Пізнавальна подорож-гра «Водно-болотні угіддя-безцінний дар природи»

Про матеріал
Про матеріал Сценарій присвячено до Дня Захисту водних ресурсів, річок, водоймищ. Вода — з найдавніших часів вважалася джерелом життя. Водно-болотні угіддя, які знаходяться поблизу міст, грають важливу роль у забезпеченні екологічної безпеки та сталого розвитку міста. Річки, ставки, озера, затоки та узбережжя – ці та інші водно-болотні угіддя в містах роблять їх більш привабливими і придатними для життя. Сценарій містить інформаційний матеріал, музичне та віршове оформлення, відео, презентації та ігрові фрагменти.
Перегляд файлу

Про матеріал

       Сценарій присвячено до Дня Захисту водних ресурсів, річок, водоймищ.

Вода — з найдавніших часів вважалася джерелом життя.

     Водно-болотні угіддя, які знаходяться поблизу міст, грають важливу роль у забезпеченні екологічної безпеки та сталого розвитку міста. Річки, ставки, озера, затоки та узбережжя – ці та інші водно-болотні угіддя в містах роблять їх більш привабливими і придатними для  життя.

     Сценарій містить інформаційний матеріал, музичне та віршове оформлення, відео, презентації та ігрові фрагменти.

 

Пізнавальна подорож-гра «Водно-болотні угіддя-безцінний дар природи» Слайд 1.

Мета: привернути увагу до проблеми збереження водно-болотних угідь, поглибити екологічні знання учнів; виховати у школярів гуманне ставлення до природи, почуття відповідальності; переконання в можливості вирішення екологічних проблем, прагнення до поширення екологічних знань та особистій участі в практичних справах по захисту навколишнього середовища

Форма заняття: пізнавальна подорож-гра

Вступне слово вчителя 

           Кожного року 2 лютого країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь. Слайд 2.

         Саме 2 лютого  1971 року в м. Рамсар (Іран) була підписана конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення, головним чином як місця масового розмноження та сезонних концентрацій водоплавних птахів. Кожна країна повинна для цього переліку надати хоча б одну територію. Україна приєдналась до цієї Конвенції у 1996 році. Зараз цей список налічує 1162 водно-болотних комплекса загальною площею майже 80 млн. км2. Слайд 3.

       Що таке водно-болотні угіддя? Згідно з визначенням Рамсарської конвенції,  ВБУ( або ветланди - від англ. вологе, мокре місце) – це райони мілководдя, боліт, торф'яників; водоймища природні або штучні, постійні або тимчасові, стоячі або протічні, прісні, солені, а також морські акваторії, глибина яких на перевищує 6 метрів під час відливів. Слайд 4.

        Рамсарська конвенція підкреслює тісний звязок між водно-болотними угіддями, водою і людьми. Водно-болотні угіддя є ресурсом, який має велике соціально-економічне, культурне та наукове значення, і втрата їх принесе непоправну шкоду людство.

 

Сьогодні ми починаємо нашу подорож по водно-болотним угіддям під гаслом:

Збережемо світ,

Збережемо воду,

Збережемо всю нашу природу! Слайд 5.

Лунає музика. На екрані планета Земля

Ведучі

Земля! Богом прекрасне творіння!

 Блакитні простори, зелені ліси

Ніде не знайдеш ти такої краси.

 

У космосі є ще багато планет,

Немає лишень життя там прикмет.

Ти наша домівка, планета Земля,

Ти гарна і зблизька, красива здаля.

 

Моя планетазірка між світами.

Як вільний птах, летить у майбуття!

Зігріта сонцем,мріями, піснями

Дарує нам чарівну мить життя

 

У нас в руках планета синьоока,

Священний скарб звабливої краси.

Цей світ любові, дар віків глибоких,

Наш дім єдиний,

 Спаси, людино!

Прекрасне завтра на Землі спаси!

 

А чому Землю називають «блакитною» ?

(відповіді учнів)

       Планету Земля по-праву називають «блакитною». Більшість її території займає вода. Всім відомо, що з космосу «матінка Земля» виглядає, як прекрасний кольоровий шар з перевагою блакитного кольору.

       Землю називають блакитною планетою, оскільки через велику кількість води вона здається блакитною. Земля становить приблизно 510 млн. Км² і трохи більше 70% покрито водою. Синій колір відрізняє її від інших планет, таких як Марс, Меркурій, Юпітер, Уран та багато інших.

     Більша частина води на блакитній планеті замерзла або солона, і лише досить невеликий відсоток придатний для споживання людиною. Основними океанами є Атлантичний, Тихий, Індійський, Арктичний та Антарктичний. Жодна інша планета не має океанів і достатньої кількості кисню для життя.

       Відео-ролик «Блакитна планета Земля»

    Вчитель.  Усе життя на планеті залежить від води. Вода все обєднує. Від джерела до моря і через нескінченний цикл кругообігу вода зєднує усі куточки планети.
     А  що таке Во́дно-болотні угі́ддя ?

 

Во́дно-болотні угі́ддя (англ. wetlands) ділянки місцевості, ґрунт яких  з постійною або сезонною вологістю. Такі ділянки місцевості можуть бути частково або повністю зайняті водоймищами. Водно-болотними угіддями є мілководні озера чи ділянки морського узбережжя, верхові та низові болота, також деякі інші. Вода у водно-болотних угіддях може бути прісною, морською і солонуватою. Найбільші водно-болотні угіддя у світі  Пантанал, вони розташовані в Бразилії, Болівії та Парагваї.

 

  Як ви ставитеся до боліт?  «За» і «Проти» (Відповіді дітей.)

     Апонент1.Більшість людей відповідає: «ПоганоБолото- це комари, бруд, можна потонути, там страшно. Болота не приносять користі, заважають сільському господарству.  Я представляю сьогодні точку зору про те, що болота необхідно осушити, освоїти. Адже в даний час болота - майже непридатні землі, хоча після осушення могли б використовуватися для сільського та лісового господарства. Вони ускладнюють дорожнє будівництво і негативно впливають на навколишні умови. І, нарешті, з давніх-давен існувало негативне ставлення до боліт. Саме в цих глухих місцях чутка селила невідомі і нечисті сили. Напевно, не дарма.

Апонент 2.  Якщо  ліси часто порівнюють з легенями нашої планети, а струмки і ріки - з її кровоносною системою, то роль боліт в біосфері можна порівняти з роллю печінки і нирок в організмі.  Вражаюча  здатність боліт очищати воду.      Головна цінність боліт - здатність накопичувати воду і покращувати її якість.   Болота - охоронці всіх інших водних екосистем, що забезпечують біосферу прісною  і чистою водою. Водно-болотні угіддя формують унікальні міські зелені зони, урізноманітнюють міський пейзаж, є привабливими для прогулянок і відпочинку, зволожують повітря й знижують його температуру, зменшують вплив повенів, поповнюють запаси питної води, очищають води від забруднення тощо.

Раптово лунає мелодія пісні Черепахи Тортилли

 Вчитель.  До нас завітала  Черепаха Тортилли

Учениця Тортилла. ( повідомлення учениці)

      Я дуже стара та мудра черепаха. Але болота набагато старіші чим я. Колись вони були озерами. Так ось, озера, як і люди, народжуються, живуть, старіють та помирають. Їх життєвий шлях вимірюється тисячоріччями. На дні чистого прозорого озера відкладається 1л., пісок, останки росли, риб.  Озеро міліє. Зявляється вологолюбива рослинність яка покриває  поверхню озера і воно повільно починає перетворюватись на болото. Уявіть собі, що в болоті всього 5-10% сухої речовини, а все інше вода.

Дякуємо тобі Черепаха Тортилла

      Вчитель. А зараз ми здійснимо прогулянку по водно-болотним угіддям України (відеосюжети «Краса природи Водно-Болотних Угідь України».)

Вчитель. А ви знаєте, які рослини ростуть на болоті? (Відповіді дітей.) Презентація.

Вчитель. Болото - завжди загадка, таємниця не тільки для нас, але і для вчених. Це воістину ще невідкрита скарбниця, звідки ми можемо дізнатися не тільки про минулі ландшафтах, але і нашу історію. Крім залишків рослин болота зберігають у своїй товщі знаряддя праці і війни минулого і навіть останки господарів цих знарядь. Так, в Британії був знайдений лицар в повних обладунках.

 Вчитель.Незважаючи на всю таємничість і загадковість боліт люди здавна селяться біля них. Одна з народностей мансі - «на-рас-МАХУН» - перекладається як «болотний народ». І своєю родоначальницею вони вважають жабу. А ще мансі вважали, що один із синів Нуміторума (верховного істоти) мав вигляд жаби.

Вчитель. А які ще тварини живуть на болоті? (Відповіді дітей.) Презентація.

 Гра «Дивовижне болото»

Клас створює 2 команди.  Кожна команда отримує картки з різними видами тварин. За допомогою стрілок треба створити харчовий ланцюг болота (хто швидше і правильно)

Вчитель. Всі молодці!

Бліц-турнір «Хто швидше» (за одну хвилину хто більше напишить правильних відповідей)

Вчитель:  Якщо зникнуть болота, тощо буде ?

Вчитель.  Болота виконують надзвичайно важливу водорегулювальну роль в поверхньовому стоці. Тому їх необхідно берегти і охороняти. Ось які чудові і потрібні болота є у нас. І ми їх повинні обов'язково зберегти!

Гра «Екосистема»

Вчитель.Кожній команді роздаю по 10 карток з різноманітними рослинами і тваринами. На дошці водно-болотне  угіддя без рослин і без тварин. За допомогою карток створити екосистему водно-болотного угіддя. Я називаю тварину або рослину, яка команда скоріше знайде та і заповнює угіддя.

Молодці!

Вчитель. Що ж буде, якщо ми втратимо болота? (Перегляд відео сюжету)

 А тепер спробуємо підбити підсумок сьогоднішньої  подорожі і відповісти на питання:

                           Для чого потрібні болота в природі ?

 (Відповіді дітей.)

 Отже:1. Болота накопичують і зберігають воду. 2. Очищають воду.

3. Підтримують біологічне різноманіття (рослини, тварини).

4. Служать необхідною умовою життя корінних народів.

Завершальним етапом нашої подорожі буде перегляд цікавого і пізнавального відеофільму «Краса природи Водно-Болотних Угідь України».

Ведучі

 

                  Очистимо струмки і будуть жити ріки,

Бо із малих струмків течуть річки великі.

Водаце є життя, без неї не прожити.

Вже час прийшов для насприроді послужити!

                   

                   Чарівна все-таки вода стихія,

Життя дарує, чи від спраги забира

Уберегти їїось наша    мрія,

Про це усім подумати пора...

 

 

Додаток1.

 

 

         

 

Відповідь

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2.

 

 

 

 

 

docx
Додано
2 березня 2023
Переглядів
508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку