Пісні МарусіЧурай. Легендарна поетеса з Полтави. Трагічна доля її життя.

Про матеріал
ознайомити школярів із творчою постаттю легендарної поетеси, подати відомості про її пісні; розвивати навички виразного читання пісень; виховувати повагу до обдарованих людей.
Перегляд файлу

8 клас(укр. л-ра)

Урок №_______

Дата__________

 

Тема. Пісні МарусіЧурай. Легендарна поетеса з Полтави. Трагічна доля її життя.

 

Мета:

  • навчальна: ознайомити школярів із творчою постаттю легендарної поетеси, подативідомості про їїпісні;
  • розвивальна: розвивати навички виразного читання пісень;
  • виховна: виховуватиповагу до обдарованих людей.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: підручник, аудіозапис пісень, зображення МарусіЧурай, ілюстрації до пісень.

 

ПЕРЕБІГ УРОКУ

І. Організаційний момент

 

ІІ. Оголошення теми й мети заняття

 

ІІІ. Перевірка домашнього завдання

 

ІV.Засвоєння навчального матеріалу в процесі виконання практичних завдань

Її життя і творчість оповиті «ореолом чарів і загадковості». Однак серед сучасних дослідниківфольклористів переважає думка, що така поетеса є реальною історичною постаттю в українській культурі. Народилася вона, імовірно, 1625 р. у родині урядника Полтавського козацького полку ГордіяЧурая. Будинок їхній стояв на мальовничому березі Ворскли, нібито недалеко від того місця, де 1650 р. Споруджено Хрестовоздвиженський монастир.

За дівкою ходили всі хлопці, але серцю не накажеш — вона кохала Грицька Бобренка, сина хорунжого полтавського полку. Гриць «високий, з русявими кучерями й карими очима» був під впливом своєї матері, яка й чути не хотіла про Марусю, а всім серцем прагнула мати за невістку племінницю полковника Мартина Пушкаря, дочку осавула Федора Вишняка Ганну (Галю). А без Марусі свого життя не мислив козак Іван (Якович) Іскра (Іскренко). Іван був людиною мовчазною, похмурої вдачі й виняткової правдивості та благородства. Він палко і щиро любив Марусю, але не відкривав своїх почуттів, бо знав, що її серце належало іншому.

1648 р. Іван Іскра і Гриць Бобренко виступають з полком Богдана Хмельницького, щоб узяти участь у визвольній війні. Маруся складає пісню «Засвіт встали козаченьки». Чураївна пішла до Києва, щоб помолитися за коханого. Там складає пісню «Віють вітри, віють буйні». Маруся звертається до ворожки, не знайшовши спокою в молитвах, за порадою, але та обдурила дівчину. Згодом Маруся зустрічає Івана Іскру, запитує про Гриця, Іван розповів, що Гриць скорився волі матері й одружився з Галею Вишняк. За переказами, після його зради Маруся дуже сумувала. Душевний стан Марусі після зради коханого дуже важкий, вона навіть вирішила отруїтися. Дівчина докоряє за зраду і водночас робить спробу розжалобити невірного коханого, запевняючи його, що не буде йому щастя з іншою. Життя без коханого не мало для неї сенсу. У відчаї вона кинулась із греблі у Ворсклу. Випадково Маруся булла врятована Іваном Іскрою. Він витяг її з води, приніс додому і доглядав разом зі старою Горпиною Чураїхою.

Якось восени Маруся пішла на вечорниці до Меласі Барабаш, дочки полтавського старшини, щоб побачити Гриця. Вона там справді його побачила, але не одного, а з молодою дружиною. Ревнощі, ображене жіноче самолюбство, нещасливе кохання, нездійснення дівочої мрії — все разом завирувало в її душі і породило страшний план помсти.

Ми не знаємо, чи Маруся запросила Гриця, чи, може, він сам напросився. Дівчина вважає свої дії справедливими, бо відплачує за зганьблену честь. Через темний ліс вночі йде до ворожки.

Вона знову хоче позбавити себе життя, але отруту, яку дівчина приготувала собі, випив Гриць.

Коли померлого Гриця принесли до церкви, туди прибігла сповнена відчаю Маруся. Вона кинулась до труни, цілувала небіжчика і, обливаючись сльозами, розповіла про свій злочин. Марусю посадили до острогу. Незабаром відбувся суд, який установив їй вирок — смертну кару. Було це, очевидно, влітку 1652 р. Під час читання наказу Марусю врятував Іван Іскра. Він привіз від Богдана Хмельницького указ, за яким Марусі дарували життя. Іван, дізнавшись про засудження коханої, помчав до гетьмана і привіз від нього рятівний документ. Хто міг її судити за смерть Гриця? Тільки вона сама себе. Як було насправді, сказати важко, бо жоден з дослідників не може покластися на історичні першоджерела. На цей час відомо 20 пісень, автором якихвважають Марусю Чурай, але цілком важливо, що їх набагато більше (Із посібника).

Гра «Доповни речення»

1.Народилася Маруся ГордіївнаЧурай… 2. Народилася в родині… 3. Батька звали… 4. Маруся Чурай кохала… 5. 1648 року… 6. Суд установив вирок… 7. Врятував Марусю… 8. Маруся прожила… 9. Маруся померла…

Словесне малювання

Розгляньте зображення Марусі Чурай та спробуйте охарактеризувати дівчину як особистість.

Прослуховуванняа удіозапису та виразне читання пісні «Засвіт встали козаченьки»

Бесіда за змістом прочитаного

  • Які думки та почуття викликала у вас ця пісня?
  • Чому Маруся плакала?
  • Як мати проводжає сина в дорогу?
  • Чому вона переживає?
  • Чому козак не вірить, що швидко повернеться додому?
  • Про що молодий козак прохає матінку? Як вона реагує на цепрохання?
  • До якого різновиду пісень належить цей твір? Свою думку аргументуйте.

Прослуховування аудіозапису та виразне читання пісні «Віють вітри»

Бесіда за змістом прочитаного

  • Які почуття викликала у вас пісня?
  • Опишіть внутрішній стан ліричної героїні.
  • Чому, на вашу думку, Маруся Чурай закінчує свій твір риторичним запитанням?
  • Як вигадаєте, чому героїня вважає, що люди заздрять її долі?
  • У чому, на ваш погляд, доля героїні твору схожа на долю його  авторки?

 

V.Підсумок уроку

 

VІ. Домашнє завдання

Вивчити поезію Марусі Чурай.

docx
Додано
19 листопада 2019
Переглядів
779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку