Презентація "Наука, освіта та мистецтво Давнього Єгипту"

Про матеріал
Презентація "Наука, освіта та мистецтво Давнього Єгипту". Дистанційне навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наука, освітата мистецтво Давнього Єгипту

Номер слайду 2

Культура — це сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людським суспільством. Виявами культури є писемність, наука, освіта, література, архітектура, мистецтво, музика

Номер слайду 3

Писемність Першими країнами, де люди навчилися записувати необхідну їм інформацію, були Дворіччя та Єгипет. Перші письмові знаки являли собою малюнки — ієрогліфи. У давньоєгипетському письмі було понад 750 ієрогліфів. У розвитку будь-якого стародавнього суспільства настає час, коли виникає потреба в появі писемності. Малюнок зображував речення, слово або склад

Номер слайду 4

П и с е м н і с т ь. Довгий час основну проблему становило розшифрувати ієрогліфи. Розгадати загадку давніх папірусів удалося французькому вченому Жану Франсуа Шампольону. Жан Франсуа Шампольйон -Розеттський камінь, знайдений у 1759р. Шампольйоном Писемність стародавніх єгиптян збереглась у вигляді написів на камʼяних плитах, стінах поховальних приміщень, храмів

Номер слайду 5

Папірус Рецепт ліків записаний на папірусі

Номер слайду 6

Наукові знання. Математика. єгиптяни використовували чотири арифметичні дії: додавання, віднімання, множення та ділення. Для чисел у них існували спеціальні позначення. Одиниці зображали рисочками, десятки – значками у вигляді підкови, сотні у вигляді скрученої мотузки, тисячі – лотоса. десятки тисяч – зігнутого пальця, сотні тисяч – птаха, мільйони – фігурою сидячого бога. Тому, наприклад, число 50 складалося з п'яти знаків 10.

Номер слайду 7

Астрономія. На основі спостережень за зірками вже в III тис. до н.е. єгиптяни створили власний сонячний календар. За ним рік мав 365 днів і поділявся на дванадцять частин. Кожна з них мала по 30 днів. П'ять днів, що лишалися, додавали в кінець року. Вони були святковими. Давньоєгипетський рік розпочинався 19 липня, коли сходила зірка Сиріус та розливався Ніл.

Номер слайду 8

Медицината хімія. З розвитком бальзамування єгиптяни досягли успіхів у галузі медицини. Вони здійснювали розтини небіжчиків, тому добре знали анатомію. Зокрема, зробили відкриття, що організмом керує не серце, а мозок. Давні єгиптяни могли лікувати різні хвороби, а також здійснювати складні хірургічні операції. Поряд з цим єгипетська медицина була тісно пов'язана з магією. Єгиптяни вважали, що молитвою або замовлянням можна відлякати недугу.

Номер слайду 9

{18603 FDC-E32 A-4 AB5-989 C-0864 C3 EAD2 B8}Галузьнауки. Досягнення. ПисемністьІєрогліфічне письмо виникло наприкінці IV тис. до н. е. Усього використовували близько 750 ієрогліфів, якими записували тільки приголосні звуки. Ієрогліфи були розшифровані французьким єгиптологом Ж. Ф. Шампольйоном (перша половина XIX ст.) за допомогою Розетського каменю. Писали зліва направо або справа наліво або згори донизу на папірусі (матеріалі, який виробляли з єгипетського очерету). Листки папірусу приклеювали один до одного і згортали в сувій (найбільшим із відомих є сувій Рамзеса II довжиною 40,5 м). Писали загостреними тростинками чорною (із сажі) або червоною (з охри) фарбою. Освіта. Навчання починалося від 5—8 років і тривало близько 12 років. Навчалися в основному хлопчики зі знатних сімей, дівчата — рідко. Навчання було платним (зазвичай харчами). Школи при храмах, вчителі – жерці. Готували в основному писців, при храмах — жерців. Застосовували тілесні покарання. Вивчали історію, географію, релігію, астрономію, математику, будівельну справу, медицину. Писати вчилися на глиняних черепках. Математика. Знали додавання, віднімання, множення та ділення (арифметика). Система лічби — десяткова. Мали уявлення про дроби. Обчислювали площину та об’єм — знали про площу кола, поверхню півкулі, об’єм зрізаної піраміди (геометрія). Астрономія. Називали зорі та сузір’я — сузір’я отримали назви на честь тварин. Склали карту зоряного неба і точний календар. Використовували сонячний годинник, згодом винайшли водяний годинник. Знали та орієнтувалися за сторонами світу. Медицина. Знали будову людського тіла та будову внутрішніх органів. Описали методи лікування багатьох хвороб. Робили хірургічні операції. Використовували бинти і пластир. Виробляли ліки. Разом із тим вважали, що хвороби насилають демони і чаклуни. Хімія. Знали властивості металів. Робили сплави — бронзу (мідь та олово), електру (золото та срібло).

Номер слайду 10

Література. Записували міфи, легенди, казки, повчальні розповіді, поетичні гімни. У більшості творів згадки про їх авторів відсутні. Найвидатніша пам’ятка літератури доби Нового царства «Книга мертвих» – збірка текстів, присвячених поховальним ритуалам. Твори, що збереглися: «Оповідання єгиптянина Сінухета», «Зачарований царевич», «Казка про правду і кривду», «Казка про постраждалого в морській катастрофі».

Номер слайду 11

Архітектура (культові споруди)Оскільки, відповідно до вірувань єгиптян, земне життя було лише «містком» до потойбічного, то житлові будинки вважалися тимчасовим помешканням. їх споруджували з цегли-сирцю, умебльовували тільки необхідним. На відміну від них, «вічні помешкання» – храми та гробниці – будували надзвичайно міцними. Їх зводили з каменю або висікали у скелях. Не випадково єгиптяни дали їм назву «храми мільйонів років». Піраміди — це величезні кам'яні споруди пірамідальної, ступінчатої чи баштоподібної форми, збудовані як гробниці для фараонів Давнього Єгипту.

Номер слайду 12

Ж и в о п и с

Номер слайду 13

С к у л ь п т у р а

Номер слайду 14

Музична культура. А р ф а та ф л е й т а

Номер слайду 15

{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}Галузь мистецтва. Досягнення. Архітектура• Архітектура — мистецтво проектувати та споруджувати будівлі.• Храми, палаци, фортеці, гробниці будували для знаті.• Першими почали використовувати техніку монументального будівництва. Фасад головного храму фараона Ехнатона в Ахетатоні сягав 700 м.• Обеліск — архітектурна форма, вперше створена в Єгипті. Символізує сонячні промені.• Колони з каменю були схожі на рослини (в’язанки папірусу).• Найвеличніші храми: храм Амона в Карнаці (біля Фів) із великою кількістю колон і алей сфінксів; скельний храм Абу-Сімбел, біля входу якого стоять чотири 20-метрові статуї Рамзеса II; храм у ЛуксоріЛітература• Склали численні міфи, казки, гімни богам та правителям, залишили написи на стінах гробниць та пірамід, повчання мудреців.• «Книга мертвих» — збірка текстів, присвячена поховальним ритуалам та подіям, які відбуваються з людиною після смерті («суд Осіріса»),• Відомі рукописи: «Казка про двох братів», «Тексти пірамід», «Речення Іпусера», «Пророцтво Нефертіті» «Казка про того, хто зазнав аварії корабля» та інші.• Пісні — ритуальні, святкові, повсякденніЖивопис і скульптура• Стіни гробниць й галереї розписували фресками з життя богів та єгиптян. Статуя у гробниці мала бути «двійником» померлої людини. У статуях вбачали схованку для душі померлого.• У живописі верхня частина тулуба повернута до глядача, а голова та ноги зображені у профіль; фігури богів — найвищі, фараонів — трохи менші, простих людей — маленькі; жінок малювали зі світлішою шкірою, ніж чоловіків.• Біля пірамід розташована велетенська статуя Сфінкса — лева з головою людини (висота — 20 м, довжина — 57 м).• Використовували барельєфи й фрески

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коваленко Алла Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Щербак Тетяна
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
1437
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку