Пізнавальна гра "Я люблю рідну мову", присвячена Міжнародному дню рідної мови

Про матеріал
Інтелектуально-пізнавальна гра із серії "Я люблю рідну мову" формує вміння правильно говорити рідною мовою, збагачує словниковий запас. Учні пізнають цікаві відомості про країну та її мову.
Перегляд файлу

                               Я люблю рідну мову

  Інтелектуально – пізнавальна  гра, присвячена Міжнародному дню    рідної мови

Мета: показати набуті знання з предмета на практиці, формувати вміння правильно говорити рідною мовою, пізнавати лексичне значення нових слів; розвивати інтелектуальні здібності учнів; виховувати любов та повагу до рідного слова.

Обладнання: матеріал для оформлення дошки, картки, світлини відомих людей, аудіо записи українських відомих пісень, картки із завданнями, слайди «Наша рідна Україна».

 Заздалегідь формується дві команди із 9 – 10 класів: «Жовтих» та «Синіх» по чотири учнів, вибирають  командира, готують домашні завдання.

 

                                              Хід гри

  1. Інформація про свято рідної мови.
  2. Організація команд та представлення командира.
  3. Запитання для командирів: «За що ви любите українську мову?», «Яке найулюбленіше слово або вираз рідною мовою?».
  4. Організація гри: п’ять  раундів, між ними пісенний конкурс.
  5. Вибір журі.

Вірш Дмитра Гайгари «Слово про державні мови»

Перший раунд: відео фрагмент про видатного українця, команда називає і одержує 2 бали. (Т.Г.Шевченко, І.П.Котляревський)

Пісенний конкурс: вгадати по мелодії пісню і заспівати (2 бали).

          («Червона рута»)

Другий раунд: мовний. Складається із трьох частин: правопису, перекладу і пояснення. (3 бали)

Правопис: називаю слово (довге і красиве), учасники повторюють по літері: віндсерфінгіст, інавгурація.

(Віндсерфінгіст – спортсмен, стоячи на рухливій щоглі, ковзає по воді і управляє пінопластовою або пластмасовою дошкою з трикутним вітрилом.

Інавгурація – урочиста церемонія введення на посаду глави держави або посвячення в сан.)

Переклад: І команда: работать по совместительству (працювати за сумісництвом), легкое головокружение (легке запаморочення), поехать в Турцию (поїхати в Туреччину), выключать свет (вимикати світло);

ІІ команда: шустрый овод (спритний ґедзь), обоснованное решение (обґрунтоване рішення), граница с Венгрией (кордон з Угорщиною), сильный гололед (велика ожеледиця).

Василь Голобородько говорив: «Мова вмирає, коли наступне покоління втрачає розуміння значення слів»

   Пояснення: І команда: швейнога: 1)У 1948 році був такий Дмитро Швейнога, який умів за ніч зшити гарну сукню, бо мав на нозі швейну машину; 2) Дуже давно був такий чумацький віл, схожий на козла: коли ходив, то задні ноги заплутувалися за коліна; 3) Колись давно на Волині називали лікаря – хірурга. Знайти правильну відповідь:

а) швець;                   б) віл;                     в) хірург?  

Швейнога – так називали чумацьких волів, у яких плуталися задні ноги

ІІ команда: вевериця: 1)один із перших старослов’янських ткацьких верстатів; 2) різновид яблуневого дерева; 3) давня монета, якою користувалися на території Київської Русі. Знайти правильну відповідь:

а) верстат;                  б) яблуня;                 в) монета?

Вевериця – це давня монета, якою користувалися на території Київської Русі.

Пісенний конкурс: відгадати пісню за мелодією («Чорнобривці»)

Третій раунд. І команда: за кожного видатного українця можна отримати по балу. Конкурс  командирів: командир отримує картку із прізвищами, пояснює мімікою, жестами, але не називає прізвища, команді потрібно розгадати.

(Нечуй – Левицький – відомий письменник, Олег Скрипка – українськай співак, Юлія Тимошенко – політичний діяч, Мономах – Великий князь Київський)

ІІ команда:Тарас Шевченко – відомий письменник, Петро Гулак – Артемовський – відомий поет, Ані Лорак – українська співачка, Леонід Кравчук – перший президент України.

Пісенний конкурс: («Одна калина»)

Четвертий раунд: «Правда – не правда», 1 бал

І команда: 1)Чи правда, що в пісні Софії Ротару «Одна калина» використані народні слова? (Ні); 2)Чи правда, що на південному сході України димар називають бовдуром? (Так); 3)Чи правда, що граматична основа речення складається із підмета і присудка? 4)Чи правда, що числівник – незмінна частина мови?

ІІ команда: 1)Чи правда, що в Нідерландах виведено сорт тюльпанів, названих на честь колишнього президента України? (Так. «Віктор Ющенко», помаранчів  колір); 2)Чи правда, що стилістика вивчає частини мови? 3)Чи правда, що ім’я Іван є найпоширенішим серед українських козаків? (Так); 4)Чи правда, що в українському алфавіті 33 букви? (Так)

Додатковий бал: 1)Коли українці святкують День Конституції? (28 червня); 2)Хто в пісні «Ой на горі  женці жнуть» проміняв жінку на тютюн та люльку? (Сагайдачний);                                                                                                 3)Який твір Івана Котляревського взятий за основу у Вергілія? («Енеїда»); 4)Скільки звуків в українській мові? (38); 5)Що в українському національному одязі називають кучмою? (шапку).

Пісенний конкурс: («Розпрягайте, хлопці, коней»)

П’ятий раунд: «Більше чи менше?»: на кожне питання можна замовити бали від 1 до 10

І команда:1)Вірш Тараса Шевченка «Заповіт» перекладено на найбільш мов світу. Назвіть цю цифру. Тризначне число. (147). Суперники називають бал за це питання від 1 до 10. Команда дає відповідь. Запитання до суперника: «Більше чи менше?». Якщо, наприклад, команда називає цифру 140, а суперники сказали: «Більше», - то вони й виграють.

2)Яка загальна довжина Дніпра? Чотиризначне число. (2201 км);        3)Скільки частин мови налічує українська мова? Двозначне число (10); 4)Скільки букв налічує найдовше слово нашої мови? (30 - дихлордифенілтрихлорметилметан).

ІІ команда: 1)Скільки слів за словником Бориса Грінченка починається літерою г? Тризначне число (277).                                                        

2)Скільки літрів молока випиває середньостатистичний українець? Тризначне число (210)

3)У Коломиї на Івано – Франківщині із 1987 року працює музей «Писанка». Скільки писанок там зберігається? П’ятизначне число (12000);

 4)Скільки розділів науки про мову налічує підручник української мови? Двозначне число (14)

Перегляд слайдів «Наша рідна Україна» під звуки пісні «Я люблю свою Україну»

  1. Слово  журі. Нагородження грамотами та солодощами.

Висновок. Сьогодні ваш словниковий запас поповнився  новими словами,  ви запам’ятали цікаві відомості про нашу країну та її мову і ще раз переконалися в тому, яка чудова і милозвучна українська мова. Тож давайте плекати і любити її, «оберігати її чистоту», ніколи не цуратися. «Любіть свою мову і ніколи не забувайте в житті», - закликає В. Сосюра і я разом з ним. І хай письменники у своїх творах пишуть: «Українці говорять українською мовою»!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                      І команда

      Нечуй – Левицький – відомий письменник

Олег Скрипка – український співак

Юлія Тимошенко – політичний діяч

Мономах – Великий князь Київський

 

 

 

 

 

                  ІІ команда

Тарас Шевченко – відомий письменник

Петро Гулак – Артемовський – відомий поет

Ані Лорак – українська співачка

Леонід Кравчук – перший президент України

 

 

 

 

 

 

 

                                                       

 

 

 

                                                    І команда

Він увійшов в історію української нації і культури як великий демократ, видатний поет, прозаїк, драматург, художник, творець нової літератури та літературної мови, як виразник дум і пророк нашої нації.  Він знав Псалтир з дитинства ….

 

Відомі твори: «Неофіти», «Єретик», «Катерина», «Гайдамаки»

 

 

 

 

 

                                        ІІ команда

Це український письменник, поет, драматург, зачинатель української літератури, громадський діяч. Із порівняно невеликого за обсягом творчого доробку письменника починається потужний рух національного відродження. …..

У найвідомішому творі зафіксовано вживання близько 7000 слів. Найширше представлена етнографічно – побутова лексика: назви одягу, їжі, житла, хатнього інтер’єру, сільськогосподарських знарядь, народних ігор, назви спорідненості і свояцтва. Широко представлена народна фразеологія. Текст насичений приказками і прислів’ями. ….

Відомі твори: «Москаль - чарівник», «Наталка Полтавка», «Енеїда».

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу портрет шевченкаТарас Шевченко – український письменник і художник

Результат пошуку зображень

Іван Котляревський – український письменник

docx
Додано
27 січня 2019
Переглядів
801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку