Південна Україна. Ліквідація Запорізької Січі

Про матеріал
скласти уявлення про розвиток Січі і Півдня України у другій половині XVIII ст.; пояснювати причини ліквідації царською владою Запорозької Січі; визначати місце Запорозької Січі в історії України; розвивати в учнів уміння аналізувати історичний факт, працювати з картою та документами, визначати місце особистості в історичному процесі; виховувати в учнів національно - патріотичні почуття.
Перегляд файлу

Навчальний предмет. Історія України. 8 клас

 Розділ. Українські землі в другій половині XVIIІ cт.

Тема. Південна Україна. Ліквідація Запорізької Січі

Тип уроку: комбінований

Коберник Ярослава Вікторівна вчитель історії та правознавства

Програма  «Історія України. Всесвітня історія. 5-9 класи», К.,  Перун. авторів О. В. Гісем, О. О. Мартинюк.

Мета: скласти уявлення про розвиток Січі і Півдня України у другій половині XVIII ст.; пояснювати причини ліквідації царською владою Запорозької Січі; визначати місце Запорозької Січі в історії України; розвивати в учнів уміння аналізувати історичний факт, працювати з картою та документами, визначати місце особистості в історичному процесі; виховувати в учнів національно - патріотичні почуття.

Обладнання: підручник, стінна карта, атлас, ілюстративний матеріал.
Основні поняття й терміни: Малоросійська колегія, Малоросія, наказний гетьман
Основні дати: 1768 - 1774 р. - російсько-турецька війна; 1775 р. - ліквідація Запорозької Січі.

Хід уроку

І. Організаційна частина

Добрий день, діти!

Вправа «Позитив»

- Всі знають, що настрій, із яким починають будь-яку роботу, програмує майбутній результат. Нехай цей метелик і бджола стануть вашими талісманами на уроці. Бажаю, щоб отримані знання  сьогодні засвоїлися так легко, як літає метелик. А щоб цього досягти, пропоную всім плідно працювати, як бджола - трудівниця.

Веселые картинки для детей. Обои для рабочего стола с персонажами мультфильмов и детских книгОригами - Оригами

II.   Актуалізація опорних знань

 Наша мандрівка у добу козаччини триває. Кожного уроку ми знайомимося із новими відомими діячами даного періоду, відкриваємо все нові сторінки боротьби українського народу за свою державу. На скільки вдалою була ця боротьба у часи гетьманування І. Мазепи ми довідалися на попередньому уроці і результати своєї роботи ви продемонструєте зараз, відтворюючи домашнє завдання у різних формах, після чого усім класом розпочнемо нове дослідження.

Творчі запитання

  1. Якими були наслідки поділів Польщі для України?
  2. Чому українські землі опинилися розділеними між сусідніми державами?
  3. З’ясуйте особливості опришківського руху.
  4. Якими були наслідки поділів Польщі для українських земель?

Гра «Реставратор»

Наокремій дошці  учень виконує роль «реставратора» пошкодженого тексту, добираючи слова із довідки.

C:\Users\Aлександр\Desktop\246868_html_20b37912.gif

Вправа «Вгадай героя»

Перед собою ви бачите експозицію «Українські гетьмани». Вам належить дібрати табличку з підписом до кожного портрета.

Підписи:

1. П. Орлик. Автор першої української Конституції.

2. І . Мазепа. Борець за українську державність.

3. Б. Хмельницький. Очолив Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої.

4. П. Конашевич-Сагайдачний. Здійснював морські походи проти турок-татар.

5. Д. Вишневецький. Засновник першої Запорозької Січі на острові Мала Хортиця.

Молодці. Виставлення оцінок.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності 

Отже, ми переходимо до вивчення нової теми, а саме : « Південна Україна. Ліквідація Запорізької Січі»

(Тема записана на дошці)

Сьогодні ми маємо дізнатися, як частина козацької старшини боролася за відновлення прав України. Будемо продовжувати працювати з історичними джерелами, картою підручника, ознайомимося з відомими історичними постатями, які відіграли важливу роль в історії України.

Матеріал, який ми будемо вивчати, є важливий тим, що люди, про яких ми будемо говорити, доклали багато зусиль, щоб зберегти державність в Україні. 

ІV.  Вивчення нового матеріалу

План. (Записаний на дошці)

  1. Адміністративно-територіальний поділ земель Нової (Підпільненської ) Січі.
  2. Освоєння нових земель.
  3. Останній гетьман України. Ліквідація Гетьманщини.
  4. Зруйнування Січі. Кошовий отаман П. Калнишевський.
  1.     Адміністративно-територіальний поділ земель Нової (Підпільненської ) Січі.

(Розповідь нового матеріалу супроводжується з роботою з картою)

Нова (Підпільненська) Січ проіснувала сорок один рік (1734 - 1775). Навколо Січі розташовувалися Землі (Вольності) Війська Запорозького. У цей час Запорожжя поділялося на адміністративно-територіальні округи - паланки. У 30-40-х pp. XVIII ст. їх налічувалося не більше п’яти, пізніше їхня кількість зросла до восьми - Кодацька, Бугогардівська, Інгульська, Протовчанська, Орільська, Самарська, Кальміуська, Прогноївська.

Адміністративним центром паланки була укріплена слобода, де стояв гарнізон, розташовувалися полковник і старшина. Паланкова старшина зосереджувала у своїх руках не лише військову, але й фінансову, судову й адміністративну владу.

Адміністративним центром Запорожжя була Січ. На Січі військовими й одночасно господарськими одиницями були 38 куренів, до яких приписували всіх козаків. Запорозька адміністрація, як і раніше, обиралася козаками на радах, перед якими вона й мала звітувати. Вища військова або кошова старшина обиралась раз на рік на Загальній військовій або січовій раді, яку за звичаєм скликали 1 січня. У другій половині XVIII ст. роль січових рад зменшилась, натомість посилилось значення старшини. Збираючись на вузькі ради, вони часто самостійно вирішували поточні справи.

Земля вважалася загальновійськовою власністю. Кожний козак, який мав певне майно і був спроможний вести власне господарство, міг отримати її від коша у власність і заснувати власний зимівник (хутір). Свій зимівник козак міг продавати, віддавати в заставу, дарувати тощо. Однак козацька старшина самочинно привласнювала пасовища, рибальські та мисливські угіддя. Вона встановлювала звичай збирати з шинкарів і ремісників двічі на рік «подарунок» на свою користь.

2. Освоєння нових земель.

Коментоване читання відповідного пункту параграфа

3. Останній гетьман України. Ліквідація Гетьманщини.

Після Полтавської битви Лівобережна Гетьманщина опинилась у міцних лещатах царської влади. По смерті І. Скоропадського цар Петро І не дозволив обирати гетьмана. Україною управляла спеціальна установа, яка складалася із шести Російських офіцерів Малоросійська колегія.

Словникова робота

Малоросійська колегія — спеціальна установа, яка керувала життям на Україні й підкорювалась російському царю.

Малоросія - так називали росіяни ту частину України, яка перебувала під владою московського царя.

Важке життя, зубожіння козацтва та селянства спонукали звертатися до царя з клопотаннями про відновлення гетьманства.. Серед тих,  хто готував клопотання був наказний гетьман П. Полуботок.

Словникова робота

Наказний гетьман — особа, яка тимчасово обіймала посаду гетьмана.

В 1722-1724 році наказним (тимчасовим) гетьманом Лівобережної України був Павла Полуботок.

 На дошку прикріплюється фотопортрет Павла Полуботка.

Він став чинити супротив російським властям, що хазяйнували в Україні. Петро І  надіслав наказ, який ЗОБОВ’ЯЗАВ ГЕТЬМАНА ПРИБУТИ ДО ПЕТЕРБУРГА. За це він був покараний. Яку кару поніс Полуботок ви знайдете у підручнику. Хто швидше.

Самостійна робота з підручником.

(Учні самостійно працюють з підручником, розповідають про ув’язнення Полуботка).

Ім’я Полуботка оповите легендами. За однією з них, коли Полуботок захворів у в’язницю до нього прийшов сам цар Петро, який просив вибачення за гострі слова. Та Полуботок не міг простити катові України й сказав :

«За невинне страждання моє і моїх земляків будемо судитися у Бога, який і розсудить Петра і Павла».

Робота з історичним джерелом.

Тепер звернімося до історичного джерела в кінці параграфа. Ви маєте самостійно опрацювати документ і дати відповіді на запитання.

(Учні самостійно працюють з документом) 

 Після смерті московського царя Петра І гетьманство на короткий час було відновлено. Гетьманом став Д. Апостол (1727-1734).

На дошку прикріплюється фотопортрет Д. Апостола

 Учні записують у зошити хронологічні рамки гетьманування Д. Апостола. 
    Після його смерті гетьмана знову не обирали. Після смерті Петра І російською імператрицею стає його донька Єлизавета. Серед її оточення було багато українців, а Олексій Розумовський був її фаворитом. Козацька старшина звернулася до неї з проханням відновити гетьманство, що було дозволено і у березні 1750 року гетьманом став брат Олексія Кирило Розумовський.

На дошку прикріплюється фотопортрет К. Розумовського

Учні записують у зошити хронологічні рамки гетьманування К. Розумовського (1750 – 1764)

Ставши Гетьманом Кирило підпорядкував собі Запоріжжя та Київ а свою столицю переніс до Батурина. Здійснив реформи у сфері судочинства, в армії та освіті.

Проте після смерті Єлизавети російською імператрицею стає Катерина ІІ, котра змусила Кирила Розумовського зректися гетьманства. 10 листопада 1764 року Катерина ІІ видала царський указ про ліквідацію гетьманської влади в Україні.

Доповідь учня про гетьмана К. Розумовського.

4. Зруйнування Січі. Кошовий отаман П. Калнишевський.

Так зазнало нищення все українське життя. Царський уряд скасував рештки козацького устрою Гетьманщини, а козацькі полки перетворив на полки російської армії. Дійшла черга до Запорізької Січі. У 1775 році Січ було зруйновано, а козаків перетворено на селян. Це сталося на Зелені свята. За наказом Катерини ІІ 100-тисячна російська армія, що поверталась з війни проти Туреччини, взяла в облогу Запорозьку Січ. 5 червня 1775 р. вивезли в поле і знищили боєприпаси, клейноди, прапори; зруйновали церкву Святої Покрови. Лише образ Матері Божої з Січової церкви запорожці забрали і повезли аж до Туреччини. Не втрачаючи надії козацька старшина на чолі з Калнишевським вирушили до  російського табору на переговори, але були заарештовані.

На дошку прикріплюється плакат з написом: 1775 - зруйнування Запорозької Січі.

Учні записують у зошити цю дату.

Жорстоко покарали останнього кошового отамана Петра Калнишевського. 

На дошку прикріплюється фотопортрет П. Калнишевського.

Його було на 25 років ув’язнено у Соловецькому монастирі. У 1764 році він був обраний кошовим отаманом. Він дбав про будівництво храмів, надаючи великі кошти на їх спорудження й оздоблення.

Велику увагу приділяв він і розвиткові освіти в Запорозькій  Січі. У роки російсько-турецької війни 1768–1774 рр. старий кошовий отаман особисто очолював Військо Запорозьке, яке відігравало у боях вирішальну роль.

Зруйнувавши Січ, царський уряд заарештував отамана, конфіскувавши його майно. Калнишевського відправили на північ Росії, де він перебував до дня своєї смерті. У 1801 році російський цар Олександр І наказав звільнити в’язня. Але хворий і немічний старець, котрий для всіх вже давно був на тому світі, не побажав залишити монастир. Помер Петро Іванович Калнишевський 31 жовтня 1803 р., 113 років від роду. За кілька років було закріпачено всіх селян . 

V. Закріплення вивченого матеріалу

Бесіда за запитаннями

1) Яку назву мала остання Запорозька Січ?

2) Скільки років вона проіснувала?

3) Яка російська імператриця віддала наказ зруйнувати Запорізьку Січ?

4) Хто був останнім кошовим отаманом Січі? Чим він уславився?

5) У якому році було ліквідовано Запорозьку Січ?

6) Як було ліквідовано Запорозьку Січ? Які були причини цього?

7) Хто був останім гетьманом України?

8) Куди подалися Запорозькі козаки після зруйнування Запорізької Січі.

VI. Підсумок уроку

Сьогодні на уроці ви дізналися, як частина козацької старшини боролася за відновлення прав України. Друга половина XVIII ст. стала вирішальною для долі Півдня України. Після чергових російсько-турецьких війн ці території остаточно опинилися під владою Російської імперії, і ті утворення, що існували на цих землях, стали на заваді імперським планам. У 1775 р. було ліквідовано Запорозьку Січ. А, також, продовжували працювати з історичними джерелами, картою підручника, ознайомилися з відомими історичними постатями, які відіграли важливу роль в історії України. 

VII. Домашнє завдання

Опрацювати зміст §38. На основі вміщених матеріалів скласти коротку розповідь про останнього кошового Запорозької Січі - П. Калнишевського .
Охочим: виконати малюнок, скласти кросворд до вивченої теми. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

  1. Навчальна програма з «Історія України. Всесвітня історія. 5-9 класи», К.  Перун., 2005. авторів О. В. Гісем, О. О. Мартинюк.
  2. Буштрук О. В. Історія України: навч. посібник. 7-8 кл. / О. В. Буштрук. – Харків: Країна мрій, 2003. – 152 с.
  3. Власов В. С. Історія України: підруч. для 8-го класу. / під ред. Ю. Мицика. – К.: Генеза, 2002. – 346 с.
  4. Швидько Г. К. Історія України: підруч. для 8-го кл. загальноосвіт. навч. закл. / Г. К. Швидько. – К.: Генеза, 2008. – 336 с.
  5. http://www.refmaniya.org.ua/konspekti/konspekt-uroku-p-vdenna-ukra-na-l-kv-dats-ya-zaporozko-s-ch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки до уроку

http://www.profi-forex.org/system/user_files/Images/wiki2/mazepa5.jpghttp://samlib.ru/img/a/aksenenko_s_i/orlik/orlik-1.jpgВправа «Вгадай героя»

 

 

 

 

 

http://uateka.com/uploads/article/2007/12/17/425_1.jpg

http://xn----7sbnbacaxoeehuadkjsh3b6fzj4f.xn--j1amh/wp-content/uploads/2015/07/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87-%D0%A1%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9-209x300.jpghttp://indragop.org.ua/_ph/5/2/14508686.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 П. Орлик. Автор першої української Конституції.

 І .  Мазепа. Борець за українську державність.

 Б. Хмельницький. Очолив Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої.

П. Конашевич-Сагайдачний. Здійснював морські походи проти турок-татар.

Д. Вишневецький. Засновник першої Запорозької Січі на острові Мала Хортиця

 

 

 

 

П. Полуботок

1722-1724

 

http://obukraine.narod.ru/polubotok_pavel.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Д. Апостол

(1727-1734)

http://ukrmap.su/program2010/uh8/history8_files/image199.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К. Розумовський

(1750 – 1764)

 

http://www.ras.ru/FStorage/download.aspx?id=c9911c04-524f-484a-b471-7e6513aa3396

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1775 р.

зруйнування Запорозької Січі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П. Калнишевський

останній кошовий отаман Запорізької Січі

Статьи НикГде Перший суб'єктивний Страница 28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
3744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку