Писемність і наука у Дворіччі (презентація)

Про матеріал
Презентація підсилює розповідь вчителя, містить наочність та посилання на інтерактивну вправу, яка також розроблена для даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писемність і наука у Дворіччі.

Номер слайду 2

Пригадайте!1. У чому полягають основні ознаки цивілізації?2. У якого народу з’явилась писемність?3. Назвіть винаходи шумерів.

Номер слайду 3

Що зображено?

Номер слайду 4

Писемність виникла в Шумері в ІV тис.до н.е. Клинопис – записи на табличці із вологої глини, зроблені паличками з очерету.

Номер слайду 5

Клинопис придумали як спосіб вести облік майна й податків. Циліндричні печатки (ліворуч) та їх відтиски (праворуч). Ними запечатували товари і в такий спосіб позначали власника.

Номер слайду 6

Розвиток клинопису: Клинописом писали вірші!

Номер слайду 7

НАУКАТісно пов’язана з міфологією і релігією. Жерці Месопотамії зберігали і примножували знання. Спостерігали за нічним небом.

Номер слайду 8

Місячний та сонячний календарірік – 365 діб, 6 год., 15 хв., 41 сек. – Допомагало передбачити розливи річок Тигр і Євфрат. Навіщо?Запроваджено тиждень – 7 днів, 1 година – 60 хв., хвилина – 60 сек. Повсякденно використовували подвійну годину (120 хв.)

Номер слайду 9

Карта зоряного неба із позначенням сузір’я, планет та зірок. Спостерігали за рухом планет і зірок, прогнозували сонячні і місячні затемнення.

Номер слайду 10

Математичні знання: обчислення S, коло – 360 О, х2, √4, 50%.

Номер слайду 11

Таблички з медицини, кулінарії, природи, біології тощо.

Номер слайду 12

Установіть відповідність між винаходом і сферою його застосування1. Письмо2. Календар3. Геометрія. А . Планування сільськогосподарських робіт. Б. Будівництво каналів. В. Облік майна та податків

Номер слайду 13

Головне з уроку:1. Перша у світі писемність створена на території Дворіччя – клинопис.2. Винайдено календар, запроваджено поділ доби на години, хвилини, секунди. Встановлено 7-денний тиждень.3. Вагомі досягнення у математиці.

Номер слайду 14

Домашнє завдання1. Робота з підручником. §16, с.54-55.2. Перейдіть за посиланням або QR-кодом та виконайте тренувальні вправи https://learningapps.org/display?v=pbgg365dn22

pptx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку