні сутички?4. Зробіть висновки: про що вдалося дізнатися за картою, з якою випрацюєте.

Номер слайду 19

За посиланням на ст. 71 підручника перегляньте відео«Як вишивалася карта України»(тривалість 02 хв 48 с)https://cutt.ly/2 Yhs. HKz

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Параграф 12.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ільніцька Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 серпня 2023
Переглядів
2234
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку